Intervju

Profesor Gustavo Piga: Obrazovanje u javnim nabavkama olakšava dijalog

Profesor Gustavo Piga: Obrazovanje u javnim nabavkama olakšava dijalog
Foto: Ustupljena fotografija | Profesor Gustavo Piga: Obrazovanje u javnim nabavkama olakšava dijalog

Razgovarali smo sa prof. Gustavom Pigom, uglednim evropskim naučnikom i praktičarom, autorom naučnih radova i knjiga, ekonomistom, osnivačem i voditeljem međunarodnog magistarskog studija o javnim nabavkama na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu, osnivačem i voditeljem CONSIP-a (vodeće evropske institucije centralne nabave, u Rimu), opinion makerom i policy makerom u javnim nabavkama, često konsultovanim od strane Evropske komisije te jednim od ključnih predavača na predstojećoj Međunarodnoj konferenciji o javnim nabavkama, Jahorina 2023, koja će se održati 27. i 28. novembra 2023.

Iako naučnik globalnog formata, profesor Piga je za studente magistarskog studija, koji su sa područje jugoistoka Evrope pohađale stotine polaznika, očinska figura. Njegova posvećenost i prepoznavanje svakog studenta, susretljivost koja se pokazala i u njegovom, bez premišljanja, prihvaćanom pozivu za učešće u konferenciji, vrijedne su poštovanja. Dolazak u Bosnu i Hercegovinu, uprkos pretrpanosti njegovog rasporeda, vidi kao mogućnost da se ponovno sretne sa nekim od svojih brojnih studenata kojima će se najvjerovatnije sjetiti i imena. Profesor Piga dolazi i kao naučnik i kao prijatelj, a ugodu vidi i u ponovnom susretu sa svojim dragim kolegama prof. Bovisom, prof. Carantom i nama drugima, sa kojima dijeli zajedničku ideju potrebe doprinosa razvoju ljudskih resursa lokalnih sistema javnih nabavki preko razmjene iskustava.

Poštovani profesore Piga, prije svega Vam želim zahvaliti na bezrezervnom prihvatanju poziva da nam se pridružite na Međunarodnoj konferenciji o javnim nabavkama, Jahorina 2023. Polazeći od činjenice da je Bosna i Hercegovina nedavno stekla status države kandidata za priključenje Evropskoj uniji; da je domaći pravni okvir za javne nabavke u visokoj mjeri usklađen sa zajedničkom pravnom stečevinom EU; da su već do sada provedeni razni projekti (od kojih je posljednji, "Jačanje sistema javnih nabavki u BiH", znatno unaprijedio profesionalizaciju specijalista javnih nabavki); da postoji snažna potreba za digitalizacijom cjelokupnog sistema javnih nabavki kao i potreba za razvojem revizorskog tijela - šta je, po Vašem mišljenju, ključno za uspješan razvoj sistema javnih nabavki?

Prof. Piga: Profesionalizacija sistema je neophodni uslov za uspjeh. Šta bi drugo moglo biti dovoljno za uspjeh? Možda sistem karijernog napredovanja specijalista javnih nabavki, koji će osigurati da kompetentnost specijalista postane utjelovljena u uspjehu ugovornih organa, sistem nagrađivanja prema rezultatima koji će osigurati da specijalisti ne migriraju u privatni sektor, autonomija procesa odlučivanja u javnim nabavkama koja će osigurati iskorištavanje kompetentnosti i sistema u cijelosti,  indikatori uspjeha i neuspjeha koji garantuju da se vodi računa o odgovornosti i zaslugama. I na kraju, sve zavisi od rukovođenja (leadreshipu), koje adekvatno prati i finansijski podstiče ovaj fascinantni projekt. Bez rukovođenja, na političkom i organizacijskom nivou, ništa se neće desiti.

Tema Vašeg izlaganja na konferenciji jeste Javne nabavke - prošlost, sadašnjost i budućnost, sa naglaskom na održivim javnim nabavkama. Zbog čega mislite da je bitno korištenje javnih nabavki u cilju ostvarenja strateških ciljeva?

Prof. Piga: Od društva, posebno u demokratskim režimima, zahtijeva se promjenjivost, prilagodljivost, otpornost i etičnost, kako bi se suočilo sa različitim dramatičnim izazovima koje priroda i čovječanstvo stavljaju pred njega. Vlade postoje da bi zaštitile slobodu izražavanja, kompetitivno preduzetništvo i potrebe najslabijih, te da bi se suočili sa izazovima budućnosti. Jako puno od ovoga prolazi preko strateške nabavke roba, radova i usluga od strane javnog sektora i najčešće se to odvija preko javnih nabavki u saradnji sa dobavljačima privatnog sektora. Eto odgovora!

Dragi profesore, Vi ste globalno poznati kao osnivač i spiritus movens univerzitetskog programa koji pohađaju brojni specijalisti javnih nabavki iz država u razvoju, od kojih sigurno stotinak sa područja jugoistočne Evrope. Nadalje, ugledan ste i izvrstan ekonomista i učitelj, organizator ključnih konferencija u javnim nabavkama, uticajan opinion maker i policy maker unutar EU i šire. Zašto mislite da je baš obrazovanje neophodan preduslov za uspješan razvoj sistema javnih nabavki?

Prof. Piga: Hvala vam na vašim riječima, ali dopustite mi da ih proslijedim i mnogim drugim partnerskim univerzitetima visokog kvaliteta koji dijele moja gledišta koja ste vi pravilno identificirali. Ako kroz obrazovanje razumijevamo proces u kojem studenti zajedno raspravljaju uprkos različitim uslovima iz kojih dolaze (pravnici, ekonomisti, inženjeri, arhitekti, filozofi, sociolozi, studenti političkih nauka, biolozi, itd.), angažovani u neprekinutoj argumentaciji za i protiv etičnosti našeg postupanja, u smislu što je optimalno učiniti u skladu s kojim vrijednostima… tada mislim da mi govorimo o "šećeru" i "soli" života! Kako bi uopšte mogli bez toga?!

Ono što sam ja našao izvanrednim u "obrazovanju u nabavkama" jeste da se ono najlakše smješta u suštinskoj interdisciplinarnoj potrebi za raspravljanjem koje čovječanstvo ima, možda zato što pričamo o nauci upravljanja. Eto, pretpostavljam da sam se zaljubio u obrazovanje u javnim nabavkama zbog njegove enormne sposobnosti da olakša dijalog između različitih ljudskih bića. Nije to jedino područje koje ima ovakva svojstva, ali ovo je prvo na koje sam naišao i nikada ga napustio. Osim toga potrebna je i proaktivnost kako bi se osiguralo da se ova rasprava odigra među različitim kulturama: ovo je razlog zašto međunarodna edukacija ima svoju vrijednost koja je superiorna drugim vrstama edukacije, koje boluju od koncepta "granica". (Razgovarali: Sanja Badrov Ranić i Goran Matešić, direktori MKJN, Jahorina 2023)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije