Intervju

Muamer Okanović za "Nezavisne": Bajram rasplamsava radost i gasi razmirice

Muamer Okanović za "Nezavisne": Bajram rasplamsava radost i gasi razmirice
Foto: Ustupljena fotografija | Muamer Okanović za "Nezavisne": Bajram rasplamsava radost i gasi razmirice

BANJALUKA - Bajram, kao radost koja nakon ramazana nastupa, rezultat je duhovne čistoće kojom se vjernik tokom ramazana ukrašava, dostižući stepen iskrenosti, spokoja i plemenitosti.

Poručio je ovo glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka hafiz Muamer Okanović, koji je u intervjuu za "Nezavisne novine" govorio o važnosti Ramazanskog bajrama za vjernike, te tradiciji koja se čuva i praktikuje tokom, za muslimane, najradosnijeg praznika.

NN: Nakon mjeseca ramazana pripadnici islamske vjeroispovijesti dočekuju Ramazanski bajram. Kako će se ove godine dočekati najradosniji praznik Bajram?

OKANOVIĆ: Mjesec ramazan je duhovna hrana, gdje postom, intenzivnim ibadetima, odnosno bogoslužjem i raznolikim vidovima dobročinstva, muslimani revitaliziraju odnos prema Bogu i čovjeku. Bajram, kao radost koja nakon ramazana nastupa, rezultat je duhovne čistoće kojom se vjernik tokom ramazana ukrašava, dostižući stepen iskrenosti, spokoja i plemenitosti.

Iščekujući Bajram, vjernik se priprema svjestan da mu dolazi plemeniti gost, te u skladu s tim uljepšava svoj dom, kao i ozračje svog srca koje se danima fitra, tj. kušanja ramazanskih plodova u bajramskoj atmosferi nada.

Ramazanom čovjek jača odnos sa Bogom, dok u danima Bajrama posebnu pažnju posvećuje porodici, komšijama, prijateljima, trudeći se da bajramsku radost osjete svi u njegovoj blizini. S tim u vezi, tradicija muslimana podrazumijeva bajramska druženja, posjete porodici, rodbini, prijateljima i unošenje radosti u srca ljudi, a posebno onih najmlađih, koji dane Bajrama s posebnim oduševljenjem čekaju. Običaj muslimana je da na dan Bajrama obuku najljepše odijelo, te odlaskom u džamiju u ranim jutarnjim satima obave molitvu bajram-namaz, nakon čega bi se vratili svojim domovima kako bi ljepotu bajramskih dana podijelili sa svojim ukućanima. Ramazanski bajram je poseban jer označava kraj posta i ustezanja od hrane, dočim muslimani bajramskom sofrom u porodičnom ambijentu ističu dodatno zbližavanje i povezanost, čijim bereketom, odnosno blagorodnošću osjećaju zahvalnost Bogu na neizmjernim blagodatima. Takvim činom dodatno se afirmišu porodične vrijednosti i toplina doma, kao nukleusa jednog društva, gdje se posebna pažnja ukazuje najmlađima.

NN: Koji je značaj Bajrama za vjernike u BiH, a pogotovo u periodu kada se cijeli svijet, pa tako i narod na ovim prostorima, suočava sa teškim vremenima?

OKANOVIĆ: U periodu društvenih izazova koji unose nemire u srca ljudi, blagdani osvježavaju čovjekovu duhovnu komponentu pobuđujući ljubav, pažnju i poštovanje. Tako se Bajramom muslimani snaže ambijentom duhovnosti, dočim ozračje plemenitosti, kojom su se snažili tokom mjeseca ramazana, prenose na porodicu i društvo, pobuđujući temeljne ljudske vrijednosti kojima jedna stabilna zajednica odiše. Iskazom čestitke "Bajram šerif mubarek olsun" musliman srčano ističe želju za prosperitetom, blagostanjem i ambijentom kojim bi ljudi bili podstaknuti na dobročinstvo i ukazivanje dodatne pažnje prema drugima. Susrećući ljude sa osmijehom, kao gestom koja shodno islamskom učenju ima status iskazivanja pomoći nevoljniku, čovjek se trudi da u danima Bajrama istakne zadovoljstvo, dijeleći sreću sa drugim ljudima, čime se svaki vid eventualnih nerazmirica gasi, što umnogome osvješćuje osjećaj za dobrotu koja počiva u svakom čovjeku, te poticaj ka djelovanju u skladu s dobrotom kao neizostavnim faktorom stabilnosti jedne zajednice.

NN: Da li su se kroz godine mijenjali način i običaji vjernika islamske vjeroispovijesti u BiH kada je u pitanju doček i obilježavanje ovog praznika, te koji je najbolji način za njegovo obilježavanje? Možete li nas podsjetiti na tradiciju obilježavanja Bajrama u BiH, te značenje ovog praznika za porodicu?

OKANOVIĆ: Muslimani sa ovih prostora stoljećima su baštinili kulturu obilježavanja Bajrama u krugu porodice i posjećivanja komšija i prijatelja, čime se snažila veza među ljudima i poticalo poštovanje. Posebnu ulogu imali su najstariji članovi porodice, prema kojima bi se iskazivalo dodatno poštovanje, a koji bi na čelu bajramske sofre, okupivši porodicu i prijatelje, učili dovu, pobuđujući duh porodičnosti i ljubavi koja jednu porodicu na okupu drži. U savremenom dobu izazova života, udaljenosti porodica i nedostatka vremena za najmilije, takav vid održavanja tradicije ima poseban značaj za ljude koji makar na trenutak izlaze iz ubrzanog hoda svakodnevice, zakoračivši u uspokojavajući ambijent doma, čijim čokotom se hrani i oplemenjuje duša, dočim bajramsko blagostanje ostavlja neizbrisiv trag u čovjeku.

NN: Koju poruku biste poslali svim vjernicima?

OKANOVIĆ: Boga molimo da bajramski dani budu sreća i radost vjernicima, utjeha od tuge i tegoba, smiraj od nesigurnosti izazova života, podsticaj na pravednost i dobročinstvo i kruna ramazanskih dana kojima se srca vjernička oplemenjuju, a prsa prostranošću obogaćuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije