Intervju

Frišja za "Nezavisne": Nadamo se da ćemo moći nastaviti projekte u RS

Frišja za "Nezavisne": Nadamo se da ćemo moći nastaviti projekte u RS
Foto: N.N. | Frišja za "Nezavisne": Nadamo se da ćemo moći nastaviti projekte u RS

Svi projekti EIB-a koji su u toku napreduju dobro, a nadamo se da ćemo uskoro moći ubrzati pripremu novih projekata, posebno na području RS, rekla je u intervjuu "Nezavisnim" Sandrin Frišja, predstavnica Evropske investicione banke za BiH i Crnu Goru, odgovarajući na pitanje o suspenziji dijela projekata od strane EU.

"Prema posljednjem Izvještaju Evropske komisije za BiH, zemlja mora značajno da se uskladi s evropskom pravnom stečevinom i usvoji odgovarajuće zakone koji će omogućiti efikasnu implementaciju projekata", navela je ona.

NN: Koji su prioriteti vaše banke kada su u pitanju globalne aktivnosti?

FRIŠJA: EIB je banka EU u vlasništvu zemalja članica koja postoji dugi niz godina i djeluje u 160 država. Bavi se dugoročnim kreditiranjem i savjetovanjem investitora koji doprinose dugoročnim ciljevima i politikama EU. Jedan smo od najvećih pružalaca usluga finansiranja vezanih za klimatske promjene i blizu smo cilja u pružanju podrške vrijedne bilion evra kada je riječ o klimi i održivom razvoju do 2030. Februara ove godine uspostavili smo novi ogranak "EU global" posvećen našim aktivnostima van EU. To nam pomaže da pojačamo našu finansijsku i tehničku podršku zapadnom Balkanu i ubrzamo pripremu projekata. U sklopu ovog odjeljenja želimo da povećamo projekte vezane za obnovljivu energiju, energetsku efikasnost i elektroenergetsku mrežu u regionu, uz blisku saradnju s Evropskom komisijom. Mi takođe podržavamo RePower EU plan sa dodatkom od 30 milijardi evra pozajmica i kapitala kroz vrijednosne papire u narednih pet godina, usmjerenih u obnovljivu energiju, infrastrukturu za električna vozila i nove tehnologije u povoju poput zelenog vodonika. Sve ovo radimo s ciljem smanjenja ovisnosti o ruskom gasu i ubrzanja zelene tranzicije.

NN: Ako sam dobro razumio, vaše glavne aktivnosti biće vezane za zelenu agendu i nove tehnologije?

FRIŠJA: Tako je, to su naši ciljevi, to je dio ciljeva EU.

NN: Koji su vaši ciljevi u regionu i u BiH?

FRIŠJA: EIB je jedan od najvećih finansijera u regionu zapadnog Balkana u proteklih 45 godina. Doprinijeli smo razvoju vitalne infrastrukture u svim sektorima, počevši od transporta i energije, pa ka digitalizaciji, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti. Sve ove zemlje jednako smo podržavali tokom dobrih i izazovnih vremena. Pružali smo finansijsku pomoć tokom velikih ekonomskih kriza i prirodnih katastrofa. Na primjer, regionu smo pružili 1,7 milijardi evra podrške kao dio našeg doprinosa finansijskom paketu 'Team Europe' namijenjenom oporavku od krize izazvane kovidom-19. Investirali smo blizu 200 miliona evra u digitalnu infrastrukturu u regionu. Takođe, podržavamo privatni sektor koji igra ključnu ulogu u otvaranju novih radnih mjesta i inovacija u regionu. Dosad smo u privatni sektor u BiH investirali 880 miliona evra, što je pomoglo da se zadrži više od 100.000 radnih mjesta. Od početka krize s kovidom obezbijedili smo 125 miliona evra za mala preduzeća u BiH, naravno, pod povoljnim uslovima. Takođe bih željela da napomenem EIB investicije u projekte zdravstvene zaštite u visini od 365 miliona evra. Dio tog novca posvećen je renoviranju kliničkog centra u Banjaluci i izgradnji nove bolnice u Bijeljini. Takođe, investiramo u projekte vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda u cijelom regionu kako bismo unaprijedili kvalitet vode i sanitarnih usluga. Kao dio EU projekta u sklopu Investicionog okvira za zapadni Balkan, EIB je obezbijedio grantove u visini od 3,3 miliona evra u 2021. u ove programe.

NN: Možete li nam reći još nešto o koridoru 5c, vašem najvećem projektu u BiH i regionu?

FRIŠJA: Tako je, to je naš najambiciozniji projekt u BiH i radujemo se završetku ovog projekta koji se trenutno odvija dobro. Kao što znate, on povezuje BiH s Hrvatskom i Mađarskom i za njega smo već obezbijedili milijardu evra finansiranja. U Srbiji imamo drugi projekt po veličini koji finansiramo na zapadnom Balkanu, izgradnju koridora X, koji povezuje Srbiju, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Grčku, u koji smo investirali 579 miliona evra. U cijelom regionu pomažemo modernizaciji željeznica i unutrašnjih plovnih puteva rijekama Sava i Dunav. Ovi projekti su važni, jer doprinose održivom transportu. Takođe, podržavamo urbanu transportnu mrežu u Sarajevu i cijelom kantonu.

NN: Zbog političke situacije u zemlji, EU je suspendovala neke projekte u BiH. Kako se to odražava na vaše aktivnosti?

FRIŠJA: Kao što vam je vjerovatno poznato, sve naše aktivnosti na zapadnom Balkanu i u BiH su usklađene s EU politikama i preporukama, jer smo mi banka EU. Sve što radimo mora biti implementirano u tijesnoj saradnji s Evropskom komisijom. Što se tiče projekata koji su već dobili sredstva, možemo reći da sve napreduje dobro. Međutim, mi se nadamo da ćemo moći ubrzati pripremu novih projekata koji su u našim planovima, a posebno onih koji se nalaze na području Republike Srpske. Prema posljednjem Izvještaju Evropske komisije za BiH, zemlja mora značajno da se uskladi s evropskom pravnom stečevinom i usvoji odgovarajuće zakone koji će omogućiti efikasnu implementaciju projekata. To je za BiH ključno kako bi ispunila svoje obaveze o zajedničkom tržištu.

NN: Pretpostavljam da mislite na ovu preostalu sekciju koridora 5c kroz RS od Doboja prema Vukosavlju?

FIRŠJA: Tako je, radi se o dionici Johovac - Vukosavlje, za koju razmatramo finansiranje.

NN: Na kraju bih vas htio pitati za buduće aktivnosti. Šta planirate u BiH?

FRIŠJA: U BiH postoji još mnogo infrastrukture koju treba izgraditi i rehabilitovati i imamo u planu mnogo projekata, posebno u području obnovljive energije, transporta, obrazovanja, gradskog saobraćaja, zdravstvene zaštite i vodosnabdijevanje. To su glavna područja koja su nam trenutno u planu. Naravno, nastavićemo da pružamo povoljne kredite za mala i srednja preduzeća i finansijske posrednike u BiH. Nadamo se da će to pomoći da se ta preduzeća brže oporave od krize, koju, nažalost, sada svi proživljavamo. U području obnovljive energije imamo novi projekat u regionu Travnika, odnosno vjetroparka Vlašić. Nadamo se da će to pomoći energetskoj tranziciji, jer se trenutno 60 odsto energije u BiH dobija iz fosilnih goriva, uglavnom iz uglja. Nadamo se da ćemo pomoći dekarbonizaciji energetskog sektora. Već smo obezbijedili grant od 300.000 evra "Elektroprivredi BiH" za sprovođenje ekološke procjene lokacije Vlašić. EIB je obezbijedila grant od 500.000 evra za Univerzitet u Sarajevu, kako bi se izradio master plan i studije izvodljivosti za preuređenje bivše kasarne u centru grada. Ovo je projekat koji planiramo da finansiramo kada bude gotova priprema dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije