Intervju

Matju Fild za "Nezavisne": Saradnja s institucijama Republike Srpske ostaje jaka

Matju Fild za "Nezavisne": Saradnja s institucijama Republike Srpske ostaje jaka
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Matju Fild za "Nezavisne": Saradnja s institucijama Republike Srpske ostaje jaka

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno prosperitetnoj budućnosti BiH i radu s institucijama širom zemlje na putu ka tom cilju, rekao je Matju Fild, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, u pisanom intervjuu za "Nezavisne novine".

"Uprkos nekada negativnom medijskom izvještavanju, naša saradnja s institucijama Republike Srpske ostaje jaka. Sastajemo se s velikim brojem zvaničnih saradnika u RS kako bismo razmijenili mišljenja i informacije", rekao je on.

Fild je osudio akciju Rusije protiv Ukrajine i smatra da je to katastrofa za evropski kontinent. Što se tiče sankcija, rekao je da su one na stolu i da tijesno sarađuju s Vladom SAD. 

NN: Rusija je pokrenula akciju na Ukrajinu. Kako to komentarišete?

FILD: Ovim ničim izazvanim napadom na Ukrajinu predsjednik Putin je odabrao put krvoprolića i razaranja. Kao što je premijer Ujedinjenog Kraljevstva danas (četvrtak) rekao, ova invazija na demokratsku državu je katastrofa za naš kontinent. Ujedinjeno Kraljevstvo i naši saveznici stoje rame uz rame s narodom Ukrajine. Međunarodna zajednica odlučno odgovara. Osim naše vojne pomoći Oružanim snagama Ukrajine, Ujedinjeno Kraljevstvo planira uvesti dosad neviđen paket sankcija.

NN: Kako se to može odraziti na BiH, imajući u vidu da mnogi građani RS imaju snažna proruska osjećanja?

FILD: Neosporno je da su ruski potezi nezakoniti i ničim izazvani. Nema izgovora niti opravdanja. Niko ne treba da bude zadovoljan izborom predsjednika Putina da ugrozi međunarodnu sigurnost i globalnu ekonomiju. Imao je izbor i odustao je od diplomatskog puta i dijaloga te krenuo ka vojnoj akciji.

NN: Najavljen je Vaš nasljednik na poziciji ambasadora. Da li je ovo možda Vaša posljednja posjeta Banjaluci kao britanskog ambasadora?

FILD: Uživam u posjetama Banjaluci, jednako kao što uživam i putovati diljem BiH. Iskreno sumnjam da je ovo moja zadnja posjeta. Moj nasljednik Džulijan Rajli će početi svoj mandat u BiH ovog ljeta. Meni je ostalo još nekoliko mjeseci i puno posla.

NN: Ponovo ste u Banjaluci, šta je svrha Vaše posjete? S kim ćete se sastati i o čemu ćete razgovarati?

FILD: Banjaluku posjećujem redovno, u sklopu svojih dužnosti britanskog ambasadora. Kada dođem u posjetu, sastajem se s predstavnicima vlasti da razgovaramo o pitanjima koja zabrinjavaju obje strane. Ali, takođe koristim svoje posjete da se direktnije povežem s ljudima različitih profila, profesija i iskustava, da saznam više o njihovim brigama i da proslavimo njihove uspješne priče. Ovaj put radujem se što ću podržati projekat koji implementira "Westminster Foundation for Democracy", a koji pomaže mladim preduzetnicima širom BiH da svoja iskustva podijele s drugima. BiH se suočava sa značajnim problemom emigracije. Ključno je da podržimo i ohrabrimo mlade da planiraju svoju budućnost ovdje. Osim stvaranja mreža i dijeljenja iskustva, političari treba da rade na eliminaciji birokratskih i političkih prepreka s kojima se oni suočavaju. Takođe ću se sastati i sa drugim mladim aktivistima u Banjaluci koji su dio moje online savjetodavne grupe za pitanja mladih, kao i s novinarima, da čujem njihovo mišljenje o okruženju u kojem mediji rade.

NN: S obzirom na to da postoji jedan nivo nepovjerenja vlasti RS prema Vašoj vladi, zanima me kako sarađujete s našim institucijama u Banjaluci?

FILD: Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno prosperitetnoj budućnosti BiH i radu s institucijama širom zemlje ka tom cilju. Uprkos nekada negativnom medijskom izvještavanju, naša saradnja s institucijama Republike Srpske ostaje jaka. Sastajemo se s velikim brojem zvaničnih saradnika u RS kako bismo razmijenili mišljenja i informacije. Naši kontakti nam kažu da cijene našu kontinuiranu programsku podršku. Mi pružamo spektar tehničke podrške javnim uslugama, poput ažuriranja transportne i energetske strategije, te podršku digitalizaciji Vladinih usluga, kako bismo olakšali kompanijama da posluju i podržali žene preduzetnice. Putem British Councila podržavamo razmjenu u polju kulture te jako popularne muzejske izložbe britanskih umjetnika u Banjaluci.

NN: Da li imate određenu dozu razumijevanja na primjedbe predstavnika RS o tome kako se prema Republici Srpskoj odnose bh. institucije i stranke iz Sarajeva?

FILD: Ujedinjeno Kraljevstvo želi da vidi bezbjednu BiH, koja nudi prosperitetnu budućnost svim svojim građanima. Model dijeljenja vlasti koji je stvoren u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazuma je važan mehanizam da se osiguraju prava za sve. Efikasna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijeva aktivan angažman i entiteta i svih građana. Trenutna politička blokada brojnih institucija i priče o jednostranom povlačenju štete izgledima za budućnost BiH i mi zato ohrabrujemo iskreni dijalog kako bi se pronašlo rješenje.

NN: Koji biste Vi dali savjet građanima RS, kako da se situacija popravi, šta bi trebalo učiniti?

FILD: Građani ove zemlje znaju šta je potrebno za sigurnu i prosperitetnu budućnost: dijalog, kompromis i predanost napretku. Izazov je u osiguranju da se izabrani zvaničnici smatraju odgovornim za rad u tom pravcu. Ohrabrujem građane širom zemlje da očekuju i zahtijevaju više od onih koji su plaćeni da ih predstavljaju.

NN: Gabrijel Eskobar je nedavno na saslušanju u Senatu SAD rekao da s Vašom vladom radi na koordinaciji sankcija i kontroli finansijskih tokova kroz londonske finanijske institucije. Imate li Vi neke informacije o tome?

FILD: Ujedinjeno Kraljevstvo je javno i privatno podržalo nedavno SAD da povećaju svoj režim sankcija. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe sagledava svoje opcije, a restriktivne mjere, uključujući i sankcije, su svakako na stolu. U ovo vrijeme ne možemo spekulisati po pitanju tih razgovora, koji su u toku. Stvarnost je da jednostrani koraci protiv institucija već obeshrabruju investicije. Nastavićemo podržavati bh. institucije i raditi s našim međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da negativno djelovanje ima posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije