Kolumne

Podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti

Podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti
Foto: N.N. | Podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti

SARAJEVO - Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini se prisjeća miliona ljudi koje je progonio i ubijao nacistički režim i njegovi saradnici. Nezamisliva patnja Jevreja, Slavena, Roma i Sintija, osoba s invaliditetom, seksualnih i vjerskih manjina, kao i mnogih drugih tokom jednog od najmračnijih poglavlja u istoriji čovječanstva služi kao težak, ali neophodan podsjetnik da se ponavljanje takve nečovječnosti mora spriječiti.

Nažalost, kao što možemo svjedočiti u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, propustili smo da iz toga izvučemo pouku. Iako je neizreciva brutalnost Holokausta rezultirala pojmovima kojima se danas koristimo da bismo pokušali da razumijemo zločin genocida, još ne shvatamo u potpunosti istinske razmjere takvih užasa. Negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca, kao i uznemirujući rast broja incidenata motivisanih mržnjom i slučajeva govora mržnje, lokalno i globalno, često podrivaju naše pozive da se nešto slično ne dogodi "nikada više" i pozive na bezuslovno odavanje priznanja i poštovanja za žrtve takvih zločina.

Odjeci Holokausta naglašavaju našu individualnu i kolektivnu odgovornost da očuvamo i zaštitimo ljudska prava svih ljudi, bez obzira na njihovu etničku, rodnu, seksualnu, rasnu ili vjersku pripadnost. Putem obrazovanja, dijaloga i nepokolebljive predanosti pravdi i odgovornosti možemo spriječiti ponavljanje najtežih grešaka počinjenih u istoriji.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini još jednom ističe svoju predanost borbi protiv svih oblika diskriminacije i netolerancije. Kao pojedinci, zajednice i vlade, moramo osuditi mržnju gdje god i kad god da se ona pojavi, istovremeno sarađujući na promovisanju empatije i poštovanja. Zajedno možemo napraviti korak ka budućnosti izgrađenoj na toleranciji i dostojanstvu.

Izjava OEBS-a povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije