Kolumne

Napredak

Napredak
Foto: Ilustracija | Napredak

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Podružnica Banjaluka, od 21. do 23. oktobra ove godine organizovalo je po treći put "Dane fra Ivana Frane Jukića". Dani su otvoreni u četvrtak u Muzeju Republike Srpske projekcijom dokumentarnog filma "Sestre" o životu, radu i značaju rada časnih sestara, klanjateljica Krvi Kristove, za banjalučku regiju.

Narednog dana najprije je u podne u Mrkonjić Gradu otkrivena spomen-ploča u čast velikana, fra Ivana Frane Jukića, da bi naveče u Banjaluci u Muzeju Republike Srpske bila otvorena izložba slika umjetnika iz Žepča Saše Zečevića.

Treće veče bilo je vrhunac događanja, a centar dešavanja se preselio u publikom znatno popunjeno banjalučko Gradsko pozorište "Jazavac".

Najprije je rad ponajmlađe "Napretkove" podružnice u Banjaluci predstavila predsjednica ove podružnice Ružica Ševarika, da bi mikrofon ustupila gošći iz Viteza, predsjednici najaktivnije podružnice - Gordani Mišković.

Viteška podružnica je svoj rad obnovila još 1991, te aktivnosti obavlja kroz tri sekcije: folklornu koja broji više od 200 članova, od najmlađih do odraslih, tamburašku sekciju i književnu.

Do sada su imali impozantan broj koncerata u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, uz značajnu izdavačku djelatnost i stotine književnih večeri.

Nakon dama, prisutnima se obratio i predsjednik "Napretka" Josip Križanović. Ukratko je ispričao o značaju ovog društva u očuvanju tradicije i kulture hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koja je i sama šarolika, zavisno od krajeva zemlje, i koja se uklapa u lepezu bogatstva različitih kultura naroda u Bosni i Hercegovini.

Uslijedio je izuzetno bogat kulturno-umjetnički program u kome su članovi folklorne sekcije iz Viteza predstavili igre i nošnje Hrvata središnje Bosne, ali ne samo njih, pošto njeguju i igre Hrvata svih krajeva, kao i igre drugih naroda nekadašnje Jugoslavije.

U jednoj od pauza folklornih i muzičkih nastupa publici se obratio predsjednik književne sekcije viteškog "Napretka", ugledni hrvatski i bosanskohercegovački književnik Anto Zirdum.

U svom nadahnutom, ali i duhovitom izlaganju govorio je o radu i značaju Ivana Frane Jukića, za koga je rekao da je ljudska gromada koja se rađa jednom u stotinu godina. Anto Zirdum, za koga možemo reći da je spiritus movens književnih aktivnosti u Vitezu, književnih natječaja i izdavaštva, kao i književnih večeri, govorio je i o značaju prožimanja različitih kultura u Bosni i Hercegovini.

Vrhunac večeri bio je odlomak iz opere "Ero s onoga svijeta", u maestralnom izvođenju gostiju iz Viteza, kojim su na noge podigli publiku u "Jazavcu".

"Dani fra Ivana Frane Jukića" ove godine su se poklopili i sa prvom službenom posjetom patrijarha Porfirija Banjalučkoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Tokom službi u Banjaluci i Prijedoru Njegova svetost gospodin Porfirije jasno se izrazio da je nužno međusobno uvažavanje, poštovanje i suživot svih naroda i religija u Bosni i Hercegovini, ali i na cijeloj ovoj balkanskoj vjetrometini.

A da bi se to i desilo potrebno je da se oslobodimo robovanja političkim rijaliti šou-programima, kojima smo neprekidno bombardovani u medijima, te da ponovno upoznamo različite kulture i tradicije koje su se vijekovima prožimale na ovim prostorima, i da gradimo mostova povjerenja i tolerancije. Zbog toga je veliki značaj ovakvih manifestacija, kao što su i "Dani fra Ivana Frane Jukića" održani proteklog vikenda, a kojima treba posvetiti i veću medijsku pažnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije