Kolumne

Rusija mora da prestane koristiti hranu kao oružje

Rusija mora da prestane koristiti hranu kao oružje
Foto: N.N. | Rusija mora da prestane koristiti hranu kao oružje

Dana 17. jula, skoro godinu dana nakon što ju je potpisala u Istanbulu, Rusija je odlučila da se povuče iz crnomorske inicijative za žitarice (BSGI) koja Ukrajini omogućava izvoz poljoprivrednih proizvoda na svjetsko tržište. Kao što je podvukao generalni sekretar UN, ova inicijativa je "tračak nade u svijetu kojem je očajnički potrebna".

Prije agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine, ključnog svjetskog dobavljača hrane, iz Ukrajine je dolazila petina ječma u svijetu, kao i šestina kukuruza i osmina pšenice. Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, gađajući žitna polja i silose i blokirajući ukrajinske luke, svjetske cijene hrane su skočile do rekordnih nivoa i ugrozile prijeko potrebne zalihe hrane u mnogim zemljama uvoznicama. Cilj BSGI-ja bio je ponovno uspostavljanje ključne rute za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i smanjenje globalnih cijena hrane.

Uprkos mnogim izazovima, inicijativa je postigla svoj glavni cilj. Od avgusta 2022, izvoz gotovo 33 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine u 45 zemalja imao je ključnu ulogu za smanjenje globalnih cijena hrane za oko 25% od rekordnih cijena dostignutih ubrzo nakon ruskog napada. Kako pokazuju podaci o javnoj trgovini, više od polovine žitarica, uključujući dvije trećine pšenice, otišlo je u zemlje u razvoju.

Pored toga, BSGI je osigurao kontinuiran pristup žitaricama za Svjetski program hrane (WFP). U 2023. godini, Ukrajina je obezbijedila 80% pšenice za podršku humanitarnim operacijama u najugroženijim zemljama po pitanje hrane, kao što su Avganistan, Džibuti, Etiopija, Kenija, Somalija, Sudan i Jemen. Bez crnomorske rute, WFP žitarice mora nabaviti negdje drugo po višim cijenama i sa dužim vremenom isporuke u trenutku kad se svijet suočava s prehrambenom krizom bez presedana.

Odluka Rusije donesena je uprkos ponovljenim prijedlozima generalnog sekretara UN da se riješe ti problemi. Kako bi prebacila krivicu, Rusija tvrdi da njen sopstveni izvoz poljoprivrednih proizvoda nije u dovoljnoj mjeri omogućen. To ne potvrđuju javno dostupni podaci o trgovini, što pokazuje da izvoz poljoprivrednih proizvoda Rusije napreduje. Rusija je imala i veliku korist od Memoranduma o razumijevanju s UN o izvozu đubriva, koji je dogovoren istovremeno kad i BSGI. Ujedinjene nacije neumorno pokušavaju objasniti regulatorne okvire i sarađivati s privatnim sektorom kako bi se pronašla namjenska rješenja u bankarskom i sektoru osiguranja. Ti napori se provode u bliskoj saradnji s EU i njenim partnerima.

Bez obzira na laži koje Rusija širi, EU je zaista osigurala da naše sankcije ne utiču na globalnu sigurnost snabdijevanja hranom. Ne postoje sankcije na ruski izvoz hrane i đubriva trećim zemljama, a EU je dala opsežna uputstva ekonomskim subjektima, pojasnivši da su transferi trećim zemljama dozvoljeni. Sarađujemo s UN kako bismo dozvolili povezana plaćanja.

Uprkos ovim dobro poznatim i provjerljivim činjenicama, Rusija je odlučila da se povuče iz BSGI-ja, koristeći hranu kao oružje i ugrožavajući globalno snabdijevanje hranom. Nekoliko sati nakon povlačenja iz inicijative, Rusija je svakodnevnim napadima počela uništavati ukrajinske objekte za skladištenje žitarica i infrastrukturu luka, ne samo u samom Crnom moru, nego i na Dunavu. Kao direktna posljedica, veleprodajne cijene pšenice i kukuruza rekordno su porasle od početka ruskog agresivnog rata. Povećana nestabilnost cijena hrane vjerovatno će trajati sve dok Rusija bude namjerno povećavala pritisak na globalno snabdijevanje hranom, pogoršavajući tako globalnu krizu troškova života, a najviše za osobe s nesigurnim snabdijevanjem hranom u zemljama koje zavise od uvoza. To je neprihvatljivo i mora se odlučno osuditi.

Dok se svijet bori s poremećenim snabdijevanjem i višim cijenama, Rusija sad prilazi ugroženim zemljama, posebno u Africi, sa bilateralnim ponudama ograničenih isporuka žitarica, pretvarajući se da rješava problem koji je sama stvorila. To je cinična politika namjernog korištenja hrane kao oružja.

Kao odgovor na neodgovorne poteze Rusije, EU je aktivna na tri glavna polja. Prvo, i dalje ćemo podržavati neumorne napore Ujedinjenih nacija i Turske za nastavak crnomorske inicijative za žitarice. Drugo, nastavljamo jačati puteve solidarnosti kao alternativne rute za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalna tržišta kroz EU. Ti putevi do sada su omogućili izvoz više od 41 miliona tona poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a taj izvoz povećavamo koliko god je moguće da bi se umanjile posljedice prekida učešća Rusije u BSGI-ju. Treće, uvećali smo finansijsku pomoć zemljama i osobama kojima je najviše potrebna, obezbijedivši 18 milijardi evra za rješavanje pitanja bezbjednosti hrane do 2024. godine.

Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve zemlje da povećaju pomoć za podršku globalne sigurnosti hrane. Molimo sve partnere da pozovu Rusiju da se vrati na pregovore kao što je Afrička unija to već učinila, kao i da prestane gađati ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu. Jasnim i ujedinjenim glasom možemo natjerati Rusiju da obnovi učešće u BSGI-ju. Zajednički interes svijeta je odgovorno upravljanje globalnim snabdijevanjem hranom. Dugujemo to ljudima kojima je najpotrebnije.

(Autor je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije