Intervju

Vinko Puljić za "Nezavisne": Ovaj mali virus uči čovjeka pameti

Vinko Puljić za "Nezavisne": Ovaj mali virus uči čovjeka pameti
Foto: N.N. | Vinko Puljić za "Nezavisne": Ovaj mali virus uči čovjeka pameti

Ovaj nemili virus nas je natjerao da budemo zajedno. Vratio nas je u ozračje gdje se vjera odgaja i čuva, a to je obitelj. Zato će i slavlje Uskrsa biti u obitelji, i tako će činiti Isusovu prisutnost u svojoj sredini.

Poručuje to u uskršnjem intervjuu za "Nezavisne novine" kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji dodaje da će sutra biti bolje, ako mi osobno i zajedno budemo bolji.

Puljić smatra da moramo imati hrabrosti prihvatiti stvarnost i prilagoditi se onome što moramo činiti.

"Ne smijemo izgubiti razum i odgovornost, nego hrabro se suočiti sa svim izazovima i kušnjom", naglasio je Puljić.

NN: U čemu možemo nalaziti nadu u ovim teškim vremenima kada nam zbog pandemije virusa korona svakodnevno pristižu loše vijesti?

PULJIĆ: Na ovoj zemlji ništa nije sigurno. Sve je podložno promjenjivosti i krhkosti. Posebno ljudski život kojega sami uništavamo raznim sredstvima, ratovima, zakonima da se smiju ubijati i nerođeno dijete i starci, pa ništa čudno da i ovaj mali virus uči čovjeka pameti, da čovjek nije svemoćan, iako se bahat pravi. Ono u što smo stavljali sigurnost, vidimo da nema sigurno uporište: a to su profit, potrošnja, uživanje itd. Ostaje da se vratimo duhovnim vrednotama, koje mogu unijeti više svjetla u ovu tamu zbivanja. To je vjera u Boga, vjera u uskrslog Gospodina, koji je prošao naš zemaljski put patnje i boli, smrti, ali je uskrsnućem smrt pobijedio.

NN: Možemo li i kroz slavlje Hristovog vaskrsnuća uliti sebi snagu i optimizam da će sutra biti bolje nego što je danas?

PULJIĆ: Sutra će biti bolje, ako mi osobno i zajedno budemo bolji. Krist je zato došao na zemlju da čovjeku vrati njegovo dostojanstvo. On je patnjom i smrću proživio sve što ljudski proživljavamo, ali je uskrsnućem pobijedio. Zato je naše uporište u Kristu koji je zajamčio da će s nama biti. On nije uklonio ni bol, ni patnju, ni smrt, ali je ostavio nadu da smrt nema zadnju riječ. Prihvatiti Krista u svoj život znači pobijediti zlo u sebi i stvarati ozračje dobrote oko sebe. Teško možemo se nadati boljem sutra, a širiti toliku mržnju, laž, sebičnost i oholost. Valja u vjeri vratiti vrednovanje čovjeka u njegovoj cjelovitosti i duši i tijelu.

NN: U ovo vrijeme ne savjetuju nam se veća okupljanja, te je u skladu s tim privremeno prekinuto i služenje svetih misa. Koji su Vaši savjeti vjernicima - kako da proslave Uskrs?

PULJIĆ: Da bi spriječili širenje zaraze, morali smo donijeti takvu odluku, ali nismo udaljili ljude od Boga, nego smo, dapače, pozvali da se približimo Bogu osobnom i obiteljskom molitvom. Ako ne možemo fizički prisustvovati svetoj misi, možemo se ujediniti duhovno prateći svetu misu preko elektronskih sredstava. Javno mnjenje nas je razbilo te nemamo onog lijepog obiteljskog druženja i zajedništva. Ovaj nemili virus nas je natjerao da budemo zajedno. Vratio nas je u ozračje gdje se vjera odgaja i čuva, a to je obitelj. Zato će i slavlje Uskrsa biti u obitelji, i tako će činiti Isusovu prisutnost u svojoj sredini.

NN: Zbog zatvaranja granica brojni katolici iz BiH koji žive i rade u inostranstvu Uskrs neće moći proslaviti u svojoj domovini. Kako to posmatrate?

PULJIĆ: Mi moramo imati hrabrosti prihvatiti stvarnost i prilagoditi se onome što moramo činiti. Ne smijemo izgubiti razum i odgovornost, nego hrabro se suočiti sa svim izazovima i kušnjom. Ako fizički ne možemo biti zajedno, ali zato možemo moliti jedni za druge, nazvati i izraziti blizinu jedni drugima i tako ostvarivati moguću povezanost.

NN: Šta bismo svi iz nedaće koja nas je snašla mogli naučiti?

PULJIĆ: Kao osobe moramo shvatiti da naša sigurnost nije u propadljivim materijalnim stvarnostima i koristima, nego se pouzdati u Boga i Božje zapovijedi ugraditi u svoj život i odnose s drugima. Sačuvati i gajiti vrijednosti obiteljskog života i biti otvoreni životu. U društvenim strukturama treba donositi zakone koji će poštivati živote i doprinijeti da se čovjek ostvaruje u cjelokupnoj stvarnosti, i duhovnoj i materijalnoj. Ako se ne naučimo pameti bilo kao osobe ili društvo, onda se ne treba čuditi što nam ide nizbrdo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije