Intervju

Šukalo za "Nezavisne": Ne treba da imamo dilemu da li da se vakcinišemo

Šukalo za "Nezavisne": Ne treba da imamo dilemu da li da se vakcinišemo
Foto: N.N. | Šukalo za "Nezavisne": Ne treba da imamo dilemu da li da se vakcinišemo

Nakon više od godinu dana od početka pandemije skoro da ne postoji porodica u kojoj neko već nije imao infekciju kovidom-19, sada imamo i povećan broj oboljelih, a javljaju se i novi sojevi ovog virusa. Mislim da su to i više nego dobri argumenti da ne treba da imamo dilemu kada je vakcina u pitanju, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" doktor porodične medicine Mladen Šukalo, član tima za vakcinaciju u Domu zdravlja Banjaluka, te dodao da je potrebno da građani vjeruju u nauku.

"Vakcina je najbolja zaštita i prevencija za sprečavanje pojave ove infekcije", ističe Šukalo.

NN: Vi ste jedan od nosilaca procesa vakcinacije građana u Banjaluci. Dokle se stiglo s ovim procesom?

ŠUKALO: Dom zdravlja Banjaluka je, u skladu sa planom Instituta za javno zdravstvo RS, sačinio brojne pripreme i u realizaciji je vakcinacija protiv kovida-19. Do sada smo sproveli vakcinaciju zaposlenih u Domu zdravlja Banjaluka, a vakcinaciju korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica, kao i u drugim ustanovama za dugotrajnu njegu i liječenje, privodimo kraju.

NN: Kada bi trebalo da počne masovnija vakcinacija građana Banjaluke?

ŠUKALO: Uporedo i istovremeno s vakcinacijom u domovima za stara lica smo započeli i masovniju vakcinaciju građana. To su građani životne dobi iznad 65 godina. Naglasimo da je vakcina najbolja zaštita i prevencija za sprečavanje pojave ove infekcije. Zasigurno ko se vakciniše, i ako oboli, što je teoretski moguće, neće imati tešku kliničku sliku, neće završiti na bolničkom liječenju i respiratoru, niti sa smrtnim ishodom. U tom kontekstu smo prednost dali toj vulnerabilnoj, prioritetnoj grupi treće životne dobi. Do sada se za vakcinaciju prijavilo više od 10.000 građana starijih od 65 godina. Vakcinaciju ovih osoba sprovodimo u kontinuitetu svakodnevno.

NN: Rad u Domu zdravlja Banjaluka je prošao kroz reorganizaciju. Kakva je trenutna situacija kada je riječ o radu ove zdravstvene ustanove?

ŠUKALO: Otežavajuća okolnost je što ovih dana imamo u porastu broj novooboljelih od kovida-19. Svakako težimo i svakodnevno se unutar Doma zdravlja Banjaluka reorganizujemo i koristimo maksimum naših kapaciteta, svih zdravstvenih radnika iz svih službi i preusmjeravamo ih da prioritetno pružimo usluge u zbrinjavanju osoba koje imaju akutne probleme koji se odnose na infekciju kovid-19. Takođe, tretiramo i neke druge akutne respiratorne infekcije ili neka druga akutna neodložna stanja. Istovremeno očekujemo i već smo uradili sve pripremne aktivnosti da u narednim danima sa većim brojem timova zdravstvenih profesionalaca svakodnevno provodimo vakcinaciju za veliki broj građana uz poštovanje epidemioloških mjera.

NN: Da li se ova vakcina preporučuje svim građanima te da li ima onih koji vakcinu ne bi trebalo da prime zbog nekih hroničnih oboljenja?

ŠUKALO: Na punktovima za vakcinaciju građane pregledaju ljekari, koji istovremeno i evidentiraju njihove hronične bolesti, komorbiditete, kako bismo mogli napraviti procjenu da li su negdje potrebne dodatne mjere opreza, na svakom vakcinalnom punktu imamo stručne ekipe zdravstvenih radnika koji vrše pregled i procjenu mogućih kontraindikacija, odnosno prepreka za vakcinaciju. Naravno, individualno u određenim kategorijama ukoliko se radi o osobama koje imaju rijetka i teška oboljenja moramo imati određene mjere opreza prilikom vakcinacije. Tada uključujemo specijaliste koji određuju koja je vakcina  individualno preporučljiva da bismo postigli dva cilja, a to su bezbjednost i efikasnost.

NN: Prostor "Velesajma" u Banjaluci je određen kao lokacija za masovniju vakcinaciju. Da li je ovaj prostor spreman za proces imunizacije, te na koji način će ovaj proces biti sproveden u velikoj hali "Velesajma"?

ŠUKALO: Riječ je o velikom prostoru, o velikoj hali, gdje moramo ispoštovati sve kriterijume koje zahtijeva epidemiološka situacija. To znači da postoji jednosmjerni prilaz, te jasne barijere između punktova gdje se obavljaju prije svega ljekarski pregledi, zatim barijere između punktova gdje se vrši sama vakcinacija, takozvanih čekaonica, i praćenja građana nakon vakcinacije. Odredili smo timove koji će raditi vakcinaciju, a broj timova će zavisiti i od broja građana koji se budu prijavili za tu uslugu, ali i od broja dostupnih vakcina. Obezbijedili smo i svakodnevno će postojati ekipe Službe hitne medicinske pomoći u slučaju potrebe. Istovremeno se radi na obezbjeđivanju informacione podrške, što je veoma bitno - da sve bude uredno i adekvatno evidentirano. Radimo na obezbjeđivanju "hladnog lanca".

NN: Šta biste poručili građanima koji odbijaju vakcinaciju protiv virusa korona?

ŠUKALO: Nakon više od godinu dana od početka pandemije skoro da ne postoji porodica u kojoj neko već nije imao infekciju kovidom-19, ili neko nama poznat i drag. Samim tim smo se suočili sa realnošću da je to ozbiljna, nepredvidiva i teško rješiva bolest. Mislim da ta realnost da je već veliki broj građana obolio od ove bolesti i da trenutno imamo veliki porast broja novooboljelih te da se javljaju novi sojevi virusa - smatram da su to i više nego dobri argumenti da definitivno ne treba da imamo nikakvu dilemu kada je vakcina u pitanju. Treba da vjerujemo u nauku. Vakcine su i u prošlosti za takozvane preventabilne bolesti spasile ljudski rod i milione ljudskih života. Ne bi trebalo da postoji dilema da li da se vakcinišemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije