Intervju

Marušić za 'Nezavisne': Postaćemo noćna mora vlastima

Marušić za 'Nezavisne': Postaćemo noćna mora vlastima
Foto: Nedžad Uglješa | Marušić za 'Nezavisne': Postaćemo noćna mora vlastima

Ovo više ne možemo trpjeti. Nećemo blokirati saobraćajnice, ali ćemo biti na svakom mjestu na kojem se budu okupljali odgovorni za naše dugogodišnje probleme, a to su oni koji odlučuju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Postaćemo im noćna mora dok ne ispune naše zahtjeve, kaže Vlado Marušić, predsjednik Udruženja "Zaboravljeni branitelji HVO-a"

"Gdje god oni budu imali konferencije i skupove, tu će biti i branitelji", kaže Marušić.

NN: Federalni parlament htio je odgoditi sjednicu, ali vi ipak dolazite u Sarajevo, pred zgradu Parlamenta. Kako tumačite postupak parlamentaraca?

MARUŠIĆ: Mi dolazimo i dolazićemo sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni. Tražićemo stalno da nas neko primi, naše predstavnike. Iznijet ćemo naše zahtjeve, tražimo da nas neko primi od ovlaštenih u Parlamentu. Ovo više ne možemo trpjeti. Nećemo blokirati saobraćajnice, ali ćemo biti na svakom mjestu na kojem se budu okupljali odgovorni za naše dugogodišnje probleme, a to su oni koji odlučuju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Postaćemo im noćna mora dok ne ispune naše zahtjeve.

NN: Šta su vaši zahtjevi i ono od čega ne odustajete?

MARUŠIĆ: Zahtijevamo da se zakaže hitna, tematska sjednica, najkasnije za tjedan dana, i da se na dnevni red stave samo dvije točke, a to su Zakon o demobilisanim, razvojačenim braniteljima i Zakon o organizacijama od posebnog značaja, jer to mi treba da odredimo, a Zakon o udruženjima može se posebno razmatrati.

NN: U utorak su demobilisani borci bili pred Parlamentom FBiH i došlo je do sukoba između njih i specijalaca. Da li ste bili na mjestu događaja i zbog čega su se sukobili bivši borci i specijalci?

MARUŠIĆ: Nismo bili mi pred Parlamentom u utorak. Bili su predstavnici razvojačenih branitelja iz Ljubuškog i razvojačeni branitelji Armije RBiH iz FBiH. Mi smo došli u Sarajevo da se pridružimo kolegama. Ima nas dovoljno, više desetina. Sve ovo je prelilo čašu, a nama je došlo do grla.

NN: Do kada ćete ostati u Sarajevu pred Parlamentom FBiH?

MARUŠIĆ: Ostaćemo dok nas neko ne primi u Parlamentu i ne prihvati naše pismene zahtjeve. Mi ćemo tražiti hitnu sjednicu, kao što sam već rekao. Najavili smo se i dolazimo.

NN: Šta ako ne bude rezultata i ne uspijete razgovarati s nadležnima?

MARUŠIĆ: Mi ćemo čekati da nas prime koliko god treba, a imamo obećanja iz Parlamenta da će nas primiti.

NN: Ukoliko vaši zahtjevi ne budu ispunjeni, šta dalje?

MARUŠIĆ: Dajemo rok do 24. aprila za sazivanje sjednice, a naredni dan branitelji će se odrediti šta će uraditi. Sve ovo je previšilo svaku mjeru. Imamo mi svoj odgovor.

NN: Koliko je članova vašeg udruženja?

MARUŠIĆ: Zastupam Udruženje razvojačenih branitelja HVO-a i HRUD-a. Nas ima 1.200, a s nama su razvojačeni branitelji Posavske županije, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije. S nama su i demobilisani borci Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona i mi zajednički nastupamo. Mi smo odlučili da nećemo blokirati saobraćajnice, nego zakonodavne i izvršne institucije, koje su direktni krivci za naše probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije