Kolumne

20. godina članstva Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije u NATO-u

20. godina članstva Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije u NATO-u
Foto: NATO wikimedia Commons | 20. godina članstva Bugarske, Rumunije, Slovačke i Slovenije u NATO-u

Prije dvije decenije, sedam evropskih zemalja Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija, donijele su slobodnu i jednoglasnu odluku da pristupanjem Sjevernoatlantskom savezu podržavaju vrijednosti ljudskih prava, demokratije, slobode i sigurnosti.

Naše pristupanje NATO-u dogodilo se u pozadini duboke transformacije evroatlantske sigurnosne arhitekture tog doba; proširenje NATO-a u periodu nakon hladnog rata bilo je sastavni dio procesa prilagođavanja Alijanse novoj strateškoj stvarnosti.

Proširenje Alijanse 2004. godine podrazumijevalo je širenje evroatlantske zajednice vrijednosti i principa, dok je opredijeljenost za postizanje demokratskih reformi vodila proces pristupanja novih članica.

Od našeg pristupanja NATO-u, neumorno smo radili na doprinosu kolektivnoj odbrani i sigurnosti naših kolegica država članica. Naše oružane snage učestvovale su u brojnim misijama i operacijama, pokazujući našu nepokolebljivu posvećenost održavanju mira i stabilnosti u evroatlantskom regionu.

Vlastito iskustvo nam pokazuje kakvu ogromnu transformativnu snagu ima članstvo u NATO-u - ne samo u sektoru sigurnosti i odbrane, već i u reformama mnogih drugih oblasti za dobrobit građana i sa pozitivnim uticajem na njihov svakodnevni život.

Manje zemlje mogu identifikovati nekoliko koristi od članstva u NATO-u. Najvidljivija je učešće u procesu donošenja odluka o kolektivnoj odbrani koja povećava međunarodnu prepoznatljivost. Kroz kolektivnu odbranu povećali smo našu sposobnost rješavanja novih sigurnosnih izazova, kao što je rat u Ukrajini.

Ono što je, po našem mišljenju, najvažnija korist od članstva jeste činjenica da NATO okvir sigurnosti i stabilnosti donosi veliku ekonomsku korist saveznicima i težnji za prosperitetom. Jednostavnim riječima, investitori se osjećaju sigurnije da ulažu, stvarajući nova radna mjesta, kao što je to bio slučaj i u našim zemljama.

U kontekstu nove sigurnosne realnosti u Evropi, očigledno je da se nijedna nacija ne može sama suočiti sa sigurnosnim izazovima i stoga je NATO važniji nego ikad - ne samo za saveznike, već i za svoje partnere.

Dok razmišljamo o proteklih 20 godina, ponosni smo na dostignuća i napredak koji smo kao saveznici zajedno napravili. Koristimo ovu priliku da ponovo potvrdimo našu posvećenost principima i ciljevima NATO-a i nastavimo da radimo ruku pod ruku na rješavanju evoluirajućih sigurnosnih izazova našeg vremena.

Ovom posebnom prilikom prisjećamo se i požrtvovanja naših vojnika i izražavamo zahvalnost našim NATO partnerima na nepokolebljivoj podršci i solidarnosti. Zajedno smo ujedinjeni u našoj posvećenosti sigurnoj i sigurnijoj budućnosti za sve.

(Autori su: Ambasadori Bugarske Valery Yotov, Rumunije Anton Pacuretu, Slovačke Roman Hlobeň i Slovenije Damijan Sedar, rezidentni ambasadori u Bosni i Hercegovini).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije