Intervju

Džošua Bel: Neke balkanske kompanije digitalno uz bok s evropskim

Džošua Bel: Neke balkanske kompanije digitalno uz bok s evropskim
Foto: N.N. | Džošua Bel: Neke balkanske kompanije digitalno uz bok s evropskim

Kompanije na zapadnom Balkanu raspolažu značajnim znanjima kad je u pitanju digitalizacija i brojne kompanije su čak i bolje od nekih kompanija njihovog ranga u zapadnoj Evropi, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Džošua Bel, potpredsjednik "Qualitest Germanyja" i vođa Odjeljenja za bezbjednost.

"Većina naših klijenata sve aktivnije koristi klaud i u značajnoj mjeri se fokusira na platforme za mašinsko učenje, odnosno za vještačku inteligenciju, kao i na softvere za automatsko prepoznavanje fotografija", kaže on.

NN: Vi ste jedan od predavača na digitalnoj konferenciji o informacionim tehnologijama "Ddays", koja počinje sutra u Bečićima. Kakvo je Vaše iskustvo, da li je zapadni Balkan napredovao u digitalnim tehnologijama? BEL: U svijetu je generalno došlo do velikog razvoja kad je u pitanju digitalizacija, što naše iskustvo jasno pokazuje. Ilustracije radi, većina naših klijenata sve aktivnije koristi klaud i u značajnoj mjeri se fokusira na platforme za mašinsko učenje, odnosno za vještačku inteligenciju, kao i na softvere za automatsko prepoznavanje fotografija. S obzirom na to da imamo iskustva sa organizacijama poput "Telekoma Crne Gore", s velikim pouzdanjem mogu reći da znanje o ovoj oblasti kojim raspolažu kompanije sa zapadnog Balkana prevazilazi ono čim raspolažu mnoge kompanije iz zapadne Evrope njihovog ranga.

NN: U kojoj mjeri mislite da digitalne konferencije mijenjaju način života, poslovanja, odnosno u kojoj mjeri i na koji način digitalizacija utiče na našu svakodnevnost? BEL: Možda je moje mišljenje o ovoj temi uslovljeno činjenicom da sam rođen kasnih sedamdesetih, ali bolno je jasno u kojoj mjeri su nas naša djeca prevazišla način kako koriste ove tehnologije i za sticanje znanja i za zabavu.

NN: Kad je u pitanju digitalizacija, u javnosti se razgovor sve više vodi na temu zaštite privatnosti i sajber bezbjednosti. Da li je moguće sačuvati privatnost u doba digitalnih tehnologija? BEL: Teško je govoriti o zaštiti privatnosti u tom smislu kad su u pitanju korištenje i pristup digitalnim tehnologijama. Jer, čim smo se odlučili da u životu uvedemo ove vrste tehnologija, mi smo se automatski doveli u rizik da neko ukrade naš identitet ili da dobije pristup ličnim podacima. Vi čim u Google pretraživač utipkate bilo koji pojam, vi ste već odustali od dobrog dijela vaše privatnosti. Međutim, rizik kod vas kao prosječne osobe je mnogo manji nego kad su u pitanju velike organizacije poput banaka, osiguravajućih kompanija ili pružalaca telekom usluga.

NN: Na šta treba obratiti pažnju kad je u pitanju sajber bezbjednost? Kako se zaštititi? BEL: Najkritičniji aspekti koji se odnose na sajber bezbjednost dotiču se oblasti poput ranjivosti na identifikovanje podataka i na upravljanje softverskim "zakrpama" ili osvježavanjima postojećih softvera. Tu bi se sad naširoko moglo govoriti o tri stuba menadžerskog upravljanja unutar korporacija koji se odnose na upravljanje, procjenu rizika i pravilno korištenje tehnologija, ali ta rasprava bi nas odvela daleko. Bilo kako bilo, ovo su komponente koje svaka kompanija mora da ima da bi mogla da se na pravi način zaštiti od potencijalnih prijetnji.

NN: Kako ukrajinski sukob utiče na sajber bezbjednost u Evropi i na zapadni Balkan? BEL: Ukrajinski rat je značajno pojačao izazove koji se odnose na sajber bezbjednost. Pokazalo se da postoji opasnost za prijetnje koje se odnose na manipulisanje društvenim procesima i raznim prevarama poput lažnih dojava ili fišinga. Uz to, primijetili smo ciljane napade na značajne organizacije.

NN: Koji bi bili Vaši osnovni savjeti pojedincima i kompanijama koji su zainteresovani za vlastitu sajber sigurnost? BEL: Prvo i osnovno, kompanije i organizacije treba da prekontrolišu svoje sigurnosne protokole. Prvo treba da vide čime raspolažu i kakva je ranjivost eventualnog izlaganja. Treba razmisliti i o menadžmentu rizika, potencijalnim prijetnjama i šta bi mogli biti neki od scenarija ili ranjivosti. Ako ste pažljivo proučili sve ove komponente, dolazite u poziciju da možete razmišljati o efektivnoj zaštiti barem onih segmenata koji su najvažniji za poslovanje u smislu sigurnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije