Kolumne

Odmaranje mozga

Odmaranje mozga
Foto: N.N. | Odmaranje mozga

Političari i drugi javni funkcioneri u naredna dva mjeseca uhvatiće po desetak slobodnih dana da odu na odmor uoči početka predizborne kampanje za ovogodišnje lokalne izbore.

Ono što budemo slušali u kampanji ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer je u tom periodu dozvoljeno prekomjerno laganje i davanje lažnih obećanja.

Biće interesantno vidjeti da li je neko od njih iskoristio godišnji odmor da obogati vokabular i pročita neku knjigu, a uspio sam da saznam koju literaturu će ponijeti na egzotične destinacije na kojima će ljetovati.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čita posljednje poglavlje najpoznatijeg romana Franka Kafke "Proces". Interesantno je da opozicija Dodiku godinama preporučuje da pročita roman Gabrijela Garsije Markesa "Jesen patrijarha", koji govori o diktatoru na zalasku karijere kome svi okreću leđa. I tako već 18 godina. Uzalud.

Premijer Srpske Radovan Višković priprema se da osvježi informatičko znanje, pa će na odmor ponijeti Priručnik za Word. Pored toga, premijer bi mogao da pročita "Božanstvenu komediju", jer devet krugova pakla kroz koje Dante Aligijeri u najpoznatijem djelu italijanske književnosti vodi čitaoce nisu ništa naspram onoga kroz šta on prolazi sa svojim ministrima.

Srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović najvažnija je uloga bake, pa će joj i ovog ljeta omiljeni pisci biti Šarl Pero, Braća Grim, Hans Kristijan Andersen...

Organizacioni sekretar SNSD-a Igor Dodik trenutno čita djelo Dragoslava Mihailovića "Uvođenje u posao". Interesantno je da je po ovom ostvarenju 2007. godine snimljen istoimeni film, u kojem su prvi put na velikom platnu zajedno nastupili otac i sin Bora i Srđan Todorović.

Ministarka finansija Zora Vidović na more će ponijeti zbirku pripovjedaka Laze Lazarevića "Sve će to narod p(oz)latiti". Preporučivali su joj da pročita neke priručnike za kriptovalute, ali je samo odmahnula glavom.

Prvi čovjek Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić odmor će provesti radno, pa će čitati Deklaraciju Svesrpskog sabora, a ispod suncobrana će mu se vjerovatno naći i poznata Nušićeva drama "Narodni poslanik".

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović pročitaće Hemingvejev klasik "Starac i more", a generalni sekretar njegove stranke Boran Bosančić roman zagrebačkog pisca Zvonimira Majdaka "Kužiš, stari moj".

Prvi čovjek Socijalističke partije Petar Đokić nema na repertoaru ništa posebno. Njemu je važno da je knjiga na engleskom jeziku, jer on na engleskom čita, piše i potpisuje. Al' ne govori.

Lider SPS-a Goran Selak na odmor će ponijeti neprolaznu dramu Dušana Kovačevića "Balkanski špijun", a u posljednjih godinu dana nikuda ne ide bez Pravila službe, pa nema sumnje da će i na godišnjem utvrđivati gradivo.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zbog prirode posla koji obavlja i funkcije na kojoj se trenutno nalazi pročitaće "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, a njegov prijatelj i lider NPS-a Darko Banjac u Moskvi je kupio sva djela ruskih klasika, ali su mu teška za čitanje. Viđen je kako prelistava Hemingvejevo djelo "Za kim zvono zvoni". Ana Brnabić zna zašto.

Kad je riječ o NPS-u, novopečeni funkcioner te stranke i najpoznatiji direktor u Srpskoj Kostadin Vasić ostaće dosljedan sebi, pa ni ove godine neće čitati ništa. Nije budala.

Šef SDS-a Milan Miličević u stranačkim vitrinama je pronašao Pekićev roman "Godine koje su pojeli skakavci". To je jedino što su mu ostavili njegovi prethodnici na čelu stranke.

Lider PDP-a Branislav Borenović čita samo banjaluckeprice.com. I krsti se.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković odmoriće mozak uz Ćopićeve "Magareće godine", a građani Banjaluke su mu poklonili pjesmu Desanke Maksimović "Pokošena livada", u kojoj lirski subjekat oplakuje smrt trave. Pored toga, Stanivuković će na odmor ponijeti i Andrićev poetsko-prozni triptih čijim nazivom je oduševljen, a to je "Jelena, žena koje nema".

Njegov najbliži saradnik Nebojša Drinić greškom je u biblioteci uzeo Selindžerov roman "Lovac u žitu", pa ga je odmah vratio, jer je tražio "Lovac ispod žita". Drina će na more nositi kolekciju stripova Alan Ford o dogodovštinama članova Grupe TNT i njemu omiljenog junaka Sir Olivera.

Šef banjalučkog SNSD-a i direktor UKC-a Vlado Đajić godinama unazad čita Građevinske dnevnike garaže na Paprikovcu, a u slobodno vrijeme lista slovenački časopis za odrasle "Vrući kaj". Za ozbiljniju literaturu nema vremena, pa umjesto njega čita Ćurla, a posljednje što je pročitao je drama Branislava Nušića "Kirija".

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Nikola Šobot nedavno je počeo da čita najstariji dnevni list na Balkanu - "Politiku". Na odmor će poslije izbora, pa će tad odlučiti i šta će ponijeti za čitanje.

Bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posljednjih godina je čitao list "Agrar", a od politike je odmarao i uz bajku "Vuk i dva-tri Jarića".

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, (isto k'o i ja) godinama je čitao "Vječitog mladoženju" Jakova Ignjatovića. Ove godine na more nosi testamentarnu knjigu Aleksandra Tijanića "Ja. I niko moj", a omiljeno literarno djelo i dalje mu je Kamijev "Stranac", čiji glavni junak se sukobljava sa cijelim svijetom.

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić pune dvije godine traži da pročita zapisnik CIK-a sa posljednjih opštih izbora, ali bez uspjeha. Na odmor će ponijeti "Lament nad Beogradom" Miloša Crnjanskog.

Bivši predsjednik VSTS-a i savjetnik predsjednika RS Milan Tegeltija na moru će (ali po svemu sudeći ne u Rijeci kao što je planirao) čitati poznati roman našeg nobelovca Ive Andrića "Travnička hronika", čiji je podnaslov Konzulska vremena.

Njemački diplomata Kristijan Šmit, koji skoro pune tri godine boravi u turističkoj posjeti BiH, ali sa povremenim radnim angažmanom, iako nema urednu radnu dozvolu, na poklon je dobio Njegoševo djelo "Lažni car Šćepan Mali". Izgleda da ga još nije pročitao.

Vlasnik i suvlasnik Mladen Milanović Kaja nema vremena da čita ništa osim Psaltira. U rijetkim slobodnim trenucima mora da prati ažurirane liste OFAC-a.

Sredoje Nović na odmor će ponijeti ažurirane stenograme sa sastanka održanog 13. maja 1944. godine u Drvaru. Ostale stenograme je on pravio.

Kada je riječ o manje bitnim funkcionerima, bivša ministarka prosvjete i kulture i aktuelna direktorica "Aerodroma RS" Natalija Trivić od bivših stranačkih kolega je na poklon dobila aerodromski priručnik pod nazivom Preletačko osoblje.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek čita samo i isključivo poslovni portal Capital, jer se tamo informiše u kolikoj dubiozi je OC i kada ističe grejs period za koji kredit.

P.S. Kaže Jokara da bez manjine nema većine. Al' kaže i Čuda isto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije