Intervju

Zeljković za "Nezavisne": Vakcinacija novinara, prosvjetara i policajaca krajem maja

Zeljković za "Nezavisne": Vakcinacija novinara, prosvjetara i policajaca krajem maja
Foto: Velibor Tripić | Zeljković za "Nezavisne": Vakcinacija novinara, prosvjetara i policajaca krajem maja

Treća faza vakcinacije protiv virusa korona u RS, kojoj između ostalih pripadaju medijski radnici, prosvjetari i policijski službenici, trebalo bi da počne krajem maja, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Zeljković je istakao da će se ići paralelno sa vakcinacijom ove grupe građana, a u intervjuu je govorio i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, broju vakcina i vakcinisanih te o efikasnosti vakcina i mogućim nuspojavama.

NN: Prema brojkama novozaraženih u posljednje vrijeme čini se da se epidemiološka situacija stabilizuje. Kako Vi ocjenjujete trenutnu epidemiološku situaciju u Srpskoj?

ZELJKOVIĆ: U odnosu na mart ove godine imamo period stabilizacije epidemiološke situacije. To nam daje prve naznake da imamo pripreme za ulazak u povoljniju epidemiološku situaciju. Međutim, trenutna situacija, pored stabilizacije, i dalje je nepovoljna, sa visokim brojem pozitivnih lica na dnevnom nivou kad uzmemo u obzir da je taj procenat i dalje više od 10 odsto. I dalje je neizvjesno u kom će pravcu ići, i to zavisi od nas.

NN: Vakcinacija građana je počela. U kojoj se trenutno fazi vakcinacije nalazimo? Da li znate koliko se do sada građana vakcinisalo?

ZELJKOVIĆ: Nalazimo se trenutno u fazi dva vakcinacije, koja obuhvata osobe starije od 65 godina i osobe sa više hroničnih bolesti. U RS imamo više od 200.000 osoba starijih od 65 godina, a preostalo je još 60.000 njih koji su se prijavili za vakcinaciju, a nisu vakcinisani, i to predstavlja značajan broj. Institut je na teren poslao više od 45.000 vakcina i možemo slobodno reći da je to prva doza, a više od 20.000 stanovnika je kompletno vakcinisano. S većim količinama vakcina koje su nam sada dostupne proces imunizacije se ubrzava. Najznačajnije je što je povoljnija epidemiološka situacija doprinijela da veći broj medicinskih radnika možemo uključiti u proces vakcinacije.

NN: Zbog malog broja vakcina koje su stigle u Srpsku građani su masovno odlazili na vakcinaciju u Srbiju. Da li imate podatke o tome koliko se građana vakcinisalo u Srbiji?

ZELJKOVIĆ: Planiramo organizovati sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje "Batut" na koji način bismo mi formulisali ukrštanje podataka. Trenutno je najveća nepoznanica koliki broj osoba iz Srpske se vakcinisao u Srbiji. Moramo imati na umu da veliki broj građana RS ima dvojno državljanstvo i nisu obavezni reći da dolaze iz Srpske kada pristupaju vakcinaciji. Bitno je da imamo tačne brojeve jer na taj način možemo planirati dalji proces vakcinacije. S druge strane, moramo imati na umu da zakonska regulativa ograničava razmjenu takve vrste podataka bez saglasnosti RS i Srbije. Nadamo se da ćemo kroz specijalne paralelne veze RS i Srbije na taj način doći do ukrštanja podataka.

NN: Kada će početi treća faza vakcinacije u koju spadaju medijski radnici, prosvjetari i policijski službenici?

ZELJKOVIĆ: Dobar dio spiskova smo prikupili iz svih navedenih institucija. Prikupljamo i spiskove kolega iz Republičkog inspektorata, kao i socijalnih radnika. Počećemo paralelno sa svakom od ovih grupa. Krajem maja bi trebalo da počnemo sa vakcinacijom ovih grupa građana i nadamo se da ćemo u što kraćem periodu završiti vakcinaciju.

NN: S koliko vakcina protiv virusa korona trenutno raspolaže Srpska? Da li su te količine dovoljne da se vakcinišu i revakcinišu prioritetne grupe građana? Kada će i koje količine dodatnih doza stići u RS?

ZELJKOVIĆ: RS raspolaže s oko 130.000 do 150.000 vakcina protiv virusa korona. Očekuje se da će nam u skorije vrijeme stići dodatnih oko 250.000 doza vakcina za veći obuhvat vakcinacije. Cilj nam je da do kraja maja imamo 100.000 lica vakcinisanih prvom dozom, a planiramo i da ćemo u junu isto tako moći. Najveći izazov je obezbjeđivanje vakcina, ali važna nam je i zainteresovanost građana za vakcinaciju.

NN: Građani nakon primljene vakcine dobijaju potvrdu o vakcinaciji? Da li je ta potvrda ekvivalent onome što neki nazivaju kovid pasošem te da li građani s tom potvrdom mogu da putuju u strane zemlje i koje?

ZELJKOVIĆ: Potvrda koju osoba dobije u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se vakciniše važi unutar Republike Srpske. Kada završi kompletnu vakcinaciju može od Instituta da dobije potvrdu koja je zaštićena QR kodom, koji je nemoguće falsifikovati i običnim skeniranjem podaci vode ka toj osobi.

NN: Da li će se i kod nas, po ugledu na neke strane zemlje, uvesti elektronska potvrda o vakcinaciji?

ZELJKOVIĆ: Na zahtjev osobe koja je vakcinisana može se izdati elektronska potvrda, i ona u pisanoj formi. Mi zasad izdajemo u fizičkoj formi. Pripremamo se za taj dio da potvrda može biti plasirana i elektronski, kada bi osobe mogle potvrdu dobiti na svom telefonu i QR kod mogu koristiti prilikom prelaska granica. Bitno je da napravimo generisanja QR koda u datom trenutku da on bude važeći određeni period. To su tehnički podaci koje moramo razraditi.

NN: Čini se da nije urađeno mnogo na promociji vakcinacije. Da li će se i na koji način dodatno promovisati imunizacija?

ZELJKOVIĆ: Čekali smo trenutak kad budemo imali dovoljne količine vakcina, jer nam je prije svega cilj da građani mogu da se prijave za vakcinaciju. Institut će krenuti s dijelom kampanje kada budemo imali sistem gdje se građani mogu prijaviti za vakcinaciju. Teško je vršiti promociju vakcinacije kad imate visok procenat oboljelih. Drago nam je što su se građani spontano prijavljivali za vakcinaciju, posebno starija lica, i to u visokom broju. Izazov će biti mlađa populacija.

NN: Dosta građana i dalje odbija vakcinaciju protiv virusa korona. Šta poručujete tim građanima? Da li su sve vakcine podjednako dobre i efikasne u borbi protiv kovida-19?

ZELJKOVIĆ: Najvažnije je da građani znaju da su sve vakcine koje dolaze u RS kontrolisane i sigurne. Razlika je mala između vakcina kada je riječ o efikasnosti. Efikasnost se kreće od oko 80 odsto, a sputnjik V i fajzer imaju više od 91 odsto efikasnosti. Zdravstveno stanje osobe diktira koju vakcinu će primiti, uz konsultacije sa porodičnim ljekarom moraju doći do informacija koja se vakcina preporučuje za njih.

NN: Koje su to nuspojave vakcina koje su očekivane i ne treba da zabrinjavaju građane? Da li je do sada u RS zabilježen teži oblik kontraindikacija nakon primjene vakcine protiv kovida-19?

ZELJKOVIĆ: U RS, prema našim saznanjima, nismo imali nijedno ozbiljnije neželjeno dejstvo kao posljedicu vakcinacije. To su bila blaža neželjena dejstva poput temperature, malaksalosti, bolova u mišićima i na mjestu uboda ili opšta slabost. Ta dejstva traju od četiri do sedam dana. Svaka vakcina nosi rizik za neželjeno dejstvo, ali taj rizik se ne može mjeriti sa bolešću koju virus može izazvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije