Intervju

Hoze Maria Valdemoro Gimenez: BiH mora da uradi svoju zadaću da bi napredovala

Hoze Maria Valdemoro Gimenez: BiH mora da uradi svoju zadaću da bi napredovala
Foto: N.N. | Hoze Maria Valdemoro Gimenez: BiH mora da uradi svoju zadaću da bi napredovala

Španija je dobro iskoristila svoju pripadnost EU, značajno iskoristivši strukturalne i kohezione fondove, a BiH bi kada za to dođe vrijeme mogla napraviti isto što i Španija, rekao je Hoze Maria Valdemoro Gimenez, ambasador Španije u BiH, u pisanom intervjuu za "Nezavisne".

"Za to su joj ipak potrebne institucije koje funkcionišu, saradnja među političkim snagama i politička volja za promociju razvoja", rekao je on.

NN: Španski predstavnik je dobio poziciju visokog predstavnika za spoljne poslove EU. Šta to može značiti za naš region?

GIMENEZ: Imenovanje Žozepa Borela za visokog predstavnika znači da je na ovu zahtjevnu poziciju došao značajan političar, iskusan u vanjskoj politici, ekonomiji, kao i evropskim poslovima. Osim toga, Borel je bio jedan od najistaknutijih čelnika Socijalističke partije (PSOE), jedne od dvije najveće stranke u Španiji u posljednjih više od 30 godina. I ne treba zaboraviti da je on oštar kritičar isključivih nacionalizama koji prijete Evropi i zapadnom Balkanu, koje odlazeći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker definiše kao otrov Evrope.

NN: Koji su stavovi Vaše zemlje kada je u pitanju BiH, njeno dejtonsko uređenje, evropske integracije? Kako tumačite da se BiH sve rjeđe spominje na sastancima Savjeta EU, ali i šefova država i vlada EU?

GIMENEZ: Španija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i evropsku i atlantsku perspektivu ove zemlje jer će od nje koristi imati njena ekonomija, uprava, sigurnost i blagostanje njenih građana i zato što će ona doprinijeti stabilnosti i napretku zapadnog Balkana i EU. Naravno da BiH, kao i druge zemlje kandidati, treba da nastavi sa sprovođenjem potrebnih reformi, naročito nakon objavljenog Mišljenja EU, kao mape puta kroz uslove koje BiH treba da ispuni da bi jednog dana postala članica EU. Nadamo se da će se uskoro formirati novi Savjet ministara i Vlada FBiH kako bi se efikasno i koordinisano mogao sprovesti plan reformi koje su potrebne BiH. Među njima ne bi trebalo da izostane ni reforma Ustava, kako bi se isti prilagodio principima i standardima EU, koji u fokus stavljaju građanina i zaštitu manjina. BiH, kao i Španija, ima veoma decentralizovan sistem vlasti i on je tu da omogući bolji regionalni razvoj. Međutim, da bi dobro funkcionisao potrebna mu je jaka država kao arbitar u slučaju neravnoteže. Takođe je veoma važno da se u BiH poštuje hijerarhija pravnih propisa kao vodeći princip u poštivanju zakona i neophodna osnova za upravljanje zemljom. EU vodi računa o BiH, kao i o ostalim zemljama koje žele da postanu članice EU, ali BiH treba da uradi svoju zadaću da bi napredovala, odnosno da se opredijeli za reforme i dobije vladu u skladu sa rezultatima izbora 2018. kako bi adekvatno implementirala te reforme.

NN: Šta ćete Vi posavjetovati Borela kad je u pitanju BiH?

GIMENEZ: Vjerujem da se savršeno pripremio da preuzme zahtjevnu dužnost visokog predstavnika i svojim iskustvom i sposobnošću doprinese ponovnom uspostavljanju dijaloga i pregovora između Srbije i Kosova, kao i da arbitrira i pomogne BiH i ostalim zemljama zapadnog Balkana u njihovoj evropskoj perspektivi. Borel je nedavno u Evropskom parlamentu govorio o svojim prioritetima u vanjskoj politici EU, među kojima zapadni Balkan zauzima fundamentalnu poziciju. Zato će prva posjeta visokog predstavnika biti Prištini, s ciljem ponovnog pokretanja dijaloga s Beogradom radi postizanja sporazuma od velike važnosti za sigurnost i stabilnost Srbije, Kosova i cijelog zapadnog Balkana.

NN: U BiH postoje regionalni problemi i neslaganja u vezi s tim kako treba urediti zajedničke odnose na nivou BiH. I Španija je decentralizovana zemlja koja ima izazove u odnosima regiona i centralne vlasti. Postoji li neki savjet koji nam možete dati?

GIMENEZ: Kako sam već spomenuo, svi dobro znamo da je BiH potrebno da što prije formira vlast na državnom i federalnom nivou, u skladu sa rezultatima glasanja, da bi se što prije pozabavila društveno-ekonomskim izazovima razvoja i zapošljavanja i pokušala da zaustavi masovni odlazak svojih građana, te pokrene reforme potrebne za ispunjenje njenih evroatlantskih težnji i obezbijedi normalno funkcionisanje državnog i federalnog parlamenta. Regionalna i dobrosusjedska saradnja često su odraz unutrašnjeg upravljanja. Kad ono funkcioniše na odgovarajući način, uz dobru koordinaciju i saradnju državnog sa poddržavnim nivoima, regionalna saradnja ide mnogo lakše. Osim toga, za dobro upravljanje je potrebna ozbiljna i odgovorna vladavina prava, sa pouzdanim pravosudnim sistemom i Ustavnim sudom koji može sprovesti odluke koje donese. Svim idejama ima mjesta u demokratiji i pravnoj državi, ali se u taj okvir različiti interesi uvijek uklapaju uz institucionalnu i političku odanost državi.

NN: Vjerujem da ćete se složiti da je Španija mudro uspjela iskoristiti članstvo u EU na dobrobit građana. Možemo li učiti iz vaših iskustava?

GIMENEZ: Tačno je, Španija je dobro iskoristila svoju pripadnost EU, značajno iskoristivši strukturalne i kohezione fondove koje je u osnovi upotrebljavala za razvoj transportne i komunikacione infrastrukture, koja danas spada u red najboljih na svijetu. BiH bi kad za to dođe vrijeme mogla napraviti isto što i Španija, jer joj je zbog složenog terena potrebno da hitno poboljša svoju transportnu i komunikacionu infrastrukturu; za to su joj ipak potrebne institucije koje funkcionišu, saradnja među političkim snagama i politička volja za promociju razvoja.

NN: Koliko često ste u Banjaluci i kakav je Vaš odnos s predstavnicima RS?

GIMENEZ: U BiH sam nešto više od godinu dana i u aprilu sam obavio službenu posjetu Banjaluci, kada sam se, između ostalog, susreo sa premijerom, predsjednikom NS RS  i gradonačelnikom Banjaluke. Nisam se sastao sa predsjednicom RS zbog spriječenosti u posljednjem trenutku, ali se nadam da ću uskoro imati priliku da se s njom susretnem. Bio sam u prilici i da posjetim predsjednika Dodika u vrijeme kada je bio na čelu Predsjedništva BiH. Banjaluka je na mene ostavila utisak kao čist, uredan i dinamičan grad. Mislim da ovaj grad, kao i ostatak RS, ima velike mogućnosti za razvoj s evropskom perspektivom. Nadam se da ću uskoro biti u prilici da posjetim druge gradove i značajnija mjesta u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije