Intervju

Slaven Gojković: Kupovina drvnih sortimenata samo uz garancije ili avans

Slaven Gojković: Kupovina drvnih sortimenata samo uz garancije ili avans
Foto: Velibor Tripić | Slaven Gojković: Kupovina drvnih sortimenata samo uz garancije ili avans

U ovoj godini planiran je veći obim realizacije šumskih drvnih sortimenata u odnosu na izvršenje u 2022. godini, a prodaja će se vršiti isključivo uz obezbjeđivanje garancija naplate ili avansnom uplatom, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" Slaven Gojković, vršilac dužnosti direktora "Šuma Republike Srpske".

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju plan za 2023. godinu, sve će biti usmjereno na povećanje prihoda kako bi preduzeće moglo redovno da izmiruje svoje obaveze jer je zbog povećanja cijena na tržištima došlo i do povećanja troškova preduzeća.

NN: Kako ste poslovali u prošloj godini?

GOJKOVIĆ: Kada je riječ o našem poslovanju, prošla godina u odnosu na pretprošlu bila je mnogo bolja. Pored toga što je bila izuzetno povoljna u smislu potražnje, ostvarili smo proizvodnju koja je bila veća za skoro četiri procenta u odnosu na 2021. godinu. Realizacija je završena u procentu od oko 93 odsto, a razlika od četiri procenta, koliko smo povećali proizvodnju, znatno je uticala na prihode javnog preduzeća pa smo stoga imali i veću finansijsku dobit. Na veću proizvodnju, odnosno realizaciju, uz povećanu potražnju, uticali su i bolji vremenski uslovi, a značajno nam je pomogla i Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, kroz subvenciju izvođenja radova u šumarstvu. Kada su u pitanju naša četiri glavna troška, udio je sljedeći: plate radnika su iznad 48 odsto, izdvajanje za izvođenje radova u šumarstvu iznosi oko 28 odsto, izdvajanje za lokalne zajednice oko devet procenata, a prosta reprodukcija je 10 odsto. Na te troškove ne možemo uticati u smislu da ih smanjujemo. Uprkos tome, preduzeće je u 2022. godini ostvarilo bruto dobit u iznosu od 8.749.379 KM i to predstavlja najveću dobit u posljednjih deset godina, izuzev 2015. godine, kada je dobit bila veća za 492.847 KM, ali je u tom periodu i realizovano 215.144 metra kubnih šumskih drvnih sortimenata više nego u 2022. godini. Ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 238.709.477 KM, međutim on je manji u odnosu na planirani za 11,5 miliona iz razloga neizvršenja realizacije šumskih drvnih sortimenata. Ukupni rashodi iznosili su 229.960.098 KM. U 2022. godini u investicije je ukupno uloženo 24,5 miliona KM. Moramo napomenuti da je u prošloj godini izvršeno investiranje u većem iznosu u odnosu na 2021. godinu za 17 odsto.

NN: Kakvi su planovi u poslovanju u narednom periodu?

GOJKOVIĆ: Plan za ovu godinu predviđa, između ostalog, početak primjene novog informacionog sistema, koji će poboljšati proizvodni proces, sistem kontrole prometa šumskih drvnih sortimenata, ubrzati fazu realizacije šumskih drvnih sortimenata i obezbijediti preciznije podatke. Vi znate da je Javno preduzeće, uz podršku Vlade, ušlo u izradu novog informacionog sistema, što je u završnoj fazi i kreće njegova primjena. Dakle, započelo se i s radom u novom informacionom sistemu, na terenu se u nekoliko organizacionih dijelova radi sa mobilnom aplikacijom i zasad nisu uočeni nedostaci u radu koje smo imali na samom početku. S obzirom na informacije koje su se pojavljivale u proteklom periodu, a koje su se odnosile na licence za program SAP, moramo reći da su licence koje je Javno preduzeće nabavilo u prethodnom periodu trajne i nastala situacija ne ugrožava rad u novom informacionom sistemu. Javno preduzeće je svakako u obavezi da objavi javni poziv za usluge održavanja novog informacionog sistema po isteku ugovora o izradi i implementaciji novog informacionog sistema. Produženje i održavanje licenci podrazumijeva mogućnost ažuriranja novih verzija i mogućnost korišćenja podrške od samog SAP-a. Kada je riječ o novom informacionom sistemu, on je zamišljen tako da prati poslovanje i da uvede red u praćenju, a i radu preduzeća. On nam može ukazati na nedostatke i probleme. Moja očekivanja su velika. Mislim da će nam umnogome pomoći u radu, da će nam ubrzati rad. Prednosti je mnogo, a između ostalog jedna od najvećih je ta da će podaci biti sačuvani na jednom mjestu za sve organizacione dijelove i stizaće u realnom vremenu. Čim se nešto uradi na terenu, ako postoji konekcija, odnosno internet, to odmah završava u serveru, a ako ne postoji konekcija, čim mobilni aparat uhvati signal - on to prosljeđuje u server.

NN: "Šume Republike Srpske" planiraju da organizuju i licitacije putem kojih će prodavati šumske drvne sortimente. O čemu se konkretno radi?

GOJKOVIĆ: Za početak bih Vas podsjetio da je oko 40 preduzeća, za koje je utvrđeno da nisu imali pet radnika, što su u obavezi, skinuto sa liste naših kupaca, odnosno nismo im ponudili ugovore za drvne sortimente. Međutim, mi smo se u dogovoru sa Ministarstvom i premijerom odlučili da u ovoj godini krenemo s određenom ponudom manje količine na licitaciji, što je praksa i u okruženju. Kroz tu mjeru pokušaćemo ostvariti dodatne efekte u smislu prihoda, a vidjećemo i kakve su nam cijene, odnosno da li one treba da budu povećavane ili ne. Na taj način će kupci, koji nisu dobili ugovore, moći da se snabdiju. Osim toga, strateški kupci na taj način mogu da sebi obezbijede dodatne količine. Mi smo već šumska gazdinstva obavijestili da nam dostave svoju dinamiku i količine koje bi na mjesečnom nivou licitirali. Preporuka je da se ide s manjim količinama. Prodaja vrednijih šumskih drvnih sortimenata - trupaca putem licitacije, predviđena je u količini do 25 odsto ukupno realizovane količine trupaca. Ja očekujem da možda već u maju budu prve licitacije.

NN: Šta u ovoj godini planirate po pitanju proizvodnje?

GOJKOVIĆ: Kada je u pitanju plan za ovu godinu sve će biti usmjereno na povećanje prihoda kako bi preduzeće moglo redovno da izmiruje svoje obaveze jer je zbog povećanja cijena na tržištima došlo i do povećanja troškova preduzeća. Planiran je veći obim realizacije šumskih drvnih sortimenata u odnosu na izvršenje u 2022. godini. Prodaja šumskih drvnih sortimenata vršiće se isključivo uz obezbjeđivanje garancija naplate ili avansnom uplatom, a potrebno je da bude vršeno redovno usklađivanje cijena šumskih drvnih sortimenata shodno uslovima na tržištu, te sa cijenama u okruženju. Planirani obim proizvodnje je 2.036 miliona metara kubnih. Prihodi po osnovu korištenja ostalih šumskih proizvoda, lovstva i pružanja ugostiteljskih usluga moraju biti veći jer za to postoje svi preduslovi. Pored ostvarenja planirane proizvodnje, značajno će biti i predviđeno smanjenje ukupnih rashoda i svih vrsta troškova, prvenstveno indirektnih troškova jer su ograničene mogućnosti smanjenja troškova kada se radi o izdvajanjima po osnovu zakona. Pretpostavka je da će, ukoliko bude i dalje visoka inflacija u narednom periodu, doći do zahtjeva za daljim povećanjima cijena rada u eksploataciji šumskih drvnih sortimenata, kao i zahtjeva za povećanjem plata zaposlenih, a to će dodatno povećati rashode Javnog preduzeća. S druge strane, ukoliko planirani prihodi budu ostvareni putem licitacija, rješenje za nova eventualna povećanja troškova jeste kroz povećanje cijena šumskih drvnih sortimenata, za koje još ima prostora na tržištu. Uz sve planirane zadatke, predviđene mjere i aktivnosti, te maksimalni angažman svih zaposlenih, kao i podršku nadležnih institucija, očekujemo da će 2023. godina biti uspješna za Javno preduzeće.

NN: Kakva je sudbina rukovodilaca organizacionih dijelova koji su gubitaši?

GOJKOVIĆ: Kada su u pitanju rezultati poslovanja po organizacionim dijelovima, 23 su na kraju 2022. godine ostvarila dobit u iznosu od 12.076.098 KM, dok je devet organizacionih dijelova iskazalo gubitak u poslovanju u ukupnom iznosu od 3.846.983 KM. Organizacioni dijelovi koji su iskazali gubitak na kraju 2022. godine su šumska gazdinstva "Banjaluka" Banjaluka, "Oštrelj-Drinić" Drinić, "Doboj" Doboj, "Ribnik" Ribnik, "Vučevica" Čajniče, "Vrbanja" Kotor Varoš, te "Milići" Milići, kao i Centar za gazdovanje kršom Trebinje i Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj. Kada su u pitanju kadrovske promjene u organizacionim dijelovima koji su negativno poslovali, kao što je i ministar ranije najavio, o njima će se odlučiti nakon izvršene analize razloga negativnih rezultata, rezultata revizije, te pokazatelja u prvom kvartalu 2023. godine, uz konsultacije sa Ministarstvom i Vladom Republike Srpske. U tom pogledu prvenstveno se mora voditi računa da bez obzira na subjektivne želje poslovni rezultat mora biti osnovno mjerilo. Ovo ističem iz razloga da ne bismo dolazili do situacija kao što se desilo u ŠG "Oštrelj-Drinić" Drinić. Ističem i činjenicu da su svi direktori organizacionih dijelova u statusu vršioca dužnosti, a kada se ustanovi da imamo podbačaje tamo gdje bi rezultati mogli biti mnogo bolji, moramo sagledati sve aspekte i uzeti u obzir sve činjenice zbog čega je tako, jer ni takvi direktori ne rade u interesu organizacionih dijelova. To znači da nije samo gubitak u poslovanju rezultat lošeg rada, nego i neizvršenje planiranih zadataka tamo gdje za to nisu postojali razlozi.

NN: Kakva je situacija na terenu po pitanju šumskih krađa?

GOJKOVIĆ: U 2022. godini šteta po osnovu bespravnih sječa manja je za 55 odsto u odnosu na 2021. godinu, što je značajan pomak i nadamo se da će se one iz godine u godinu smanjivati. Ukupna evidentirana šteta je 10.708 metara kubnih iskazano vrijedonosno 1.848.917 KM, dok je u 2021. godini bilo riječ o 22.995 metara kubnih, u iznosu od 3.737.107 KM.

NN: Koliko pažnje posvećujete procesu pošumljavanja?

GOJKOVIĆ: U 2022. godini pošumljavanje je izvršeno na površini od 332 ha. Od ukupne površine, 111 ha odnosi se na prostu reprodukciju, a 221 ha na proširenu reprodukciju. Ukupno je zasađeno 1.015.669 sadnica. Planom za 2023. godinu predviđena je sadnja 1.359.000 komada sadnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije