Intervju

Vrače: Izdali su nas i lijevi i desni

Vrače: Izdali su nas i lijevi i desni
Vrače: Izdali su nas i lijevi i desni

Izdali su nas svi. I lijevi i desni. Mi smo ideja centra, koja treba da krene iz Zenice, a zaživi širom BiH.

To znači da dijelimo centralna pitanja za život svakog čovjeka i slijepo vjerujemo u promjene koje donosimo, jer su one realne. Tako je u predizbornom intervjuu za "Nezavisne" rekao Eldin Vrače, kandidat Snage centra za gradonačelnika Zenice.

Kako kaže, stranka iz koje dolazi ima 36 vijećnika i više od 4.000 članova, a podrška građana, dodaje on, iz dana u dan je veća.

NN: Koje su prioritetne promjene koje planirate, ukoliko se vaše ambicije na ovim izborima ostvare?

Vrače: Privredni ambijent je prioritet i reformski potezi na tom planu su prvo što Zenica treba. Jer, to je put do rješavanja nezaposlenosti i načina da se naša djeca zadrže u ovom gradu i zemlji. Ja sam član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenice i upoznat sam s problemima koje imamo godinama, kada govorimo o atmosferi za zapošljavanje i poslovanje, koja je presudna za razvoj svake lokalne zajednice. Zenica ima najnepovoljniji ambijent u regionu za razvoj kompanija i nova zapošljavanja, jer smo i dalje jedna od rijetkih sredina u kojima se privrednicima naplaćuje KGZ.

NN: Recite mi neke od reformskih procesa koje ste pomenuli?

Vrače: Naša je namjera da kompanije koje posluju budu upotrijebljene za nova zapošljavanja. Upravljanje imovinom je jako loše. Prostorni plan nemamo, neophodan je redizajn poslovnih zona Zenica 1 i Zenica 2. Imamo imovinu kojom netransparentno upravlja općina. Dosadašnja praksa je da se gradski prostori iznajmljuju po cijeni ispod tri KM mjesečno, dok imamo prihod od oko 800.000 KM godišnje u budžetu. Kada to provedemo i na 25.000 kvadrata, odnosno s prosječnom cijenom kvadrata poslovnog prostora od 2.000 KM, imaćemo 50 miliona KM, s ukidanjem KGZ-a, a svako ko uloži dva miliona evra dobit će milion poticaja na sto zaposlenih ili 10.000 KM po zaposlenom. Odnosno, godišnje bismo zaposlili 5.000 ljudi, a samo na osnovu poreza na plaću ostvarili preko pet miliona u godišnjem budžetu ili 4,2 miliona suficita. U Duću, Dugi Rat u Hrvatskoj, imamo blizu 10.000 kvadratnih metara do mora, čitavo jedno odmaralište se može urediti bez ijedne KM. Pored Zenice prolazi autocesta i imamo izletište Smetove, koje je razoreno. Zamislite da je drugačije, što ne traži velika ulaganja, ali traži zalaganja, rad i volju.

NN: Zašto mislite da Zeničani treba da vam vjeruju, odnosno da slične programe i obećanja nisu čuli i ranije?

Vrače: Zašto mi ne bi vjerovali? Ja nisam političar, ja sam menadžer i privrednik. Imam sto zaposlenih i tri biznisa. To su činjenice i moja komparativna prednost. Ja se ne bavim obećanjima. Iznosim realne mogućnosti ove sredine i načine da se stvari unaprijede, u korist svih nas. Znate, izdale su nas i lijeva i desna strana. Mi smo centar, koji se zalaže za centralna životna pitanja svakog čovjeka, i to je put kojim svi treba što prije da krenu, kako bismo očuvali sredinu u kojoj živimo za svoju djecu. Svako treba da krene ispred svojih vrata, od osnovnih životnih pitanja koje dijelimo svi. Vjerujemo u našu priču, jer znamo da je realna i ostvariva. Nadam se da će ova akcija krenuti iz Zenice, ali da se tu neće zadržati, jer je isti princip djelovanja potreban čitavoj BiH. Upamtite, nisu svi isti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije