Intervju

Ešref Kenan Rašidagić: NATO liga prima i male države

Ešref Kenan Rašidagić: NATO liga prima i male države
Foto: N.N. | Ešref Kenan Rašidagić: NATO liga prima i male države

Sprečavanje integracije BiH u taj savez ne čini uslugu ljudima koji ovdje žive, već isključivo određenim elitama, kaže Ešref Kenan Rašidagić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Širenje NATO-a na prostor zapadnog Balkana još izaziva, prije svega, političke reakcije. Koliko benefiti članstva u NATO-u zavise i od samih država?

RAŠIDAGIĆ: Koristi od članstva u NATO savezu su višestruke i to se najbolje vidi na državama istočne Europe. Članstvo u NATO-u omogućilo im je stvaranje sigurnog okruženja koje je pogodovalo rastu investicija, predstavljalo garant stabilnosti za ulagače i naposljetku predstavljalo svojevrstan bedž pripadnosti krugu najrazvijenijih i najmoćnijih država ovoga svijeta.

Sve su ove države nakon pristupanja NATO-u i Europskoj uniji doživjele nevjerojatan ekonomski i društveni procvat i transformaciju. Sjetimo se samo kako smo se mi u bivšoj Jugoslaviji smijali češkim turistima i njihovim raspadnutim škodama da bi danas ta ista Češka imala najnižu stopu nezaposlenosti na svijetu. NATO naprosto omogućava i malim državama da igraju u jačoj kategoriji od one kojoj inače pripadaju. Naravno, članstvo u bilo kakvom međunarodnom savezu ili organizaciji ne predstavlja panaceu, odnosno magično rješenje za sve probleme. Kao i u slučaju Europske unije, članstvo u NATO-u kreira veoma široki dijapazon mogućnosti za države članice, a do njih je koliko će od tih mogućnosti iskoristiti.

Za razliku od Sjeverne Makedonije, Bosna i Hercegovina je od nekoliko NATO članica dobila znatno manje medicinske pomoći. Treba li pandemija da nam bude na neki način opomena?

RAŠIDAGIĆ: Mislećim ljudima ne treba pandemija kao opomena. Bosna i Hercegovina, nažalost, uopće više ne figurira kao ozbiljna zemlja u zapadnim političkim krugovima. Već godinama u BiH nije u posjetu došao nijedan značajan lider iz EU, niti se naši lideri više pozivaju tamo u goste, izuzev kada se posvađane pokušava izmiriti. Sve su to pokazatelji opasne stagnacije i nestajanja sa radara u europskim i svjetskim okvirima. Ako vas vode političari koji sa liderima tih zemalja nemaju nikakve odnose, kolokvijalno govoreći, nemaju njihov broj telefona, onda ne možete očekivati da će se tamo negdje neko sjetiti neke beznačajne i nevidljive zemlje u srcu Balkana i početi joj pomagati. Izuzev kroz sadaku, na što smo, nažalost, izgleda navikli. Da nas se tretira kao nekoga kome se udijeli usputna sitna sadaka, a da ga se ne pita ni za ime niti kako mu je.

Prema Vašem mišljenju, da li bi BiH bolje odgovorila na pandemiju virusa korona da je članica NATO-a?

RAŠIDAGIĆ: Naravno da bi, iz već spomenutih razloga. Članstvo u NATO-u ne predstavlja, kako se to ovdje često pogrešno smatra, vašu spremnost da šaljete svoju djecu da ginu za američke interese. NATO predstavlja iznimno kompleksan vojno-politički i sigurnosni okvir, unutar kojeg kao država članica razvijate partnerske odnose sa najjačim državama ovoga svijeta u mnoštvu oblasti. Upravo je odgovor na prirodne katastrofe jedna od tih oblasti, gdje vam članstvo u NATO-u daje mogućnost razvijanja ekspertize, pristup solidarnim fondovima i opremi itd. Kriza izazvana koronom je pred NATO postavila izazove nezabilježene u dosadašnjoj historiji Saveza, budući da je teško pogodila bukvalno sve zemlje članice odjednom, što se inače nikada ne dešava u slučajevima prirodnih katastrofa. Bez obzira na početno nesnalaženje izazvano ovom situacijom bez presedana, NATO je vrlo brzo aktivirao svoje mehanizme uzajamne pomoći i redistribucije, pomažući svojim najslabijim članicama, pa čak i nalazeći vremena da se posveti državama van Saveza, poput BiH.

Koliko će se brže članice NATO-a oporaviti od krize koju je izazvao kovid-19 od zemalja koje nisu članice, uprkos činjenici da ima previranja i unutar same Alijanse?

RAŠIDAGIĆ: Samo pogled na ostatak zemalja istočne Europe dovoljna je opomena koliko smo zaostali za svima i koliko se razlike između BiH i ostalih zemalja vremenom povećavaju.

Naposljetku, jadno je i bijedno da smo po svim relevantnim ekonomskim pokazateljima već sada, zajedno sa Kosovom, na samom dnu na europskom tlu i da nas prestižu zemlje poput Albanije. Članstvo u NATO-u donosi nebrojene beneficije za nove države članice, što se veoma lako vidi kada usporedite situaciju u tim zemljama sada i prije dvadesetak godina, kada su počele izlaziti iz razdoblja socijalizma. Potrebno je otvoriti oči i progledati kroz maglu propagande koju po Bosni i Hercegovini šire protivnici NATO-a i shvatiti da sprečavanje integracije BiH u ovaj savez ne čini uslugu ljudima koji ovdje (teško) žive, već isključivo određenim elitama. A jedini interes tih naših elita i njihovih nalogodavaca na istoku jeste zadržavanje haosa u kojem oni lagodno žive, dok u isto vrijeme narodu mažu oči nekakvim iluzornim prijetnjama od članstva u NATO-u, istovremeno ga držeći u bijedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije