Kolumne

Profesionalnost bh. timova civilne zaštite u Sloveniji pokazatelj vrijednosti evropske solidarnosti

Profesionalnost bh. timova civilne zaštite u Sloveniji pokazatelj vrijednosti evropske solidarnosti
Foto: N.N. | Profesionalnost bh. timova civilne zaštite u Sloveniji pokazatelj vrijednosti evropske solidarnosti

Ispunjavanje standarda i zahtjeva infrastrukture civilne zaštite Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo prošle godine predstavljalo je značajan iskorak.

Zajednički autorski tekst šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Zatlera i slovenačkog ambasadora u BiH Damijana Sedara.

Prije nešto više od godinu dana Bosna i Hercegovina se pridružila Mehanizmu civilne zaštite EU, koji objedinjuje ekspertizu i resurse zemalja članica EU i deset drugih zemalja učesnica kako bi se osiguralo da, u slučaju katastrofe, vodeći bude princip solidarnosti i podrške prijateljima u momentima potrebe. Mehanizam civilne zaštite EU odražava samu suštinu ideje u stvaranju Evropske unije, gdje zemlje zajednički djeluju na dobrobit svih. Ispunjavanje standarda i zahtjeva infrastrukture civilne zaštite Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo prošle godine predstavljalo je značajan iskorak.

U avgustu ove godine Sloveniju su pogodile katastrofalne poplave, najgora prirodna katastrofa u istoriji zemlje. Pogođeni su i dijelovi Austrije i Hrvatske. Vlasti Bosne i Hercegovine su prvi put koristile Mehanizam civilne zaštite EU i priskočile u pomoć svojim susjedima. Prema svim dostupnim informacijama, bh. timovi su obavljali svoje zadatke sa velikom profesionalnošću i predanošću.

Igrom slučaja, timovi civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine bili su angažovani u akcijama spašavanja i čišćenja rodne Koruške Damijana Sedara, ambasadora Slovenije u Bosni i Hercegovini, te smo iz prve ruke mogli svjedočiti posvećenosti i izuzetnom radu spasilaca iz Bosne i Hercegovine. Spasilački timovi su pristigli iz oba bh. entiteta, uz demonstriranu sjajnu saradnju u pružanju pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Slovenci su izuzetno zahvalni Bosni i Hercegovini na podršci u ovim iznimno teškim trenucima.

Pridruživanje Mehanizmu civilne zaštite EU bila je jedna od prekretnica koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu ka dodjeli kandidatskog statusa. Od tada je Bosna i Hercegovina uspostavila punu saradnju sa Europolom, a očekuje se napredak u uspostavljanju saradnje sa Frontexom i Eurojustom. Ovi postepeni koraci, u kojima Bosna i Hercegovina osigurava svoj snažniji angažman u strukturama EU na putu ka članstvu, idu u prilog svih relevantnih strana.

Prednosti članstva u EU su jasne za Bosnu i Hercegovinu i iz tog razloga su svi vodeći politički subjekti jedinstveni da je članstvo u EU zajednički strateški cilj, uz iskazanu podršku većine građana Bosne i Hercegovine. Članstvo u EU, međutim, koristi svim stranama, a ove prednosti se međusobno nadopunjuju.

Na primjer, u oblasti civilne zaštite, dok zemlje članice EU mogu dobiti podršku stručnih timova iz Bosne i Hercegovine u kritičnim trenucima, Bosna i Hercegovina također ima koristi od ove pomoći. Osim toga, timovi civilne zaštite iz Bosne i Hercegovine su u mogućnosti da učestvuju u aktivnostima obuke širom Evrope, kao i da steknu dragocjeno iskustvo u odgovoru na katastrofe širom našeg kontinenta. Budžet EU također pruža značajnu finansijsku podršku timovima koji djeluju kad god se aktivira Mehanizam civilne zaštite kako bi se pomoglo članici Mehanizma gdje je to potrebno. Bosna i Hercegovina će dobiti naknadu za gotovo tri četvrtine troškova angažmana u Sloveniji.

Ono što je rečeno za saradnju tokom katastrofa, jednako važi i za saradnju u kulturi, istraživanju, obrazovanju, ekonomskom rastu, zaštiti životne sredine, provođenju zakona i svim drugim oblastima u kojima Evropljani rade zajednički, što je pokazalo svoju iznimnu vrijednost. Jedan od ključnih ciljeva EU je i generisanje pozitivne dinamike i prilika za saradnju između zemalja na međusobno zadovoljstvo, a sama okosnica projekta je ujedinjenje kontinenta u miru i prosperitetu.

Iskreno zahvaljujemo hrabrim i predanim timovima iz Bosne i Hercegovine koji su ljetos pružili pomoć u Sloveniji i ohrabrujemo bh. vlasti da ovim pozitivnim primjerom potaknu i snažniju saradnju sa EU na svim nivoima. Novi zamah za proširenje EU nosi značajne mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu, a svaki zakon usvojen na evropskom putu stvara nove prilike i pogodnosti. Vrijeme je da bh. vlasti slijede primjer heroja spasilačke akcije u Sloveniji i pokažu odlučniju predanost ostvarivanju rezultata na evropskom putu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije