Intervju

Zmijanjac: BiH urediti prema postojećem ustavu

Zmijanjac:  BiH urediti prema  postojećem ustavu
Zmijanjac: BiH urediti prema postojećem ustavu

Goran Zmijanjac, kandidat Stranke pravedne politike za člana Predsjedništva BiH iz RS, smatra da je BiH neophodno urediti prema postojećem ustavu pa tek onda pričati o eventualnim poboljšanjima.

On je istakao da će ukoliko bude član Predsjedništva BiH iz RS raditi na tome da u spoljnoj politici jača regionalnu saradnju, saradnju sa Ruskom Federacijom, EU i SAD, te pokretanju dijaloga o vraćanju nadležnosti RS.

NN: Šta najviše zamjerate aktuelnom sazivu Predsjedništva BiH?

ZMIJANJAC: Ne zamjeram im ništa, sve što su radili je rezultat njihovih ličnih sposobnosti, kao i političkih partija iz kojih potiču. Ako pogledate nadležnosti Predsjedništva BiH ne čini li vam se da je spoljna politika raštimovana, da je budžet megalomanski, da je diplomatska služba popunjena partijski podobnim ljudima, itd.

NN: Zalažete se za "stavljanje Dejtona na sto". Je l' se radi o povratku na izvorni Dejton ili njegovoj reformi?

ZMIJANJAC: Ne postoji izvorni i neki drugi mirovni sporazum koji svi kolokvijalno zovemo dejtonski sporazum. Postoji samo jedan okvirni sporazum za mir u BiH i kao njegov sastavni dio je Ustav BiH. Ja tvrdim da je neophodno BiH prije svega urediti prema postojećem ustavu, pa tek onda pričati o eventualnim poboljšanjima. Kako stvari sada stoje, dijelovi BiH, odnosno institucije i nadležnosti nisu saglasni tom ustavu, pa prema tome ne mogu da rade u interesu nikoga i zbog toga tvrdim da je bitno vraćanje nadležnosti koje su neustavne jer nefunkcionalnost i konflikti izviru iz postojanja takvih "nadležnosti". Priča o reformi Ustava u formi zamagljivanja stvarnosti kroz priču za jačanje institucija BiH, putu u EU ili stvaranje građanske BiH, a sve s ciljem da se stvore uslovi za nacionalnu majorizaciju, je priča za malu djecu koju niko nije spreman da prihvati. S druge strane, ako neko očekuje da ustavna reforma bude nametnuta, onda tek ne postoji svrha postojanja BiH.

NN: U osnovi djelovanja SPP-a je borba protiv partokratije, nepotizma, itd… Kako to mislite postići? U BiH je pravilo već 20 godina da se tako radi i funkcioniše.

ZMIJANJAC: Upravo je problem što je to pravilo. Mi to pravilo mislimo promijeniti. A mislimo da promijenimo počevši od nas samih i način na koji se organizujemo. Sama činjenica da kao partija predlažemo ograničavanje moći političkih partija pokazuje spremnost da se sa pojavom partokratije izborimo. Unutrašnjom organizacijom u kojoj smo ograničili mogućnost da jedno lice bude predsjednik stranke više od dva puta pokazali smo da nam lični interes nije u prvom planu i da partija nije lični plijen bilo koga. To je što se ličnog primjera tiče. Kad je o državi riječ, tu je stvar vrlo jednostavna - mi već sad kažemo da ćemo preduzeti konkretne aktivnosti u ograničavanju moći partija kroz izmjene zakonskih rješenja na takav način da od volje pojedinca ne smije da zavisi ništa, već od unaprijed utvrđenih pravila koja su javna i provjerljiva.

NN: Opozicija Vam spočitava da radite za vlast, odnosno za Željku Cvijanović, kandidata SNSD - DNS - SP za člana Predsjedništva. Da li je to tačno?

ZMIJANJAC: Tvrdnje da radim za bilo koga proističu iz nakaradnog mišljenja tih koji to tvrde da je država vlasništvo Cvijanovićeve i Ivanića. Država nije vlasništvo nijednog pojedinca. A ustavno pravo da svaki građanin bira i da bude biran za nas nije mrtvo slovo na papiru. Koliko i Cvijanovićeva i Ivanić, kao i njihove partije, vode računa o građanima pokazuje se upravo na tom primjeru u kojem je neobično da neko koristi svoje ustavno pravo da bude biran. Što najviše poražava, trgovinom glasovima i biračkim odborima pokazuju da je njima i neobično da građani koriste pravo da biraju.

NN: Ukoliko dobijete mandat u Predsjedništvu BiH, šta je to na čemu ćete insistirati i šta će biti prioritet u Vašem radu?

ZMIJANJAC: Insistiraću da se poštuje Ustav BiH, odnosno da svim članovima Predsjedništva bude jasno da je to funkcija koja ne dozvoljava jednostrane odluke već isključivo da se odluke moraju donositi konsenzusom, odnosno da se prekine praksa da se funkcija člana Predsjedništva koristi za promociju onih političkih ciljeva i stavova koji nisu usaglašeni. Prioriteti su u spoljnoj politici jačanje regionalne saradnje, saradnje sa Ruskom Federacijom, EU i SAD, a u unutrašnjim pitanjima drastično smanjenje budžeta zajedničkih institucija, dijalog o vraćanju nadležnosti koje su izuzete entitetima, kadrovska politika u diplomatskoj mreži, itd.

NN: Kako Vi vidite BiH u nekoj bližoj budućnosti?

ZMIJANJAC: BiH je zajednica RS i FBiH i ja Republiku Srpsku vidim kao jaku, stabilnu i prosperitetnu. Da li će ta jačina, stabilnost i prosperitet RS biti prenijeti na BiH zavisi od spremnosti ostalih u BiH da prihvate činjenicu da je BiH zajednica ravnopravnih naroda i dva entiteta.

NN: Treba li BiH da ide u NATO?

ZMIJANJAC: Ne treba. Iskustva građanskog rata, a i prethodna istorija BiH daju nam za pravo da se uzdržimo od bilo kakvog konflikta u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije