Kolumne

Ko to tamo širi zarazu?

Ko to tamo širi zarazu?
Foto: N.N. | Ko to tamo širi zarazu?

Da nije tragično, bilo bi komično. Radi se o događaju od 26. oktobra ove godine, a koji se odigrao tokom komercijalnog avionskog leta na relaciji Istanbul - Hamburg.

Vijest je zvanično objavljena u Njemačkoj, a prenijeli su je relevantni mediji u Bosni i Hercegovini i regionu. Iz datog događaja se mnogo toga bitnog može zaključiti, ali preko vijesti se prešlo sasvim površno. Zato ću vam priču ukratko ponoviti.

Dakle, desilo se to krajem oktobra, ali je vijest izašla u javnost tek početkom novembra. Njemački državljanin, sa urednom kovid potvrdom, naime, bio je vakcinisan (cijepljen), samostalno je ušao u avion u Istanbulu i zauzeo svoje mjesto do prozora.

Tokom leta koji je trajao oko tri sata pedesetjednogodišnji muškarac je zatvorio oči i zaspao. Kada je avion sletio na aerodrom u Hamburgu, a svi putnici izuzev dotičnog napustili avion, ispostavilo se da čovjek do prozora zapravo ne spava, već da je umro.

Čovjek jeste bolovao, po pisanju medija, od više bolesti, ali uzrok smrti je bila akutna infekcija izazvana virusom korona.

Iz ove teške priče možemo izvesti zaključke. Prije svega, treba reći jasno da i vakcinisani ljudi mogu da se zaraze i da tu zarazu prenose drugima. Štaviše, vakcinisane ljude niko i ne kontroliše po pitanju zaraze, kao što je bio i slučaj sa preminulim putnikom, koji je time ugrozio sve ostale putnike i članove posade u avionu.

Pojavom vakcina i imunizacijom oko 70-75 odsto populacije nadali smo se da će transmisija virusa biti zaustavljena, ali nažalost to se nije dogodilo, prenosioci virusa su i vakcinisani podjednako koliko i nevakcinisani. (Zbog toga, odluka organizatora Australijan opena u tenisu nije u funkciji zaštite zdravlja stanovnika ove ili bilo koje druge zemlje, već bi mogla biti isključivo mjera protiv Novaka Đokovića.)

Zato, želio bih istaći da stroge mjere koje se preduzimaju isključivo prema nevakcinisanim u nekim evropskim državama neće zaustaviti transmisiju virusa i širenje zaraze, ali će dovesti do segregacije istih.

Takođe, upiranje prsta u nevakcinisane da su oni jedini uzročnici širenja virusa nije tačno! A, čak sam primijetio, u ovim našim krajevima dolazi i do polarizacije između ove dvije grupacije i do generisanja mržnje, kao da nam dosadašnjih podjela i mržnji nije dovoljno.

Vakcinisanje, tj. imunizacija, neće zaustaviti širenje zaraze, ali ono što se sada ističe kao glavni cilj imunizacije jeste da se smanji na minimum razvoj teških oblika kovida, da se smanji broj hospitalizacija i smrtnih ishoda. Time bi se, ističu stručnjaci, smanjio i pritisak na bolnice, a kovid bi se sveo na nešto poput gripe, što bi omogućilo povratak u neki normalniji život.

Ipak, ukoliko želimo da zaustavimo ovo zlo, po mom skromnom mišljenju, potrebno je voditi dijalog i debate među stručnjacima različitih stavova, transparentno iznositi sve podatke o koroni, saslušati i druga mišljenja i prijedloge. Jer, nauka nije religija pa da je prihvatimo srcem i budemo vjerujući ili nevjerujući, niti da nam je kao inkvizicija utjeruje, nauka je nauka i jasno nas dokazima mora uvjeriti u svoja dostignuća sveobuhvatno iznoseći i prednosti, ali i rizike tih dostignuća.

Sve drugo može biti postepeni uvod u nešto mnogo opasnije od ovog virusa, a to je nesloboda, diktatura, da ne kažem fašizam!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije