Intervju

Sven Petke: Šmit će dobiti podršku i Rusije

Sven Petke: Šmit će dobiti podršku i Rusije
Foto: Nedžad Uglješa | Sven Petke: Šmit će dobiti podršku i Rusije

OHR je i dalje važna institucija za razvoj BiH koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom i čiji je zadatak da pomogne da se uklanjaju blokade u BiH, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Sven Petke, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u BiH.

Rekao je da vjeruje da će Kristijan Šmit, kandidat Njemačke za novog visokog predstavnika, dobiti podršku međunarodnih partnera, uključujući i Rusiju.

"Kristijan Šmit je veoma uspješan, iskusan i poznat njemački političar koji je već 30 godina član njemačkog Bundestaga. Veoma je povezan na međunarodnom nivou, dugo je bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke i član Savezne vlade kao ministar poljoprivrede. Zato sam izuzetno sretan da je moja zemlja nominovala ovakvu osobu", rekao je on.

NN: Možete li nam ukratko objasniti čime se bavi Fondacija "Konrad Adenauer" i u kakvom odnosu je ona sa CDU u Njemačkoj?

PETKE: KAS je njemačka politička fondacija koja je bliska CDU, što se može vidjeti iz našeg imena jer je fondacija dobila ime po Konradu Adenaueru, kancelaru Savezne Republike Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Na temelju njegovih načela, za mir, slobodu i pravdu u BiH se zalažemo od 1997. Jako smo vezani za vašu zemlju i imamo interes da se BiH razvija kao uspješna demokratska zemlja.

NN: U kakvom ste odnosu sa strankama u BiH i u drugim zemljama gdje ste aktivni?

PETKE: S obzirom na to da KAS ima veliki interes da BiH bude uspješna zemlja, sarađujemo s velikim brojem političkih partija, a najtješnje sarađujemo sa strankama narodnjačke orijentacije i članicama Evropske narodnjačke stranke - SDA, HDZ, HDZ 1990, PDP, kao i sa SDS-om kao strankom koja je aplicirala za članstvo u Evropskoj narodnjačkoj stranci. S političarima koji pripadaju ovoj grupaciji jako tijesno sarađujemo ne samo ovdje, već i u Briselu i Berlinu.

NN: Kristijan Šmit bi mogao postati novi visoki predstavnik. Kao neko ko je blizak ovoj stranci u Njemačkoj, šta nam možete reći o ovom imenovanju?

PETKE: Kristijana Šmita je za poziciju novog visokog predstavnika nominovala Vlada Njemačke na čelu s kancelarkom Angelom Merkel. Moje mišljenje je da je OHR i sada kao i ranije i dalje važna institucija za razvoj BiH. Radi se o instituciji koja je uspostavljena Dejtonskim sporazumom i čiji je zadatak da zajedno s građanima BiH, donosiocima odluka i međunarodnom zajednicom pomogne da se uklanjaju blokade u BiH i provode potrebne reforme poput, na primjer, uspostavljanja pravne države. Kristijan Šmit je veoma uspješan, iskusan i poznat njemački političar koji je već 30 godina član njemačkog Bundestaga. Veoma je povezan na međunarodnom nivou, dugo je bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke i član Savezne vlade kao ministar poljoprivrede. Zato sam izuzetno sretan da je moja zemlja nominovala ovakvu osobu koja je političar s velikim iskustvom u Njemačkoj, ali i na međunarodnom nivou. Mogu vam reći da je Kristijan Šmit spreman za ovaj zadatak i želi biti aktivan u obavljanju ove funkcije.

NN: Vjerovatno su Vam poznate spekulacije u medijima o ovom imenovanju, a spekulisalo se da će raditi protiv Bošnjaka, za Hrvate, protiv RS i slično. Možete li pomoći našoj javnosti da stekne bolji uvid u njegove planove?

PETKE: Njegovi planovi će postati javni tek u drugom koraku, a o njima vam ja ne mogu sada ništa reći. Prvi korak je da kandidatura Savezne Republike Njemačke bude podržana od strane međunarodnih partnera. Međutim, važno je da znate da je on svjestan šta posao koji želi obaviti znači za BiH i međunarodnu zajednicu. Spekulacije o kojima govorite me ne čude, jer je normalno da mediji pišu svoja mišljenja. Na sreću, za njih ne postoji nijedan osnov. 

NN: BiH je na putu ka EU i u tom smislu će biti važan odnos OHR-a i Delegacije EU. Kako će taj odnos, po Vašem mišljenju, izgledati u praksi?

PETKE: BiH zaostaje na evropskom putu za svojim susjedima iako je podnijela kandidaturu za članstvo u EU. Zato svi koji imaju interes da BiH postane članica EU treba usko da sarađuju. Tu svakako vidim Delegaciju EU, ali i OHR kao i ambasade zemalja članica EU u Sarajevu. Dobra vijest je da će nakon promjene vlasti u Vašingtonu SAD i Evropa ubjedljivo bolje sarađivati. Očekuje se da bude više zajedništva, a to je odlična vijest ne samo za transatlantske odnose, već i za BiH jer će SAD i EU u regionu koordinisano djelovati.

NN: Međutim, da bi se to ostvarilo, potrebna je saglasnost Moskve ili barem da ne uloži veto. Očekujete li tu probleme, s obzirom na trenutne loše odnose EU i Rusije zbog slučaja "Navaljni" i sankcija?

PETKE: Mislim da jedno s drugim nije povezano. Mislim da su naši međunarodni partneri, u koje uključujem i Rusku Federaciju, ujedinjeni u interesu da odluku donesemo zajedno. Po našem mišljenju, to se podrazumijeva. Tako da vjerujem da možemo očekivati pozitivan odnos prema kandidaturi od strane Rusije.

NN: Kako se Vama čini situacija u BiH?

PETKE: Napretka ima, ali ima i puno posla, posebno u oblasti vladavine prava, ali i privrednog razvoja. Jako sam sretan da EU misli ne samo o svojim članicama, nego i o svom susjedstvu, gdje ubrajam i BiH, o tome kako se razvijati nakon korone i šalje im pomoć. Vjerujem da će se posljedice korone drastično odraziti na ekonomiju u BiH i zato je važno da zajedno gradimo našu budućnost. Vjerujem da BiH ima snage da radimo na tome. Raduje me što su sada lokalni izbori u BiH okončani, uključujući i Mostar, ako izuzmemo dva mjesta u kojima će morati biti ponovljeni. Ukupno gledano, učešće na izborima je bilo dobro uprkos izazovima koje je ostavila korona. Sjajna vijest je da u Mostaru nakon 12 godina ponovo imamo gradonačelnika i Gradsko vijeće. To je uspjeh na kojem su mnogi radili. Svim izabranim političarima želim sve najbolje u naredne četiri godine u rješavanju problema građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije