Intervju

Željko Budimir: Vlast u RS mnogo pomogla srpskim partijama u Crnoj Gori

Željko Budimir: Vlast u RS mnogo pomogla srpskim partijama u Crnoj Gori
Foto: N.N. | Profesor Željko Budimir: Vlast u RS mnogo pomogla srpskim partijama u Crnoj Gori

Građani Crne Gore su glasali protiv tiranije Mila Đukanovića, koja je imala sve karakteristike ustaškog režima, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i stručnjak za međunarodne odnose. On tvrdi da je odluka srpskog člana Predsjedništva da se ne dozvoli državna posjeta BiH Mila Đukanovića bila dobra, a odluka opozicije da to ne podrži pogrešna.

"Mislim da je to bio pogrešan politički potez opozicije u RS, jer se radilo o stvari od nacionalnog značaja u kojoj nije smjelo da bude podjela", kaže on.

NN: Kako komentarišete rezultate izbora u Crnoj Gori i šta to znači za tu zemlju?

BUDIMIR: Građani Crne Gore su glasali protiv tiranije Mila Đukanovića, koja je imala sve karakteristike ustaškog režima koji je pokušao da uspostavi u Crnoj Gori. Potvrda toga je skup prije nekoliko dana pred Cetinjskim manastirom, gdje su puštane proustaške pjesme Marka Perkovića Tompsona. Srpski narod u Crnoj Gori se ponovo izborio za svoj politički subjektivitet, a vlast koja će se formirati bilo na građanskoj ili nacionalnoj osnovi više neće voditi antisrpsku i rusofobnu politiku.

NN: Kako biste nekom strancu koji nikad nije čuo za Crnu Goru u najkraćem mogli objasniti odnose između Crnogoraca i Srba u Crnoj Gori?

BUDIMIR: Ništa što se tiče politike i istorije na našim prostorima ne može se jednostavno objasniti jer se radi o procesima dugog trajanja. Prvo imamo proces nacionalnog inženjeringa kojim je srpski narod u Crnoj Gori pretvaran u antisrpski  crnogorski narod. Istorijski gledano crnogorsko ime se smatralo kao sinonim za srpski identitet, a Srbi u Crnoj Gori gledaju na sebe kao na cvijet srpskog naroda. Stvari se počinju mijenjati poslije 1918, a vrhunac doživljavaju kroz komunistički etnoinženjering nakon 1945, kada se formalno i stvara crnogorska nacija. Etnoinženjering po NDH obrascu je započeo Milo Đukanović, naročito u zadnjih deset godina, s ciljem učvršćivanja lične diktature. Zadnja faza je bio napad na duhovni identitet srpskog naroda, odnosno pokušaj ukidanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Do sada je neviđeno da ateistička politička organizacija, odnosno partija iz lijevog ideološkog spektra pokušava da napravi svoju crkvu! Takva diktatura i tiranija se od boljševičke revolucije nije pojavila u Evropi.

NN: Da li se srpski i crnogorski identitet potiru ili dopunjavaju?

BUDIMIR: Nema tu ni potiranja ni dopunjavanja. Srpski narod u Crnoj Gori je konstituisan u svim oblicima svog identiteta, od jezika, vjere, prostora i istorije. Crnogorska država je vid državnog identiteta, a Srbi su naprosto narod koji živi u Crnoj Gori. Nešto slično postoji između Njemačke i Austrije.

NN: Da li bi Milo Đukanović pao s vlasti da nije udario na SPC?

BUDIMIR: Ovaj put mislim da ne. Milo Đukanović je izgubio zato što je SPC bila prinuđena da se brani jer je donio orvelovski Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se pokušala razbojnički oteti imovina SPC. Crkva i vjerni narod nisu imali izbora, morali su se uključiti u političku borbu kako bi se zaštitili od tiranije koja je prijetila njenom zatiranju. Milo Đukanović je izgubio od srpskog naroda, koji je bio duhovno mobilisan na litijama i koji je branio ono što je najsvetije - srpske crkve, manastire, svetilišta i svoj pravoslavni identitet.

NN: Koliko crkva koju je stvorio Đukanović ima podrške u Crnoj Gori?

BUDIMIR: Čak ni većina glasača DPS-a nije išla u tu crkvu. Ta organizacija je napravljena na vrlo bizaran način. Stavili su da je vodi čovjek koji je bio raščinjen u SPC-u. Vrlo je interesantno da ne postoji nijedna vjerska zajednica u Crnoj Gori koja ima normalne odnose s "poglavarom" te crkve i s tom crkvenom zajednicom. Na kraju i Milo Đukanović je digao ruke o Miraša Dedejića i pokušao da pravi nešto što bi trebalo da bude pravoslavna crkva Crne Gore.

NN: Kako je, po Vašem mišljenju, poraz Mila Đukanovića doživljen u BiH? Neke partije, poput SDS-a i PDP-a, bile su na DPS-ovoj stranačkoj skupštini. Kako vidite te odnose?

BUDIMIR: Jako je važno da se ta velika pobjeda srpskog naroda ne svede na dnevnu politku. Ovo je naprosto stvar od nacionalnog interesa i ne smije se spuštati na partijski nivo, posebno ako to uzmemo u kontekstu predstojećih izbora u BiH. Ja ću kao posebno značajno izdvojiti da su vlast u RS i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama u Sarajevu pravilno postupili u proljeće ove godine kada je spriječen dolazak Mila Đukanovića u državnu posjetu BiH, kad je srpski član Predsjedništva BiH uložio veto i kad je NS RS to podržala. Taj potez je mnogo pomogao srpskim partijama u Crnoj Gori i dobro je primljeno kod srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i od drugih opozicionih partija u Crnoj Gori.

NN: Ipak, SDS i PDP su bili protiv tog veta. Kako to tumačite?

BUDIMIR: Mislim da je to bio pogrešan politički potez opozicije u RS, jer se radilo o stvari od nacionalnog značaja u kojoj nije smjelo da bude podjela i svi su trebali da glasaju protiv dolaska čovjeka koji vodi otvorenu antisrpsku politiku. Koliko je bilo značajno sprečavanje dolaska Đukanovića u zvaničnu posjetu u BiH najbolje se vidi iz izjava srpskih predstavnika iz Crne Gore u kojim zahvaljuju Republici Srpskoj,  Banjaluci i Trebinju na podršci koju su imali tokom litija.

NN: Kako vidite reakcije iz Sarajeva koji su Srbe nazivali klerofašistima čak i u trenutku kada su ti Srbi branili džamije od napada pojedinaca?

BUDIMIR: Baščaršijska politika se ponaša srbofobno u svim mogućim prilikama. Oni se ponašaju kao da su oni izgubili izbore u Crnoj Gori. Njima ne odgovara jedinstvo srpskog naroda i demokratsko stvaranje političkih uslova u kojima su srpski politički akteri sposobni da zaštite nacionalni interes. Nazivanje mitropolita i vladika klerofašistima pokazuje u kojem pravcu oni vode svoju politiku mržnje i netolerancije. Zabrinjavajuće  je da je političko Sarajevo bilo aktivno uključeno u izbore dajući podršku DPS-u izjavama da ako u Crnoj Gori Bošnjaci ne daju podršku Milu Đukanoviću, na vlast u Crnoj Gori će doći četničke vojvode.

NN: Ipak, nove vlasti kažu da će poštovati sve međunarodne ugovore, uključujući i članstvo Crne Gore u NATO-u. Kako to komentarišete?

BUDIMIR: Znate kako, radi se o međunarodnom ugovoru koji je potpisan s jednom od najmoćnijih vojnih alijansi u istoriji svijeta, a preuzete obaveze su tu bez obzira ko vrši vlast, zato je  NATO integracija jako ozbiljan proces s teškim dugoročnim posljedicama. Tako da po ovom pitanju ne možemo brzo očekivati velike promjene, ali možemo da očekujemo da se na spoljnopolitičkom planu ne vodi ekstremna antisrpska i antiruska spoljna politika, što se radilo sve ove godine. Važno je shvatiti da je ovo jedan veliki politički proces u kojem se srpski narod bori za svoju slobodu sticanjem političkog subjektiviteta, a u ovom trenutku se izborio za to da vlasti u Crnoj Gori više ne mogu donositi odluke koje su protiv interesa srpskog naroda.

NN: Nove vlasti su najavile i da status Kosova neće biti doveden u pitanje...

BUDIMIR: Hajde da ne odmažemo ljudima koji sada konstituišu vlast u Podgorici. Sada je potrebno konsolidovanje srpskih partija u Crnoj Gori sa građanskim partijama koje ne vode antisrpsku politiku i fokusiranje na ekonomiju, a uvjeren sam da će srpski politički predstavnici znati da se u budućnosti pravilno odrede po pitanju Kosova i Metohije, koje je sastavni dio Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije