Intervju

Ilić za "Nezavisne": Potrošena godina bez konkretnih rezultata

Ilić za "Nezavisne": Potrošena godina bez konkretnih rezultata
Foto: Dražan Pozderović | Ilić za "Nezavisne": Potrošena godina bez konkretnih rezultata

U ovih godinu dana prošli smo kroz izuzetno težak period i razne situacije na sjednicama koje su trajale veoma dugo iz mnogo razloga. Na ovaj način prošli smo dosta materijala i tačaka, no ono što mogu reći jeste da smo potrošili godinu dana u kojima nismo vidjeli konkretne rezultate rada gradske administracije, ali ni parlamenta, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

"Očekujem da će 2022. godina, koja će isto biti vrlo teška, jer je izborna, biti bolja od prethodne te da ćemo pokušati lične, ali i partijske stavove staviti sa strane i pokušati uraditi konkretne stvari koje smo, na žalost, propustili u ovoj godini", kazao je Ilić.

NN: Za početak da sumiramo godinu dana rada novog saziva Skupštine grada Banjaluka. Neke sjednice su veoma dugo trajale. Koliko je bilo izazovno raditi u ovakvim uslovima?

ILIĆ: Definitivno je ovaj saziv radio u poprilično teškim vremenima. Ovo je bila jedna izuzetno izazovna godina iz perspektive politike i bavljenja njome u Banjaluci, a samim tim i građana koji ovdje žive. U gradski parlament su se preselili i neki akteri iz Narodne skupštine RS čiji su performansi bili dosta vidljivi i znali smo da će sa tim biti i veća vidljivost sjednica. U ovih godinu dana prošli smo kroz izuzetno težak period i razne situacije na sjednicama koje su trajale veoma dugo iz mnogo razloga. Na ovaj način prošli smo dosta materijala i tačaka, ali ono što mogu reći jeste da smo potrošili godinu dana u kojima nismo vidjeli konkretne rezultate rada gradske administracije, ali ni parlamenta koji određene projekte treba da podrži. Očekujem da će 2022. godina, koja će isto biti vrlo teška, jer je izborna, biti bolja od prethodne te da ćemo pokušati lične, ali i partijske stavove staviti sa strane i pokušati uraditi konkretne stvari koje smo, nažalost, propustili u ovoj godini.

NN: Koliko je Vama u ovakvoj situaciji bilo teško balansirati, jer možemo reći da je ovo jedan od najpraćenijih, ali i možda "najtežih" saziva Skupštine grada Banjaluka?

ILIĆ: Nije bilo jednostavno balansirati u takvoj situaciji. Kada je sve to počelo, nisam ni znao šta me čeka. Nije bio jednostavan period i bilo je puno tenzija, posebno kada je usvajan budžet za 2021. godinu. Trudio sam se da držim određeni nivo i budem iznad svega. Jesam član SNSD-a, ali se trudim da budem predsjednik svih odbornika i građana, a koliko sam uspio u tome, drugi treba da odluče. Nadam se da će 2022. godine sve ići u boljem i normalnijem smjeru, jer vidimo da su se neke prethodne sjednice završavale uz dogovore.

NN: Na sjednici održanoj 8. decembra neki odbornici većine su podržali rebalans budžeta grada za 2021. godinu iako su predstavnici SNSD-a napustili sjednicu zbog, kako ste rekli, neisplaćivanja jednokratne novčane pomoći porodiljama. Da li je većina u gradskom parlamentu stabilna?

ILIĆ: Ova odluka jeste bio momenat koji je pokrenuo neka pitanja i jedna je od rijetkih stvari kada su neke partije većine glasale drugačije. To su normalne stvari kada svi imaju mogućnost da odlučuju kako oni smatraju i nije u pitanju jednoumlje, kako neko drugi smatra. Većina je stabilna i mi nemamo nikakvih problema. SNSD kao najveća partija u gradskom parlamentu je tada odlučila da ne učestvuje u radu dok ne budu isplaćene jednokratne novčane pomoći svim porodiljama. Mi imamo najviše odbornika i najveću težinu na svojim leđima. Sa koalicijom smo nakon toga imali konkretne sastanke, na kojima smo utvrdili naše politike u nekom narednom periodu. Ono što očekujemo jeste da se ovo ne dešava ubuduće, ali ponavljam da poštujemo svačiji izbor.

NN: Koji su planovi u narednom periodu? Šta je sa digitalizacijom Skupštine i kada možemo očekivati da ovo bude urađeno?

ILIĆ: Napravljeni su ozbiljni koraci što se tiče digitalizacije gradskog parlamenta, ali će oni tek biti vidljivi na prvoj sjednici 2022. godine, koja će biti održana u februaru. Ovaj projekat je pokrenulo prethodno rukovodstvo sa Zoranom Talićem na čelu i ovo je prvi ovakav projekat u BiH. Do polovine 2022. godine obavljanje sjednica će biti apsolutno u digitalnom formatu. Odbornici će sav materijal dobijati u digitalnoj formi i imaće mogućnost da sebi sve odštampaju. Ovo će mnogo značiti i medijima, ali i cjelokupnoj javnosti, jer će neke stvari biti jednostavnije za korištenje. Takođe, biće i aplikacija za mobilne telefone koju će građani moći da preuzmu i na kojoj će, pored prenosa sjednica parlamenta uživo, imati sve tačke dnevnog reda i mnoge druge stvari. Odbornici će na sjednicama koristiti tablete kada se javljaju za riječ te će ovo olakšati rad Skupštine, ali i odjeljenja koja pripremaju tačke dnevnog reda. Pojedini gradovi u Srbiji, poput Novog Sada, već su ušli u određene procedure u vezi s ovim pitanjem. Ponosni smo što će banjalučki parlament biti prvi u BiH koji će uraditi jedan ovakav iskorak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije