Kolumne

Srebrenica

Bolno je sve u vezi sa Srebrenicom. Kako bi drugačije bilo kad je u svakom kutu svijeta jedini sinonim za Srebrenicu - zločin. Stradanje Bošnjaka u ovoj opštini je, bez ikakve sumnje, najveći zločin na ovim područjima u proteklom ratu. Bol i patnja onih koji danas žive u toj opštini sasvim sigurno neće iščeznuti. Mogu biti manjeg intenziteta, pretvoriti se u drugi oblik, ali ostaju. Zauvijek.

Kako onda pomoći Srebrenici da Srebrenica pomogne Bosni i Hercegovini? Da iz tog mjesta u kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima krene pomirenje i povjerenje među bh. narodima, toliko potrebno ovoj državi.

Lokalni izbori u RS ponovo će potegnuti razna pitanja, optužbe i pohvale na račun rada lokalnih vlasti. Ko je koliko, ili nije uradio, kome je stranački interes prevladao nad lokalnim, ko se pokazao kao dobro rješenje za koju opštinu, a ko bi, kako pokažu rezultati, trebao biti stvar prošlosti.

Za opštinu Srebrenica, kao i do sada, i ovi izbori će biti osjetljivi i vrlo delikatni. Pokazalo se, po zdravom razumu i logici, da je načelnik iz reda bošnjačkog naroda najbolje rješenje za ovu opštinu. I čini se da bi tako trebalo i ostati. Uoči lokalnih izbora to će se, sasvim sigurno, mnogi osporavati, ali načelnik iz reda bošnjačkog naroda poslaće, ponovo, jasnu poruku da su svi svjesni osjetljivosti svega što ima veze sa Srebrenicom.

Postavlja se sada pitanje da li će svi imati dovoljno senzibiliteta da to tako i shvate? 

Da li će se, na pragu lokalnih izbora, prevazići stranačka strast i pokazati prvenstveno moralna odgovornost prema ovoj opštini i ljudima koji tamo žive?

Oči međunarodne zajednice i cijelog svijeta već godinama su uprte u Srebrenicu, pomno prateći svaki korak svih nivoa vlasti.

Odlučiti se na to da mjesto prvog čovjeka ponovo pripadne Bošnjaku bio bi dokaz političke mudrosti i shvatanje da ćemo takvim potezima svima osigurati bolju budućnost.

Srebrenica nije, i nikada neće biti, opština gdje ima mjesta i prostora za međusobna stranačka prepucavanja i dobijanje političkih poena na račun tamošnjeg stradanja. 

Sve ostale su direktno otvaranje žive i vrlo bolne rane. A na to niko nema pravo, ni po ovozemaljskim, ni po božjim zakonima.

Stišavanje strasti i šansa za novi početak u ovoj opštini su mogući i već se naziru, ali su na staklenim nogama, vrlo labavi i lomljivi.

Osporavanje bošnjačkog načelnika samo bi rasulo u komadiće ono što, ionako, svakog trenutka može da ode u nekom nepredviđenom pravcu.

A to, sasvim pouzdano, nikome nije cilj, bez obzira iz koje stranačke, teritorijalne ili etničke grupe dolazi. Da li će to biti međustranačkim dogovorom, da li izmjenom Statuta ili nekom trećom varijantom, manje je važno. Daleko je važnije povjerenje zadržati tako što će na čelu Srebrenice ostati Bošnjak. Tako bi, bar neko vrijeme, ona kula od karata o(p)stala na nešto čvršćim temeljima. A Srbi, kao narod, pokazali bi da time žele normalizaciju i dobre odnose sa svojim sugrađanima i komšijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije