Kolumne

Pratite nas na Google news

Italija i Bosna i Hercegovina: Zajedno za budućnost

Italija i Bosna i Hercegovina: Zajedno za budućnost
Foto: N.N. | Italija i Bosna i Hercegovina: Zajedno za budućnost
Luigi di Maio

Živimo u teškim vremenima kako u Italiji, tako i u Bosni i Hercegovini i ostatku svijeta. Posjedovati intenzivnu političku, ekonomsku, kulturnu saradnju i razmjenu ljudi čini nas međusobno povezanijima, ali i ranjivijima: kada je jedna zemlja u teškoćama, pate i njeni susjedi.

Mnogi izazovi s kojima se suočavamo, od ekonomskog oporavka do pandemije, od migracija do klimatskih promjena, sve su globalniji i - ili ćemo ih zajedno pobijediti, ili ćemo doživjeti zajednički neuspjeh. Da bi se sa svim tim izazovima uhvatilo u koštac, potrebni su novi napori, prilagodljivost i obnovljena posvećenost, kako zemalja pojedinačno, tako i zajedno sa drugima, u efikasnoj međunarodnoj koordinaciji.

Lekcija koju učimo iz pandemije je da su, nažalost, određene krize neočekivane i neizbježne. Italija je teško propatila zbog kovida. U najtežim trenucima solidarnost naših prijatelja bila je prava utjeha, pravo ohrabrenje da budemo jaki i da idemo naprijed.

Sarajevska Vijećnica i ostali spomenici osvijetljeni bojama italijanske zastave proizveli su vrlo snažne emocije, koje nikada nećemo zaboraviti: hvala još jednom što ste uz nas!

S tim osjećajem prijateljstva odlučio sam posjetiti Bosnu i Hercegovinu u ovom teškom trenutku. Posebno sam sretan što moj dolazak slijedi ubrzo nakon prve pošiljke vakcina putem kanala Kovaks, čemu je Italija također značajno doprinijela.

S jednakom odlučnošću aktivni smo u Briselu za konkretnu podršku Evropske unije zemljama regiona. Siguran sam da će pokrenuti program vakcinacije omogućiti stanovništvu da prebrodi ovu fazu i postepeno vrati povjerenje u izlazak iz epidemije u najkraćem mogućem roku.

Istovremeno čvrsto se nadam da ove godine Bosna i Hercegovina može zabilježiti konkretan napredak i u poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti državnog aparata, posebno s obzirom na želju države da postane dio porodice Evropske unije.

Članstvo u EU moguće je samo snažnim unutrašnjim konsenzusom o ključnim pitanjima: administrativna funkcionalnost, borba protiv korupcije, dobro upravljanje, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i osnovnih sloboda i pouzdan pravosudni sistem.

Italijanska vlada snažno potiče sve političke snage u Bosni i Hercegovini da koncentriraju sve svoje resurse i sposobnosti, pažnju i potrebnu političku volju na provođenje reformi u skladu sa smjernicama Evropske komisije za dobivanje kandidatskog statusa.

U ovom procesu niste sami.

Italija se odlučno zalaže za evroatlantski put Bosne i Hercegovine i nastavlja raditi na stabilnosti i uspjehu vaše zemlje, ulažući u EUFOR, u NATO misiju, u kontekstu Vijeća za provođenje mira, kao komercijalni i kulturni partner, ali prije svega kao zemlja prijatelj.

Dobro znamo da su izazovi s kojima se suočavate složeni i zahtjevni. Ali, uvjereni smo da ih građanke i građani Bosne i Hercegovine mogu prevladati.

Italija će uvijek biti uz vas i spremna je pružiti vam podršku i pojačati svaki vaš trud na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije