Kolumne

2023. mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu

2023. mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu
Foto: N.N. | 2023. mora biti godina napretka za Bosnu i Hercegovinu

Za Bosnu i Hercegovinu 2023. je počela pozitivno. Dodjela statusa kandidata za članstvo u EU u decembru 2022. godine bila je opipljiv znak da budućnost BiH čvrsto leži u Evropskoj uniji.

Unutar EU, Austrija i Italija su snažno zagovarale postizanje ove prekretnice. Nakon izbora u oktobru 2022. brzo je formirano Vijeće ministara na državnom nivou. Opipljiv napredak ka članstvu u EU centralni je element programa ove vlade.

To su obećavajući koraci u pravom smjeru. Sada, moramo iskoristiti ovaj zamah. Vrijeme je da se svi donosioci političkih odluka pozabave dugoročnim pitanjima i krenu naprijed s reformama koje će dovesti do evropskih integracija. Italija i Austrija će nastaviti podržavati BiH na tom putu.

Prilikom dodjele statusa zemlje kandidata, Evropska unija i njene države članice su bile jasne o tome šta očekujemo u pogledu reformi. Bosna i Hercegovina mora nastaviti da napreduje u osam oblasti reformi, kao i u četrnaest prioriteta potrebnih za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. Stoga je neophodno da vlasti Bosne i Hercegovine ulože sve napore u tom pravcu, stavljajući reforme u centar svojih prioriteta.

Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali. Previše godina je izgubljeno zbog ekonomske i političke stagnacije. Previše talenata, previše mladih ljudi, previše porodica moralo je napustiti zemlju. Neophodno je da sve institucije Bosne i Hercegovine zajedno rade na davanju novog zamaha reformskom procesu, stvaranju klime međusobnog povjerenja, njegovanju konstruktivnog dijaloga i efektivne saradnje.

Političko poštenje i transparentnost prema stanovništvu dva su jako bitna elementa. Reforme za jačanje vladavine prava ili borbe protiv korupcije ne nameću se izvan Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, oni su odlučujući faktori u poboljšanju svakodnevnog života građana.

Ove reforme su ključne za prosperitet Bosne i Hercegovine i njenog stanovništva. Ovo nije birokratska vježba, već legitimni interes bosanskohercegovačkog stanovništva. One su prilika za uspjeh. Više od toga, u eri koju karakterizira povratak rata na evropski kontinent i rastuća geopolitička neizvjesnost, ove reforme predstavljaju ulaganje u prosperitetnu i sigurnu budućnost. To je ono što treba jasno poručiti svima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Ohrabrujuće je vidjeti kako države članice EU i drugi međunarodni partneri povećavaju svoju podršku i angažman u operaciji EUFOR "Althea" za osiguranje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Ruska brutalna agresija na Ukrajinu ima za cilj da potkopa temelje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.

Putinov rat predstavlja direktan napad na Povelju Ujedinjenih nacija, na koju se gotovo 80 godina oslanjaju ne samo evropske države, već i sve zemlje svijeta. Kao zemlja kandidat očekujemo da se Bosna i Hercegovina jasno pozicionira i uskladi sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Put ka Evropi je dvosmjeran, ali moramo biti jasni: ovaj put prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu.

Desetog marta ćemo posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bismo se sastali sa novim vlastima u Bosni i Hercegovini s namjerom da ponovimo ove poruke. Kao ministri vanjskih poslova dviju država članica s dugom istorijom podrške Bosni i Hercegovini, možemo uvjeriti njene građane i institucije da nisu sami na ovom putu.

Ali ne vjeruju samo Italija i Austrija u zajedničku evropsku budućnost, cijela Evropska unija i njene države članice podržavaju Bosnu i Hercegovinu, posebno u ovim vrlo složenim vremenima. Bez Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana EU će ostati nepotpuna.

Sada je vrijeme da Vijeće ministara i građani Bosne i Hercegovine krenu putem reformi s novim zamahom kako bi iskoristili sve mogućnosti koje Evropa pruža vašoj zemlji: vi ćete biti arhitekti svoje budućnosti, a mi ćemo biti na vašoj strani.

(Autori su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije, i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije