Kolumne

Napredak

Napredak
Foto: Ilustracija | Napredak
Dinko Osmančević Dinko Osmančević

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Podružnica Banjaluka, od 21. do 23. oktobra ove godine organizovalo je po treći put "Dane fra Ivana Frane Jukića". Dani su otvoreni u četvrtak u Muzeju Republike Srpske projekcijom dokumentarnog filma "Sestre" o životu, radu i značaju rada časnih sestara, klanjateljica Krvi Kristove, za banjalučku regiju.

Narednog dana najprije je u podne u Mrkonjić Gradu otkrivena spomen-ploča u čast velikana, fra Ivana Frane Jukića, da bi naveče u Banjaluci u Muzeju Republike Srpske bila otvorena izložba slika umjetnika iz Žepča Saše Zečevića.

Treće veče bilo je vrhunac događanja, a centar dešavanja se preselio u publikom znatno popunjeno banjalučko Gradsko pozorište "Jazavac".

Najprije je rad ponajmlađe "Napretkove" podružnice u Banjaluci predstavila predsjednica ove podružnice Ružica Ševarika, da bi mikrofon ustupila gošći iz Viteza, predsjednici najaktivnije podružnice - Gordani Mišković.

Viteška podružnica je svoj rad obnovila još 1991, te aktivnosti obavlja kroz tri sekcije: folklornu koja broji više od 200 članova, od najmlađih do odraslih, tamburašku sekciju i književnu.

Do sada su imali impozantan broj koncerata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, uz značajnu izdavačku djelatnost i stotine književnih večeri.

Nakon dama, prisutnima se obratio i predsjednik "Napretka" Josip Križanović. Ukratko je ispričao o značaju ovog društva u očuvanju tradicije i kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koja je i sama šarolika, zavisno od krajeva zemlje, i koja se uklapa u lepezu bogatstva različitih kultura naroda u Bosni i Hercegovini.

Uslijedio je izuzetno bogat kulturno-umjetnički program u kome su članovi folklorne sekcije iz Viteza predstavili igre i nošnje Hrvata središnje Bosne, ali ne samo njih, pošto njeguju i igre Hrvata svih krajeva, kao i igre drugih naroda nekadašnje Jugoslavije.

U jednoj od pauza folklornih i muzičkih nastupa publici se obratio predsjednik književne sekcije viteškog "Napretka", ugledni hrvatski i bosanskohercegovački književnik Anto Zirdum.

U svom nadahnutom, ali i duhovitom izlaganju govorio je o radu i značaju Ivana Frane Jukića, za koga je rekao da je ljudska gromada koja se rađa jednom u stotinu godina. Anto Zirdum, za koga možemo reći da je spiritus movens književnih aktivnosti u Vitezu, književnih natječaja i izdavaštva, kao i književnih večeri, govorio je i o značaju prožimanja različitih kultura u Bosni i Hercegovini.

Vrhunac večeri bio je odlomak iz opere "Ero s onoga svijeta", u maestralnom izvođenju gostiju iz Viteza, kojim su na noge podigli publiku u "Jazavcu".

"Dani fra Ivana Frane Jukića" ove godine su se poklopili i sa prvom službenom posjetom patrijarha Porfirija Banjalučkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Tokom službi u Banjaluci i Prijedoru Njegova svetost gospodin Porfirije jasno se izrazio da je nužno međusobno uvažavanje, poštovanje i suživot svih naroda i religija u Bosni i Hercegovini, ali i na cijeloj ovoj balkanskoj vjetrometini.

A da bi se to i desilo potrebno je da se oslobodimo robovanja političkim rijaliti šou-programima, kojima smo neprekidno bombardovani u medijima, te da ponovno upoznamo različite kulture i tradicije koje su se vijekovima prožimale na ovim prostorima, i da gradimo mostova povjerenja i tolerancije. Zbog toga je veliki značaj ovakvih manifestacija, kao što su i "Dani fra Ivana Frane Jukića" održani proteklog vikenda, a kojima treba posvetiti i veću medijsku pažnju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije