Intervju

Kristijane Homan za "Nezavisne": Berlin želi BiH u EU

Kristijane Homan za "Nezavisne": Berlin želi BiH u EU
Foto: N.N. | Kristijane Homan za "Nezavisne": Berlin želi BiH u EU

Njemačka stoji iza evropske perspektive za BiH, rekla je Kristijane Homan, ambasadorka Njemačke u BiH, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

Brzina pristupa će, kako je istakla, zavisiti od reformskog procesa BiH u pravcu evropskih standarda.

Što se tiče Berlinskog samita, naglasila je da je poruka da bez dijaloga nisu moguća nikakva rješenja.

"Prvo, naglašava se regionalni značaj naizgled isključivo bilateralnih tema. I drugo, podvlači se evropska perspektiva za sve zemlje regiona", rekla je ona.

NN: U Banjaluci se održava manifestacija "Njemačka u BiH". O čemu se radi?

HOMAN: Radujemo se što ćemo 14. maja od 12 časova u Domu omladine u Banjaluci imati priliku da pokažemo ljudima koliko je raznovrstan i mnogostruk njemački angažman u BiH. Stoga mi zajedno s Predstavništvom njemačke privrede u BiH (AHK) pozivamo sve građane da posjete događaj pod nazivom "Njemačka u BiH". Na raznim štandovima imaćete priliku da se uvjerite u širok raspon naših aktivnosti u zemlji - počevši od njemačkih firmi i fondacija preko Goethe instituta i drugih obrazovnih institucija sve do GIZ-a i KFW-a, svi su tu!

Naravno da će biti i degustacije njemačkih prehrambenih proizvoda prisutnih firmi, kao i svestran popratni program: između ostalog predstava za djecu, organizacija turnira u stonom fudbalu i kreativni kutak za djecu.

A njemački eksperti će, između ostalog, prilikom održavanja radionica dati informacije o profesionalnom usmjeravanju, o intervjuima za posao i o radu kompanija iz regije. Dakle, ima za svakoga ponešto!

Nadamo se da ćemo naići na veliko interesovanje, kao što smo to već mogli doživjeti u Sarajevu, Tešnju i Brčkom. Navratite, jednostavno, isplati se!

NN: U Berlinu je održan važan sastanak kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Makrona s liderima zemalja zapadnog Balkana. Po čemu je ovaj sastanak važan i šta je on donio?

HOMAN: Sa berlinskog skupa se šalju, po mom mišljenju, dvije jasne poruke: Prvo, naglašava se regionalni značaj naizgled isključivo bilateralnih tema. I drugo, podvlači se evropska perspektiva za sve zemlje regiona. U oba slučaja dijalog igra ključnu ulogu. I to je potrebno istaknuti sa berlinskog skupa: bez dijaloga nema napretka, nisu moguća nikakva rješenja.

NN: Da li nakon sastanka BiH i dalje ima evropsku perspektivu?

HOMAN: Naravno! Njemačka stoji iza evropske perspektive za BiH, to je savezna kancelarka tokom susreta u Berlinu opet naglasila.

Brzina pridruživanja EU zavisi, međutim, u velikoj mjeri od reformskog procesa BiH u pravcu evropskih standarda. Mjerilo za ovo će, između ostalog, biti prioriteti iz zvaničnog mišljenja Evropske komisije u vezi s procesom pridruživanja.

NN: Zanima me zašto Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije bio među pozvanima?

HOMAN: Domaćini su samostalno odlučili koga će kao predstavnike država zapadnog Balkana pozvati na skup u Berlin.

NN: Kako Vam izgleda privredna situacija u BiH i kako se novi zakon o migracijama koji Njemačka priprema može odraziti na BiH?

HOMAN: Mi svakako vidimo ekonomski rast u BiH - ali ne u onoj mjeri i u onom opsegu koji bi bio potreban da se ubrzano dođe do poboljšanja koja bi bila primjetna za ljude u zemlji. Tako se objašnjava barem dio smanjenja nezaposlenosti i dalje visokim odlivom radne snage koja svoju profesionalnu budućnost traži izvan BiH. Potrebno je napraviti još niz temeljnih socijalnih i ekonomskih reformi kako bi BiH bila privlačnija za strane investitore i konkurentnija na međunarodnim tržištima. I da se otvori više perspektiva za ljude u zemlji.

A što se tiče planiranog zakona o useljavanju kvalifikovane radne snage - isti se nalazi još u fazi usaglašavanja i pregovaranja između Savezne vlade i saveznih pokrajina. Iz tog razloga se još ne možemo izjašnjavati o njegovom konačnom sadržaju. Načelno je, međutim, cilj da se objedine razni propisi i olakšaju postupci za pristup njemačkom tržištu rada za stručnu radnu snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije