Kolumne

Stil ruske ambasade: Pogrdne riječi umjesto argumenata

Stil ruske ambasade: Pogrdne riječi umjesto argumenata
Stil ruske ambasade: Pogrdne riječi umjesto argumenata

Pomoćnik ambasadora Ruske Federacije u BiH Anton Sokolov je reagirao na moj intervju u "Nezavisnim novinama". Dakle polemika, diskusija! Uvijek je zanimljivo saznati argumente oponenta! Ali da pogledamo koje dokaze on koristi: "primjena kijevske propagande u njenom najbanalnijem izvršenju", "A. Levčenko je izlio nove tokove laži", "cinična lakoća s kojom se govori neskrivena laž", "sljedeća porcija ne baš pametnih izmišljotina", "mantre o izmišljenoj 'ruskoj agresiji'" i tako dalje. Dakle, umjesto argumenata, potok pogrdnih riječi neprihvatljivih u diplomatskoj komunikaciji. Ruski kolega trebalo bi da razumije da zamjenjivanje logike ekspresijom u našem esnafu svjedoči samo o odsustvu pravih dokaza.

Istini za volju, dalje gospodin Sokolov iznosi, opet bez dokaza, tradicionalni set ruskih optužbi na adresu Ukrajine: "državni udar u Ukrajini", "rat protiv svog naroda", "uništili privredu i osudili na bijedan život svoje sugrađane", "podstiču nacionalističke i fašističke pokrete". Više puta sam pobio sve te floskule u medijima BiH, zato ću sada primijetiti samo jedno. I da su u Ukrajini na vlast zaista došli neki loši momci, to nikako ne bi moglo opravdati takav notorni međunarodni zločin kao što je vojna agresija Rusije.

Gospodin Sokolov u svom tekstu spominje "dvije narodne republike na istoku Ukrajine". Nema sumnje da je takozvane Donecku i Lugansku republiku stvorila Moskva, koja ih i drži pod svojom kontrolom, ali pošto ih čak ni ona nije zvanično priznala, ne bi ih smio priznavati ni ruski diplomata. Očigledno, kolega se malo zanio.

Tvrdnje o ekonomskom napretku tih teritorija izgledaju krajnje bizarno, jer dosad u historiji nije zabilježen slučaj procvata područja obuhvaćenih ratom.

Priče o porastu blagostanja na anektiranom Krimu također su puka propaganda. To mogu tvrditi s punom odgovornošću, jer sam nekad bio zamjenikom predsjednika državne administracije Krimske autonomne republike i još imam mogućnost dobijati objektivnu informaciju o stanju na poluotoku.

Posebno bih htio upozoriti državljane BiH da ne nasjedaju na poziv ruskog diplomata da posjete okupirani Krim, jer to bi bilo grubo kršenje ukrajinskog zakonodavstva i međunarodnog prava sa odgovarajućim posljedicama. Na Krim se može samo sa dozvolom Kijeva.

Ali ipak, da se vratimo na glavno. Kad se radi o polemici između Kijeva i Moskve, između međunarodne zajednice i Rusije postoje samo dvije nepobitne činjenice.

Prvo. Rusija je anektirala ukrajinski Krim, čime je prekršila cijeli niz bilateralnih i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN-a.

Drugo. Rusija je izvršila oružanu invaziju na istoku Ukrajine i drži pod okupacijom dio našeg teritorija. Sama Rusija to poriče, ali za ostali svijet to je dokazani fakt.

Upravo o tome i samo o tome možemo i moramo govoriti. Sve ostalo je odvraćanje pažnje od najbitnijeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije