Intervju

Zeljković: Svijetla tačka epidemije svaki oporavljeni pacijent

Zeljković: Svijetla tačka epidemije svaki oporavljeni pacijent
Foto: N.N. | Zeljković: Svijetla tačka epidemije svaki oporavljeni pacijent

Kretanje epidemiološke situacije će diktirati način odvijanja života u budućnosti. Poštovanje mjera ostaje najveći izazov. Institut je usmjeren na zaštitu stanovništva od virusa korona, ali naša uloga je da štitimo javno zdravlje i u drugim segmentima.

Poručio je ovo Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, u razgovoru za "Nezavisne" komentarišući epidemiološku situaciju u RS.

"Vrijeme u kojem živimo je ozbiljno i zahtijeva da se i mi ponašamo u skladu s tim. Jesen nam donosi nove izazove u vidu virusa gripa i drugih respiratornih virusa", naveo je Zeljković, upozoravajući na izazove koji nam tek predstoje.

NN: Prošlo je šest mjeseci od pojave kovida-19 u BiH. Kako su se Institut za javno zdravstvo RS, ali i društvo, dosad nosili s epidemiološkom situacijom?

ZELJKOVIĆ: Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u borbi protiv samog virusa korona uključen je mnogo duže od šest mjeseci. Prva saznanja o novom virusu korona smo dobili krajem 2019. godine i od tada smo uključeni u punom kapacitetu sa svim našim resursima u misiji zaštite zdravlja građana RS. Rad cjelokupnog zdravstvenog sistema RS je na visokom nivou. Institut je pokazao da se može nositi s najvećim izazovima i da smo uspjeli da nadziremo epidemiološku situaciju u ovom vremenu kada je cijeli svijet "zarobljen" virusom korona. Moje kolege su zajedno s ostalim zdravstvenim radnicima heroji današnjeg vremena.

NN: Koji su najveći izazovi u ovoj epidemiji, prema Vašem mišljenju, s kojima smo se suočili dosad?

ZELJKOVIĆ: Najveći izazov predstavlja sam virus, koji je za sve nas nov, o kome još ne znamo mnoge činjenice i koji ima određene različitosti od drugih respiratornih virusa. Veliki je izazov poštovanje mjera koje je Institut predložio i koje su obavezne da se poštuju. Nažalost, neodgovornost pojedinaca je često dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u pojedinim situacijama. Građani moraju razmišljati i razumjeti kolika je odgovornost svakog od nas u samoj epidemiološkoj situaciji. Naravno da je potrebno određeno vrijeme za privikavanje na nove uslove života, ali šest mjeseci je iza nas i nova normalnost je već dio naših života.

NN: Da li postoji nešto što smo kao društvo mogli bolje da uradimo?

ZELJKOVIĆ: Svima nama najteže pada kada nečija borba s virusom, odnosno s kovidom-19, završi smrtnim ishodom, jer svaki život je dragocjen. Virus je prisutan među nama i svaki novi slučaj zaraze je novi izazov te povlači novo pitanje - šta je trebalo da uradimo bolje? Uvijek se nešto može bolje uraditi, ali kada je u pitanju cjelokupna zajednica imate mnogo faktora na koje morate da mislite, a pojedine situacije je nemoguće predvidjeti.

NN: Koje su to najmračnije, a koje svijetle tačke koje smo imali u ovih šest mjeseci?

ZELJKOVIĆ: Kao što sam spomenuo, najteže je kada nečija borba s virusom korona završi smrtnim ishodom. Smatram da su najsvjetlije tačke u ovih šest mjeseci sve one osobe koje su se uspješno oporavile od infekcije virusom korona, kao i svi zdravstveni radnici koji su svojim trudom uspjeli da spasu živote. Institut i moje kolege su pokazali visok stepen odgovornosti i spremnosti na izazov za koji ne postoji trening koji vas može pripremiti za situaciju u kojoj se nalazimo. Želim da im zahvalim na uloženom velikom trudu i žrtvi koju su podnijeli u toku ovih šest mjeseci.

NN: Koji nam izazovi tek predstoje u budućnosti?

ZELJKOVIĆ: Jesen nam donosi nove izazove u vidu virusa gripa i drugih respiratornih virusa. Institut se aktivno priprema za naredni period i pratimo situaciju u okruženju i svijetu. Kretanje epidemiološke situacije će diktirati način odvijanja života u budućnosti. Poštovanje mjera ostaje najveći izazov. Institut je usmjeren u zaštiti stanovništva od virusa korona, ali naša uloga je da štitimo javno zdravlje i u drugim segmentima. Apelujemo na građane da poštuju mjere prevencije, budu svjesni svoje odgovornosti kao pojedinci i da vode brigu o svom zdravlju. Vrijeme u kojem živimo je ozbiljno i zahtijeva da se i mi ponašamo u skladu s tim. Institut kao treći stub zdravstvenog sistema stoji na raspolaganju svakom građaninu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije