Kolumne

17+1: više od 18

Devetog februara uspješno je održan prvi samit lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope na najvišem nivou. Samitom je predsjedavao kineski predsjednik Xi Jinping, a prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi lideri 17 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i predstavnici posmatrača - Evropske unije, Austrije, Bjelorusije i Švajcarske.

U kontekstu epidemije virusa korona i najozbiljnije recesije svjetske ekonomije od završetka Drugog svjetskog rata, predsjednik Xi Jinping i lideri zemalja centralne i istočne Evrope sastali su se da bi planirali dalji razvoj saradnje u okviru ovog formata, o kojem je predsjednik Xi u svom obraćanju konstatovao da 17+1 može biti više od 18. Mehanizam saradnje je predvođen samitom lidera i već je postavljen okvir višedimenzionalne saradnje u više od 20 sektora. Biće otvoren veći prostor za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope neprekidnim razvojem i otvaranjem Kine. Kina planira da uveze robu vrijednosti 170 milijardi američkih dolara iz zemalja centralne i istočne Evrope u narednih pet godina te će nastojati da se uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope udvostruči. Pozvao je zemlje ovog mehanizma da rade na jačanju saradnje u oblastima poput digitalne ekonomije, e-trgovine, zdrave industrije, zelenog razvoja, trgovine i olakšavanja carinjenja. Takođe, na samitu su predsjedavajući Milorad Dodik i lideri drugih zemalja zagovarali očuvanje multilateralizma i međunarodnog ekonomskog poretka, dajući snagu oživljavanju ekonomije, kako u Evropi, tako i u svijetu.

Osvrćući se na proteklih devet godina od uspostave mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i Istočne Evrope, Bosna i Hercegovina uključena je od samog početka i postigla je niz zavidnih rezultata. Termoelektrana Stanari predstavlja prvi projekat koji je koristio specijalnu kreditnu liniju koja je iznosila 10 milijardi američkih dolara. Taj projekat je znatno doprinio energetskoj nezavisnosti BiH te postao uspješan primjer saradnje Kine i BiH. Godine 2018. BiH je postala druga zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za nosioce kineskih pasoša, a kao rezultat je broj kineskih turista koji su posjetili BiH rapidno porastao sa manje od 10.000 na više od 100.000 godišnje, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH. Proteklih godina Sarajevo i Mostar bili su domaćini više multilateralnih događaja u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao što su 7. Sarajevo Business Forum, Sajam vina i poljoprivrednih proizvoda, Sajam poljoprivredne opreme i investicija, konferencija na visokom nivou o saradnji u turizmu, Forum o saradnji u inovacijama, itd. Održavanjem navedenih događaja uspostavljena je platforma za razgovor o saradnji i zajedničkom razvoju između BiH i Kine, odnosno zemalja u regionu. Pored toga, potpisani su sporazumi o saradnji između Kine i BiH u oblastima kao što su zdravstvo, mediji, think-tankovi i obrazovanje. Saradnja između lokalnih zajednica i kulturna razmjena dviju zemalja su sve intenzivnije. Nakon izbijanja pandemije virusa korona, naše dvije zemlje pokazale su solidarnost u prevladavanju pandemije, tako da je poslata poruka da je "mala pomoć izdaleka, veliko prijateljstvo od srca" i da smo prijatelji koji pomažu jedan drugom uprkos hiljadama kilometara udaljenosti.

Gledajući prema budućnosti, saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope će se fokusirati na borbu protiv pandemije, oporavak ekonomije i društveni razvoj. Ova saradnja će nastaviti da doprinosi povezivanju zemalja centralne i istočne Evrope kroz zeleni razvoj te digitalnu transformaciju svih uključenih država i na taj način obogaćivati sadržaj sinoevropske saradnje te unaprijediti zajednički razvoj Kine i Evrope. Projekti kao što su poddionica Počitelj - Zvirovići na koridoru 5c, Hidroelektrana Ulog i Dabar, Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, Vjetroelektrana Derala i Ivovik te Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju će dalje napredovati. Do kraja godine, u Sarajevu će se održati 5. forum gradonačelnika glavnih gradova Kine i zemalja centralne i istočne Evrope . Naše dvije strane će iskoristiti potencijal saradnje, šireći praktičnu saradnju u trgovini, poljoprivredi, turizmu i drugim oblastima. Takođe, nastavićemo jačati kulturnu razmjenu radi boljeg razumijevanja između naših naroda. Sve u svemu, platforma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope će nastaviti da pruža veći prostor i prilike za sopstveni razvoj BiH.

Prošle godine Kina je bila jedina među glavnim ekonomijama koja je ostvarila rast BDP-a. Stara kineska poslovica kaže da "jedan cvijet ne stvara proljeće, a sto cvjetova u punom cvatu donosi proljeće u baštu". Vjerujem da ćemo dočekati prekrasno proljeće uz neprekidno koračanje saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. To je razlog zašto je predsjednik Xi rekao da je 17+1>18. Želim da naglasim da saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope nikako nije solistički kineski projekt, nego hor svih ovih država, uključujući BiH. Proteklih devet godina ovaj format saradnje nije samo unaprijedio zajednički razvoj Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, već je igrao i pozitivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje te pristupanja evropskom putu BiH i drugih zemalja, i time dao doprinos uravnoteženom razvoju i regionalnoj integraciji Evrope. Kao što je rekao predsjednik Xi, Kina i zemlje centralne i istočne Evrope dosljedno se poštuju i sarađuju bez ikakvog uslovljavanja. Sve uključene zemlje, bez obzira na njihovu veličinu, ravnopravni su partneri u mehanizmu saradnje koji uključuje opsežne konsultacije, zajednički doprinos i zajedničku pobjedu. Za format saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uspostavljen je generalno prihvatljiv princip koji je u skladu sa situacijama svih zemalja i ti su principi odlučivanje kroz konsultacije, ostvarivanje koristi za sve partnere, težnja ka zajedničkom razvoju kroz otvorenost i sveobuhvatnost i ostvarivanje većeg rasta kroz inovacije. Predsjednik Xi je naglasio da su otvorenost i sveobuhvatnost ključ za održivost intenzivne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i da Kina i zemlje ovog regiona dijele uvjerenje da otvorenost donosi prilike, a sveobuhvatnost osigurava diverzitet.

Danas je prvi dan Kineske lunarne nove godine u znaku bivola, koji nije samo najvažniji praznik za kineski narod, već i vrijeme kada upućujemo prijateljima pozdrave. Želim ljepšu perspektivu odnosima Kine i BiH, podstaknutim ovim samitom. Takođe, želim prijateljima u BiH puno sreće, dobro zdravlje i sve najbolje u novoj godini.

(Ji Ping, ambasador Kine u BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije