Intervju

Ito za "Nezavisne": Izbore u oktobru treba održati

Ito za "Nezavisne": Izbore u oktobru treba održati
Foto: Ustupljena fotografija | Ito za "Nezavisne": Izbore u oktobru treba održati

Vlada Japana očekuje da u oktobru budu sprovedeni i održani mirni, slobodni, transparentni i demokratski opšti izbori, koji će reflektovati volju građana BiH, rekao je Makoto Ito, ambasador Japana, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

Rekao je da Japan pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu BiH kao jedinstvenoj državi, sastavljenoj od dva entiteta i jednog distrikta, u kojoj su tri konstitutivna naroda i svi ostali građani jednaki. "Vlada Japana smatra da su uspostavljanje vladavine prava i funkcionalost države od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj BiH", rekao je japanski ambasador.

NN: U ovoj najnovijoj krizi ne čujemo mnogo o stavovima Japana. Kakva je pozicija Vaše zemlje u odnosu na trenutnu političku situaciju u BiH? ITO: Smatram da je ova godina veoma važna za BiH. Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prije 26 godina pa sve do danas svaki izbori su održani u miru. Vlada Japana, zajedno sa drugim demokratskim državama, očekuje da se i ove godine u oktobru održe mirni, slobodni, transparentni  i demokratski opšti izbori, koji će reflektovati volju građana BiH. Intenzivni konstruktivni dijalozi među političkim liderima su neophodni za bolju budućnost BiH. Između ostalog, želimo jasno naglasiti našu čvrstu podršku teritorijalnom integritetu BiH kao jedinstvenoj državi, sastavljenoj od dva entiteta i jednog distrikta, u kojoj su tri konstitutivna naroda i svi ostali građani jednaki. Vlada Japana smatra da su uspostavljanje vladavine prava i funkcionalost države od ključne važnosti za dalji napredak i razvoj BiH.

NN: Prije nekoliko godina Vaša vlada je pokrenula japansku strategiju za zapadni Balkan, a tom prilikom smo imali čast da posjetimo Vašu zemlju. Kako se strategija realizuje? ITO: Jedan od osnovnih principa vanjske politike Vlade Japana jeste jačanje bliskih veza i saradnje sa državama članicama Evropske unije, kao i sa drugim zemljama koje to žele postati. Imajući ovo u vidu, Vlada Japana je pokrenula različite oblike saradnje između Japana i regiona zapadnog Balkana s ciljem promocije socioekonomskog razvoja. Naš premijer Abe je 2018. godine predstavio Inicijativu za saradnju sa zapadnim Balkanom, putem koje se promoviše saradnja sa zemljama zapadnog Balkana i realizuju socioekonomske reforme. Vlada Japana će nastaviti podržavati zemlje ove regije, uključujući BiH, i u 2022. godini, a i u budućnosti. 

NN: Koje projekte Vlada Japana sprovodi u BiH i šta trenutno radite? ITO: Vlada Japana je aktivno uključena u podršku mirovnom procesu u BiH i članica je Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira još od njegovog osnivanja 1995. godine. Kao član  Upravnog odbora, zajedno sa drugim članovima, Japan daje političke smjernice visokom predstavniku i podržava BiH u njenim nastojanjima prema članstvu u EU. Na ovaj način Japan dokazuje svoju posvećenost podršci BiH u izgradnji kapaciteta stabilne i demokratske vlasti.  Vlada Japana takođe podržava obnovu i razvoj BiH kroz svoj zvanični program razvojne pomoći, koji ima četiri glavna stuba, a to su obrazovanje, zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita i deminiranje. Naš prioritet je nastavak bilateralne podrške vašoj zemlji za stabilan i miran razvoj. Ukupna vrijednost programa iznosi približno milijardu maraka, a Japan je trenutno peti najveći donator za BiH.  Pored toga, želim napomenuti da je Vlada Japana obezbijedila sredstva u vrijednosti oko 140 miliona maraka putem međunarodnih organizacija, kao što su UNDP, EBRD itd. Prijateljskim odnosima između Japana i BiH svjedoči i činjenica da je ministar vanjskih poslova Japana Motegi posjetio BiH 2021. godine povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između naših zemalja. 

NN: Za državljane BiH i dalje su potrebne vize za ulazak u Japan. Da li postoji mogućnost da dođe do ukidanja viza? ITO: Što se tiče ukidanja viza, obje naše vlade su prvo razmotrile status diplomatskog i službenog pasoša, ali nažalost situacija izazvana pandemijom kovida-19 je otežala dalje procedure. Nadam se da će ova situacija uskoro biti bolja i da ćemo finalizirati ovaj proces.  Međutim, naša ambasada je spremna ponuditi pomoć svima koji su zainteresovani za odlazak u Japan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije