Kolumne

Studiranje na fakultetima u RS najbolji izbor za buduće brucoše

Ne može se zanemariti činjenica da su diplome naših fakulteta izuzetno cijenjene u svijetu. Nivo znanja naših maturanata i diplomaca jednak je nivou znanja njihovih vršnjaka iz velikih centara u regionu i svijetu. Činjenica je da su diplomci naših fakulteta naš najbolji i najtraženiji proizvod u svijetu.

U taj dragocjeni proizvod su, prije svega, ugrađeni roditeljska ljubav i lijep kućni odgoj, inteligencija, talenat i veliki trud naših studenata. Naši diplomci sa Mašinskog fakulteta iz Banjaluke su cijenjeni i uspješni, kako kod nas, tako i u razvijenim zemljama i prestižnim kompanijama i univerzitetima širom svijeta. Znam da su jednako cijenjeni i diplomci Elektrotehničkog, Medicinskog, kao i ostalih fakulteta Banjalučkog univerziteta. Naravno, naši diplomci ne bi imali takav kvalitet da i kvalitet osnovnog i srednjeg obrazovanja nije na visokom nivou.

U ovim vanrednim okolnostima, pored brige za zdravlje i prihvatanja svih promjena u načinu obrazovanja, pred maturantima je i donošenje odluke o tome šta i gdje studirati. Izbor fakulteta je jedna od najvećih odluka u životu mlade osobe. Od te odluke zavisi i profesionalni i privatni uspjeh u životu. Pri donošenju odluke treba voditi računa o svojim sklonostima, talentu, ljubavi prema određenoj oblasti, ali i onome što će u budućnosti biti traženo i cijenjeno. Izbor treba da bude promišljen i racionalan. Mogućnost pogrešnog izbora ovakvom sistemskom analizom svodi se na minimum.

Različita su predviđanja za tražena zanimanja u budućnosti. U ovom periodu pandemije dobili smo potvrdu važnosti medicine. Veoma je traženo softversko inženjerstvo, kao i ostale inženjerske oblasti. Prema predviđanjima vodećih svjetskih stručnjaka, mašinsko inženjerstvo je jedna od sigurnih profesija budućnosti. Posebno su zanimljivi multidisciplinarni studijski programi, na primjer mehatronika, spoj mašinstva i elektrotehnike. Prednost multidisciplinarnih studija je veoma široko područje za zaposlenje, kao i fleksibilnost i prilagodljivost tokom daljeg napredovanja u karijeri. Kod nas na Mašinskom fakultetu u Banjaluci svi studijski programi su inovirani i usklađeni sa studijskim programima fakulteta u razvijenim zemljama. Ne bih da favorizujem nijedan fakultet ni studijski program, savjetujem da maturanti prije odluke šta i gdje upisati detaljno pogledaju i izanaliziraju studijske planove i programe svih fakulteta. Studijski planove, kao i dosta drugih važnih podataka, mogu naći na veb-stranicama fakulteta. Ako su kreativni, žele konstruisati, upoznati proizvodne tehnologije, robote i mehatroničke sisteme, vozila, energetske sisteme te kako programirati i upravljati svim tim sistemima, onda je Mašinski fakultet pravi izbor. Kad odluče šta upisati, odluka gdje upisati je lakša i tu je manja mogućnost da budući brucoši pogriješe. Kvalitet studija kod nas na Mašinskom fakultetu i Univerzitetu u Banjaluci jednak je kvalitetu studija u Srbiji i zemljama okruženja. Ako se tome dodaju trenutna zatvorenost granica te predviđanja pojedinih epidemiologa da je moguća ponovna pojava istog scenarija epidemije na jesen, onda je logičan izbor naših maturanata da studiraju na fakultetima u Republici Srpskoj.

(autor je šef Katedre za mehaniku i konstrukcije Univerziteta u Banjaluci - Mašinski fakultet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije