Kolumne

"Pukni zoro" protiv Dejtona

"Pukni zoro" protiv Dejtona
Foto: N.N. | "Pukni zoro" protiv Dejtona

"Moraju postojati posljedice za političare ili kompanije koje podrivaju mir obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a agencija 'Mania' je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah", naveo je ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli povodom odluke britanske Vlade o uvođenju sankcija marketinškoj agenciji "Mania" zbog, kako su naveli, promocije neustavnog obilježavanja 9. januara.

"Budi bog s nama" je jedina normalna reakcija na odluku o sankcijama agenciji koja je bila tehnički organizator proslave ovogodišnjeg Dana Republike.

Niko razuman ne može imati razumijevanja za takvu odluku, a pogotovo za sramno obrazloženje britanske Vlade. Ne bi bilo opravdano ni da su naveli da je ta agencija sankcionisana zato što je nezakonito ili na namještenom tenderu dobila posao organizacije proslave Dana Republike vrijedan 239.000 KM (za takve tvrdnje je zadužen sveznajući Vukan), ali obrazloženje da jedna marketinška agencija podriva Dejton i promoviše podjele i strah zaslužuje najdublji prezir.

Po tom osnovu, sljedeća u redu za sankcije je, kao što se neko lijepo već dosjetio, cvjećara koja je radila cvjetne aranžmane za Dan Republike. Zorana, Zorana, ko ti je kriv što nemaš pojma da pravljenjem buketa kršiš Ustav.

Potom bi pod udar britanskih sankcija mogla firma koja je postavila svečanu binu na Trgu Krajine sa koje su zvaničnici posmatrali paradu. Radnicima koji su radili taj posao britanska Vlada bi promptno trebala da uskrati vize zato što promovišu podjele.

O ulasku u Veliku Britaniju ubuduće bi vjerovatno mogao samo da sanja i Manjifiko, autor pjesme "Pukni zoro", koja je, što svojim kvalitetom, što zabludom predsjednika RS da se radi o pjesmi srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, postala svojevrsna himna i zaštitni znak parade povodom Dana Republike. Pod sankcije, bato! Šta tvoja pjesma ima da krši Dejton!

Direktor Sportske dvorane "Borik" Nenad Talić i njegovi zaposlenici mogu da se nadaju sankcijama, jer su dvoranu uredili i ustupili za održavanje svečane akademije i time doprinijeli podrivanju stabilnosti i sigurnosti BiH. Kad prije tuce godina nije sankcionisan Bole Stanišljević zbog arsenala oružja i eksploziva koji je dvije decenije sakupljao prašinu na tavanu "Borika" (nije ni trebalo da bude sankcionisan), pod udar britanskih sankcije mogao bi Talić zato što pred predsjednikom Republike Srpske nije zaključao dvoranu i onemogućio podrivanje međunarodnog prosperiteta BiH. Prosperiteta baš!

Dalje, radnici banjalučke "Čistoće" koji su održavali čistim Trg Krajine i Ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, gdje je održana parada, mogli bi da budu sankcionisani, jer nesrećnici nisu imali pojma da svojim metlama šire strah i podjele.

Proslava Dana Republike mogla bi da izazova geopolitičke posljedice na Dalekom istoku i Indo-pacifiku, jer bi na meti sankcija mogla da se nađe neka tajvanska firma, ako se ustanovi da je proizvela dronove koji su veličanstvenom koreografijom na nebu iznad Banjaluke začinili proslavu rođendana Republike Srpske. Ko da je bitno što neki zlosrećni potomak Čang Kaj Šeka za Republiku Srpsku nikada nije čuo. Čuće kad popase sankcije zato što je u njoj narušio vladavinu prava.

Pored Manjifika, još jedan muzičar bi mogao da se nađe pod sankcijama britanske Vlade. Ako agencija "Mania" odluči da zavara trag Britancima i promijeni ime u "Romania", na udar zvaničnog Londona bi mogao autor istoimenog hita Halid Bešlić, čime bi sankcije dobile i multietnički karakter.

Do sutra bi se moglo pisati o besmislu odluke britanske Vlade, ali nikako nije jasno kome su veleumni Britanci željeli ili smatrali da će naškoditi uvođenjem sankcija marketinškoj agenciji. Njoj sigurno neće napraviti pretjeranu štetu, a posebno neće onome ko je njihova prava meta. Naprotiv.

P.S. Pita Bobi zašto Englezi piju čaj svaki dan u pet popodne?

"Pa zato što su bolesni", kaže mu Jokara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije