Kolumne

Borelj: Opasno bi bilo obustaviti finansiranje UNRWA-a

Borelj: Opasno bi bilo obustaviti finansiranje UNRWA-a
Foto: Tanjug | Uloga UNRWA-e daleko veća od pomoći koju pruža direktno Gazi

U skorije vrijeme, redovno se u diskusijama ponavljanju optužbe protiv zaposlenika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA). Agencija je odmah poduzela korake i pokrenula istragu. Neki od vodećih donatora su obustavili finansiranje, a opštepriznato je da je UNRWA ključna u pružanju životno važne pomoći za preko 1,1 milion ljudi u Gazi izloženih katastrofalnoj gladi i bolestima. Obustava finansiranja ove agencije ugrožava stotine hiljada života.

Ovo je bila zahtjevna sedmica. Počevši od Konferencije investitora Srednje Azije, preko neformalnog Vijeća ministara odbrane, sastanka Evropskog vijeća, ministarskih sastanaka EU-Indo Pacifika i EU-ASEAN-a, i na kraju do neformalnog Vijeća vanjskih poslova održanog u subotu. U svim tim događajima glavna tema su bili ratovi u Ukrajini i Gazi, a posebno pitanje budućeg finansiranja UNRWA-e nakon navoda Izraela da je minimalno 12 zaposlenika UNRWA-e, kao agencije Ujedinjenih nacija odgovorne za pomoć palestinskim izbjeglicama, učestvovalo u monstruoznom napadu Hamasa 7. oktobra.

Optužbe protiv osoblja UNRWA-e su ozbiljne i svi odgovorni moraju biti sankcionisani. Međutim, UNRWA je odmah reagovala i raskinula ugovore optuženih članova osoblja. U toku je istraga Ureda UN-a za službe unutrašnjeg nadzora i siguran sam da će biti završena do početka nezavisne vanjske istrage prije dospijeća sljedeće uplate Evropske komisije krajem mjeseca. Generalni sekretar UN-a Guterres uvjerio me je da Ujedinjene nacije ovom problemu pridaju važnost koju zaslužuje. U potpunosti mu vjerujem.

Na posljednjem sastanku Vijeća vanjskih poslova, mnogi su prepoznali UNRWA kao nezamjenjiv instrument pomoći u spašavanju života Palestinaca. Dok su neki od vodećih donatora i neke zemlje članice EU-a uistinu obustavile svoju finansijsku pomoć, ovo pitanje prati nerazumijevanje i dezinformacije. Zapravo, ni Evropska komisija, ni Njemačka, ni Francuska nisu odlučile da obustave pomoć. Neke zemlje članice EU-a će čak intenzivirati finansiranje i povećati svoje uplate. Pozvao sam generalnog komesara UNRWA-e, Philippea Lazzarinija, da prisustvuje sljedećem Vijeću vanjskih poslova o razvoju 12. februara i očekujem da koordinatorica UN-a u Gazi, Sigrid Kaag, izvijesti Vijeće vanjskih poslova.

Iako su emocije koje dovode do obustave finansiranja razumljive, politička odgovornost mora ići mimo njih i uzeti u obzir posljedice takvog koraka. Bilo bi nesrazmjerno i opasno obustaviti finansiranje UNRWA-e. UNRWA je dobila veoma težak zadatak od Generalne skupštine UN-a, uključujući i zemlje članice EU-a. Od agencije se očekuje da obezbijedi jeftine javne usluge visokog kvaliteta u visokorizičnom okruženju zapošljavanjem uglavnom lokalnog osoblja. Samo u Gazi, 13.000 članova lokalnog osoblja, koji su i sami žrtve kontinuirane humanitarne tragedije, igraju ključnu ulogu u distribuciji hrane, vode i lijekova za 1,1 milion raseljenih osoba u preko 150 skloništa za hitne slučajeve i pružanju oko 23.000 medicinskih konsultacija dnevno.

 Ali, uloga UNRWA-e je daleko veća od pomoći koju pruža direktno Gazi. Ključna je za cijelu operaciju humanitarne pomoći unutar Gaze. Nijedna druga agencija UN-a, poput Svjetskog programa za hranu (WFP) ili Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), ne bi mogla izvoditi operacije bez infrastrukture, logistike i osoblja UNRWA-e. Kao što je naglasila koordinatorica UN-a u Gazi, Sigrid Kaag, "od ključne je važnosti prepoznati glavnu ulogu koju UNRWA igra u Pojasu Gaze. Nemoguće je da je zamijeni ijedna druga organizacija".

Za sada, obustavljene uplate iznose više of 440 miliona USD, što čini skoro pola očekivanog prihoda u 2024. g., čime se i samo postojanje organizacije dovodi u pitanje. Ako UNRWA bude zatvorena ili budu ograničene njene usluge, što bi se moglo desiti već krajem februara, postojeća već sada dramatična humanitarna kriza će se dodatno pogoršati. Radi se o životima stotina hiljada Palestinaca, i to ne samo u Gazi.

Ovakav nesrazmjeran dogovor bi bilo teško i zamisliti bilo gdje drugdje. Ako bi ljekari u nekoj evropskoj bolnici bili uključeni u kriminalne radnje, provela bi se detaljna istraga i poduzele bi se odgovarajuće radnje. Međutim, niti jedna vlada ne bi prestala finansirati zdravstvene usluge, jer bi se time prvenstveno kaznili korisnici usluga. Nezakonite radnje pojedinaca nikada ne bi smjela dovesti do kažnjavanja ukupnog stanovništva.

Nadalje, kao što sam ove sedmice naglasio u razgovorima sa nekim od partnera iz arapskih zemalja, nestanak UNRWA-e bi predstavljao i ozbiljan rizik za regionalnu stabilnost. Ova agencija UN-a ne samo da pruža esencijalne usluge u ratom pogođenoj Gazi, nego i pruža zdravstvenu njegu, obrazovanje i druge vitalne usluge za nekih 5,6 miliona palestinskih izbjeglica na Zapadnoj Obali (uključujući Istočni Jerusalem), u Jordanu, Libanu i Siriji. Na svim ovim mjestima gdje djeluje, UNRWA isplaćuje plate za gotovo 30.000 zaposlenih, od kojih su većina učitelji/nastavnici, doktori i medicinske sestre. Osigurava obrazovanje za oko 250.000 djece preko 420 škola, pomoć u hrani za oko 900.000 ljudi, i pristup zdravstvenoj njezi za gotovo 2 miliona pacijenata.

Na cijelom Bliskom Istoku, na UNRWA-u se gleda kao na garant posvećenosti međunarodne zajednice političkom rješenju za Palestince i ova agencija igra kritičnu ulogu u davanju doprinosa stabilnosti šireg regiona. Svako ograničavanje usluga UNRWA-e bi pojačalo pritisak na Zapadnu Obalu i arapske susjede Izraela u vrijeme produbljene društveno-ekonomske krize i sve nestabilnije sigurnosne situacije.

Sigurno je da bi pojedini istaknuti pripadnici vlade Izraela rado vidjeli zatvaranje UNRWA-e, što su javno izjavljivali više puta. Tvrde da UNRWA doprinosi produženju palestinske izbjegličke krize jer daje izbjeglički status i prenosi ga sa generacije na generaciju, iako je takav pristup u skladu sa međunarodnim pravom. Ovakvi pozivi na zatvaranje nipošto nisu novina. Naime, 2018. godine su kulminirali obustavom finansiranja od strane SAD-a pod predsjednikom Trumpom, što je ovu agenciju izložilo finansijskom pritisku od kojeg se još nije oporavila. Ali gašenjem agencije problem palestinskih izbjeglica ne bi nestao, samo bi se dodatno pogoršao.

Pripadnici sigurnosnog establišmenta i civilnog društva Izraela upozoravaju da bi se, da nema UNRWA-e, Izrael morao uključiti i preuzeti direktniju ulogu u vrlo izazovnom zadatku distribucije hrane, lijekova i drugih esencijalnih usluga. Prema Ženevskoj konvenciji, Izrael, kao okupaciona sila, odgovoran je za dobrobit palestinskog naroda.

Zagovaranje ukidanja UNRWA-e često miješa uzrok sa posljedicom. Kontinuirano postojanje UNRWA-e, od njenog osnivanja 1949. godine, direktna je posljedica činjenice da izraelsko-palestinski sukob nikad nije riješen. Sve svoje napore moramo usmjeriti na rješavanje ovog dubljeg uzroka i konačno implementiranje rješenja koje podrazumijeva dvije države, a koje zagovara međunarodna zajednica i sve zemlje članice EU-a. Misija UNRWA-e će se automatski okončati kada se uspostavi suverena Palestinska država, koja živi u miru pored Izraela.

Uvjeren sam da će UN poduzeti sve potrebne mjere da reaguje na navode Izraela, i da će UNRWA i dalje pružati vitalne usluge za milione Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije