Intervju

Kasumović: Zadužili smo djecu da vlast dobro živi

Kasumović: Zadužili smo djecu da vlast dobro živi
Kasumović: Zadužili smo djecu da vlast dobro živi

Kredit od MMF-a biće iskorišten da se isplaćuju plate vlastima u BiH, a ne da se ulaže u razvojne programe, zbog čega će se zadužiti naredne generacije, smatra Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Iako se ne slaže s ovim kreditom, Kasumović ističe da bi pristao na aranžman sa MMF-om da je imenovan za premijera FBiH.

Kaže da ne provodi program svoje stranke, SDA, u Savjetu ministara BiH te da radi u korist svih građana u BiH.

NN: Predstavnici Reprezentativnog sindikata zaposlenih u bh. institucijama podnijeli su prijave inspekciji protiv Savjeta ministara BiH zbog smanjenja plata. Mislite li da je to opravdano?

KASUMOVIĆ: Primio sam predstavnike tog sindikata i podržavam ih u tome. BiH se vezala za stendbaj aranžman MMF-a i treba da uštedi 40 miliona KM, ali imamo mi sasvim dovoljno sredstava i mimo smanjenja plaća da se uštedi. Pa, "Nezavisne" su objavile da imaju jubilarne nagrade od 630 KM, putni troškovi, prevoz i razne privilegije. Kada se sve to sabere nisu se morale doticati plate.

NN: Sve ove uštede dogovorene su na sjednici Fiskalnog savjeta i novac od MMF-a bitan je za stabilnost budžeta u BiH.

KASUMOVIĆ: Nije istina da je dogovoreno na sjednici Fiskalnog vijeća da se smanje plate, nego da entiteti i država naprave uštede. Na ovim privilegijama smo to mogli uštedjeti.

NN: Šta mislite o upozorenju Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da je upitan ovaj aranžman s MMF-om jer kolektivni šef države nije konsultovan?

KASUMOVIĆ: Na prošloj sjednici Predsjedništva bio sam prisutan ja, jer je ministar Vrankić bio zauzet. Pitao me Komšić da li sam učestvovao na pregovorima sa MMF-om, te da li znam ko je ovlastio pregovarače. Rekao sam da ne znam, ali da je po Zakonu o vanjskom zaduženju Predsjedništvo to koje mora dati odobrenje. Komšić je pred svima rekao da su uputili zahtjev da vide ko ih je ovlastio da pregovaraju, ali to nije u mojoj nadležnosti i ja to ne znam.

NN: Vi ste mogli biti na mjestu premijera FBiH i mogli ste imati sve ove probleme s borcima i budžetom. Je li taj aranžman s MMF-om zaista nepotreban?

KASUMOVIĆ: Nesporno je da je revizija MMF-a utvrdila da je deficit svih budžeta u BiH 2,1 milijarda KM za 2009. godinu. To su ogromna sredstva. Krajnje je vrijeme da se vlast pozabavi kako da izađe iz ovog problema. Čitav dug BiH s entitetima je četiri milijarde KM, a evo sada imamo 2,1 milijardu za godinu. Ovo su upozoravajući podaci. Imamo penzionere koji primaju 200 KM i ne mogu živjeti od tih para, na svim razinama se smanjuje i dolazimo do stanja gdje je ekonomski neodrživo ovoliko razina vlasti i administracija u BiH. Nisam političar, ali ovoliko nivoa građani ne mogu finansirati. I ja da sam bio federalni premijer nastavio bih aranžman sa MMF-om, ali porazno je za sve nas i glupost je uzimati kredit koji nije nimalo jeftin ako ništa ne preduzmemo da oporavimo privredu. Nije pošteno da dižemo kredit da se stotinak hiljada nas u državnoj upravi namiri i zadužimo djecu. Mora se sjesti i napraviti rješenje da svi dostojanstveno žive.

NN: Vi ste u Savjetu ministara i član ste stranke koja je na vlasti. Šta predlažete?

KASUMOVIĆ: Mi više od 85 odsto budžeta trošimo na materijalne troškove i plaće. Pa to nema ni u jednoj državi na svijetu. Tvrdim odgovorno i ekonomista sam - ovoliko vlasti koči razvoj države. Taj novac koji se daje državnoj upravi mogao bi se plasirati u konkretne projekte da ljudima pomogne da pokrenu privredu i ovu državu. Je li dobro da plaćamo kredite da bi samo neki živjeli dobro?

NN: Pitam Vas šta Vaša stranka radi da ne bude tako?

KASUMOVIĆ: Nisam ni u jednom organu SDA i to valjda znate.

NN: Jeste li član i jeste li dužni provoditi program SDA koja Vas je imenovala na mjesto zamjenika državnog ministra?

KASUMOVIĆ: Jesam član, ali ne moram ničiji program provoditi. Ja sam zamjenik ministra za sve građane BiH. Bilo bi lakše da se ja opredijelim za jedno i da, što kaže narod, gladim i govorim: "Dobro je, dobro je". Uvjeravam sve građane da nije dobro da nam zadužuju djecu da bi administracija dobro živjela. Građani nisu ravnopravni. Nisam predsjednik sindikata, već ekonomista i ne zanima me program stranaka. Moram ostaviti trag za svog mandata, a najlakše bi bilo da sjedim, ne govorim ništa i primam tu platu. Nisam član Vijeća ministara, ništa ne mogu da uputim na sjednicu i ovo je moj jedini način da nešto učinim. Ovo uređenje ne odgovara ni Srbinu, ni Hrvatu, ni Bošnjaku. Ovako više ne može, političari moraju sjesti i dogovoriti se. 

Moja ostavka ne bi značila ništa

NN: Što ne podnesete ostavku u znak protesta jer primate platu iz budžeta?

KASUMOVIĆ: Ja sam stvarno razmišljao o tome, ali onda bi postalo jednolično i monotono Vijeće ministara. Evo uzmite bilo koga, recimo Špirića. Šta su oni uradili za mandata osim što su milione potrošili. Odgovorno tvrdim da je gore i neću da šutim. Moja ostavka ništa ne bi značila jer ja tamo ništa ni ne vrijedim u smislu da ne mogu biti na sjednici Vijeća ministara, niti pokrenuti ikakvu inicijativu i zakon. Iznosim stvari koje građani moraju da znaju i rekao sam da su digli 1,5 milijardi kredita i građani su platili 30 miliona KM kamata za neiskorištenost. Svaka bi vlada pala zbog ovoga. Ovako dalje ne ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije