Intervju

Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme

Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme
Foto: N.N. | Ruso za "Nezavisne": Buduća vlast mora da nadoknadi izgubljeno vrijeme

Francuska nastavlja snažno podržavati približavanje BiH i njenih susjeda EU, a govor francuskog predsjednika o potrebama reforme EU ne znači zaustavljanje proširenja, kaže u pisanom intervjuu za "Nezavisne" Gijom Ruso, ambasador Francuske u BiH.

"Jednostavno moramo i dalje da zahtijevamo reforme koje je potrebno sprovesti i u BiH, kao i u EU, prije priključenja", rekao je on.

NN: Javnost u BiH pita se kakva je pozicija Francuske u vezi s pitanjem proširenja, posebno nakon što je predsjednik Makron održao govor o potrebi reforme EU. Šta BiH može očekivati kad je u pitanju njeno članstvo u EU?

RUSO: Tačno je da Emanuel Makron ima ambicioznu viziju budućnosti EU. Zbog toga je i predložio jačanje EU putem njenih poreskih i socijalnih politika, ekološkog, digitalnog i odbrambenog suvereniteta itd. Kao rok za sprovođenje najvažnijih elementa te unutrašnje reforme, koja treba brzo da se završi, prije bilo kakvog novog priključenja i da garantuje dobro funkcionisanje EU, odredio je 2024. To što je rekao da treba ojačati i demokratizovati EU prije novog proširenja ne znači odbacivanje balkanskih zemalja.

Francuska nastavlja snažno da podržava približavanje BiH i njenih susjeda EU. Emanuel Makron je to vrlo jasno rekao u svom govoru na Sorboni u septembru 2017. Rekao je: Ova unija će se morati otvoriti zemljama sa Balkana kada one budu u potpunosti poštovale evropsko zakonodavstvo i demokratske zahtjeve. Jednostavno moramo i dalje da zahtijevamo reforme koje je potrebno sprovesti i u BiH, kao i u EU, prije priključenja.

NN: Građani u BiH vjeruju da je jedini način da se uspostavi vladavina zakona u BiH kroz članstvo u EU, a da bi odsustvo EU perspektive dovelo do ozbiljne nestabilnosti. Kakvo je Vaše mišljenje?

RUSO: Svjedok sam mnogo izgubljenog vremena na putu uspostavljanja vladavine prava. Nacionalistički govori, spora primjena ponekad nepopularnih propisa ili politička neslaganja usporili su i skoro blokirali brojne važne reforme. Nažalost, građani trpe posljedice.

Tranzicija prema vladavini prava je dug i težak proces. Tek nakon nekoliko vijekova demokratije u EU uspjele su ostvariti vladavinu prava i to nije nikada apsolutno. Njihovo iskustvo može biti korisno, kao i njihova stručnost i finansijska sredstva svim zemljama kandidatima za evropske integracije, kakav god da im je status. Ipak, važno je precizirati da su evropska perspektiva i EU katalizatori. Mjere koje treba da primijene predstavnici domaćih vlasti, a na zahtjev stanovništva, omogućiće uspostavu zadovoljavajuće pravne države.

NN: Grupa "Pravda za Davida" obratila se ambasadama EU moleći vas za pomoć u uspostavi vladavine prava. Šta Vaša zemlja može uraditi da pomogne vladavinu prava?

RUSO: Da bi omogućili napredak BiH, trebalo bi da se u zemlji uspostavi dinamika primjene reformi koje je predložila EU, a koje Francuska podržava. To će biti posebno važno nakon izbora: buduće vlasti će se morati mobilisati da nadoknade izgubljeno vrijeme.

Francuska pridaje veliki značaj primjeni i funkcionisanju vladavine prava u BiH. Moja zemlja sprovodi više projekata u tom okviru. Npr. francuska ambasada u BiH i CEST u FBiH organizuju edukacije sudija i tužilaca, uz učešće sudija i tužilaca iz RS. Prošle godine, organizovali smo seminar o borbi protiv međunarodnog kriminala. Jedan francuski tužilac boravio je u misiji u više tužilaštava u BiH u okviru projekta EU.

NN: Postoje li projekti na kojima sarađuju Francuska i Republika Srpska?

RUSO: Francuska sarađuje na nekoliko projekata u RS, posebno u području kulture. Npr., imamo odlične odnose sa Univerzitetom Banjaluka i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom, u kojoj je od 2016. kancelarija Francuskog instituta i Campus Francea, sa ciljem da informišu studente o mogućnostima studiranja u Francuskoj. Naš ogranak Francuskog instituta u Banjaluci nudi i časove francuskog jezika i redovno organizuje kulturne aktivnosti. Tako je francuska ambasada učestvovati na Festivalu stripa u Banjaluci, koji je održan 12. i 13. oktobra.

Prisutni smo i u Doboju, tamo smo finansirali obnovu biblioteke nakon poplava 2014., a tu je obilježen i 26. septembar, Evropski dan jezika.

Francuska ambasada vodi i projekte turističkog razvoja sa opštinama iz RS. Na primjer, počeli smo nedavno saradnju s opštinom Laktaši i želimo je razvijati.

Dejton jasan

NN: Beograd i Priština pregovaraju o konačnom dogovoru. Moje pitanje nije o tome, nego o tome kako se to može odraziti na BiH?

RUSO: Ambasador Francuske u BiH nema ovlaštenje da se izjašnjava o odnosima između Srbije i Kosova ili da upoređuje te odnose sa drugim situacijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije