Intervju

Dušan Golo za "Nezavisne": Srbi u FBiH moneta za potkusurivanje

Dušan Golo za "Nezavisne": Srbi u FBiH moneta za potkusurivanje
Foto: N.N. | Dušan Golo za "Nezavsine": Srbi u FBiH moneta za potkusurivanje

BANJALUKA - Srbi u Federaciji BiH su kolateralna šteta dvije stranke i dva naroda, koji se bore svaki za svoj položaj u Federaciji BiH i na nivou BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Posljednju odluku Ustavnog suda FBiH, koji je u utorak odlučio da su Srbi u tri kantona konstitutivni, naziva još jednim običnim papirom koji će ostati mrtvo slovo jer "ne postoji politička volja da se to pitanje uredi".

"Od SDA i HDZ-a isključivo zavisi rješavanje tog pitanja. Da li će oni ignorisati odluku Ustavnog suda FBiH? Mislim da hoće, i nemate instrumenata da ih natjerate da to urade", kaže Golo u intervjuu za "Nezavisne novine".

NN: Šta bi u praksi značila puna konstitutivnost Srba?

GOLO: Srbi bi odlučivali u polugama vlasti u Mostaru i kantonu. Kada bi Srbi imali autentične predstavnike i one koji bi branili interese svog naroda, a koji sjede u Domu naroda Parlamenta FBiH, mogli bi, recimo, preko mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa blokirati sve odluke na štetu Srba. Ne znam da li se iko sjeća da je u posljednjih 25 godina iko pokrenuo to pitanje vitalnog interesa. Dobili bi ista prava kao druga dva naroda, od participacije u potrošnji budžetskih sredstava do zapošljavanje na svim nivoima u institucijama sistema, javnim preduzećima, upravljačkim strukturama, obrazovanju, zdravstvu. U Mostaru, recimo, kada bi se to primijenilo po popisu iz 1991. godine, ne bi bilo nezaposlenih Srba. Dobili bismo pravo da izučavamo svoj jezik i pismo, da imamo nacionalnu grupu predmeta i da nam djeca u školi ne uče da su agresori, genocidni, četnici. Prepreka za to je isključivo politika i nečija politička volja.

NN: Kakva je sada situacija sa zapošljavanjem?

GOLO: Nikakva. Ne vodim statistiku, ali znam da u Gradskoj upravi Mostara od 519 radnika radi 23 Srba. I u ostalim institucijama smo na nivou statističke greške, a imamo samo visokoobrazovanih na birou oko 80 ljudi koji rade manuelne poslove na pumpama, prodavnicama itd. da bi preživjeli. U Mostaru imate samo sedam agencija sa nivoa BiH, a gdje su kantonalne, federalne, gradske institucije, javna preduzeća... Problem je u tome što i tamo gdje se primaju Srbi dolaze Srbi iz Republike Srpske, uglavnom iz istočne Hercegovine i onda ovi Srbi iz Mostara odlaze odavde i nestajemo.

NN: Koga smatrate kočničarom boljeg položaja Srba?

GOLO: Nijanse su u pitanju, s tim što su jedni jasno i glasno protiv određenih pomjeranja i oni vežu promjene statusa Srba za položaj Hrvata na nivou BiH i oni to gledaju kao neki paket koji treba da se otpakuje, samo niko ne zna kada. Čekajući to raspakivanje paketa mi smo kolateralna šteta dvije stranke, HDZ-a i SDA, i dva naroda, koji se očito bore za položaj u Federaciji.

NN: Ustavni sud FBiH je rekao da će se primjenjivati odredbe Ustava FBiH dok se ne izmijene ustavi kantonalnih skupština. Znači li to da su Srbi sada praktično konstitutivni?

GOLO: Oni jesu naložili, ali u čemu je razlika bila do sada. I do sada se primjenjivao Ustav FBiH i on ima veću snagu nego Ustav kantona i zašto za 18 godina to nisu implementirali. To vam je samo još jedan papir u moru drugih i ostaće mrtvo slovo i to dok ne bude političke volje onih koji odlučuju o tome. Od SDA i HDZ-a isključivo zavisi rješavanje tog pitanja. Da li će oni ignorisati odluku Ustavnog suda FBiH? Mislim da hoće i nemate instrumenata da ih natjerate da to urade. Nama predlažu, i to je jedini put, da se ide tužbom protiv poslanika u kantonalnoj skupštini, ali vi znate kakvo je naše pravosuđe i koliko bi trajao taj proces. Spas za Srbe u FBiH je da izađu na izbore u oktobru i dobiju svoje autentične predstavnike i da onda kroz institucije odlučuju o svom položaju.

NN: To znači zajedničke liste. Radi li se na tome?

GOLO: Da, i mi insistiramo na tome da bez obzira na sve suprotnosti i animozitete među političkim partijama iz RS idemo sa jedinstvenom listom i u jednoj koloni dođemo do rezultata koji će nam omogućiti da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Ovako smo prepušteni na milost i nemilost druga dva naroda koji se ponašaju kako se ponašaju.

NN: Pa je li dogovorena ta zajednička lista?

GOLO: U Mostaru smo to odmah riješili. Tu ide lista SDS-a i SNSD-a i narednih dana trebalo bi da se potpiše koalicija. Mislim da ćemo i za HNK uspjeti sa jedinstvenom listom, ali kad je u pitanju FBiH, imamo razgovore i pokušavamo da idemo s jednom listom.

NN: Kakva je sudbina Srba u Federaciji BiH?

GOLO: Sudbina srpskog naroda inače u BiH je takva da svi napuštaju svoje prostore. Mi kao narod od Dejtona do sada nismo se pomakli s mjesta, osim ako se izuzme bezbjednosna situacija. Sve ono što čini život jednog čovjeka, jednog naroda nama je uskraćeno i zato se i borimo. Ta borba je neravnopravna i zna se ko će izgubiti, a ko pobijediti, ali ne odustajemo. Bez obzira na odluku Ustavnog suda FBiH da li će ili neće biti implementirana, mi ćemo svoju borbu nastaviti za prava koja nam kao narodu pripadaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije