Kolumne

Terorizam nema nacionalnost, etničku pripadnost ni vjeru

Terorizam nema nacionalnost, etničku pripadnost ni vjeru
Foto: N.N. | Terorizam nema nacionalnost, etničku pripadnost ni vjeru

​U noći 15. jula 2016. "Fethullahistička teroristička organizacija" (FETO) pokrenula je krvavi pokušaj državnog udara protiv naroda i vlade moje zemlje.

Njihov cilj je bio uspostavljanje radikalnog, fundamentalističkog režima, lojalnog isključivo svom kolovođi Fethullahu Gülenu.

Dok su vojne jedinice pridružene FETO-u napuštale svoje kasarne kako bi zauzele ključne lokacije poput mosta na Bosforu u Istanbulu, a borbeni avioni i jurišni helikopteri bombardovali strateške ciljeve, uključujući Parlament, Predsjedništvo i komandna sjedišta vojske i policije, hiljade civila izašlo je na ulice kako bi zaustavilo ovaj gnusni pokušaj državnog udara bez presedana.

Zavjerenici su ubili 251 nevinog civila, a hiljade ranili. Te noći turski narod je svojim životima branio demokratiju. Ovaj herojski odgovor bio je nešto na šta urotnici nisu računali.

Da bismo shvatili šta se dogodilo, moramo shvatiti pravu prirodu FETO-a. FETO je osnovan kasnih šezdesetih godina 20. vijeka kao takozvani vjerski pokret. Pod krinkom promovisanja obrazovanja i međureligijskog dijaloga uspio je prikriti svoje zloćudne namjere.

Dobro planirana i široko rasprostranjena infiltracija članova FETO-a i njegovih preobraćenika u vojsku, policiju, pravosuđe i brojne vladine institucije, uključujući moje ministarstvo, provodila se decenijama u tajnosti zarad sveobuhvatnog plana, čija je finalna faza pokrenuta 15. jula 2016.

Da je pokušaj državnog udara uspio, danas bi Turska bila sasvim drugačija. Demokratija ne bi postojala, a temeljna prava i slobode bili bi suspendovani na neodređeno vrijeme. Nacija bi pala u ruke ekstremističke vlade.

FETO ne samo da je kontrolisao značajan dio obrazovnih institucija, već je posjedovao i brojne finansijske institucije. Njihove bankovne račune punili su istaknuti članovi FETO-a u industriji i trgovini, kao i funkcioneri i ostali. Mnogi nedužni civili su takođe bili namamljeni da daju svoj doprinos finansiranju FETO-a jer je njihova pobožnost bila manipulisana.

Ogromni prihodi prikupljeni iz njihovih škola širom svijeta usmjeravani su na te račune gdje su u tajnosti ostavljeni da čekaju konačni potez.

Nakon krvavog pokušaja državnog udara 15. jula 2016, krenulo se u odlučno čišćenje javnog sektora, uključujući državne institucije i vojsku, kao i privatnog sektora od svih osoba i kompanija povezanih s FETO-om. Neki istaknuti zavjerenici su uhvaćeni. Drugi su pobjegli pravdi i našli utočište u stranim zemljama. Šef terorističke organizacije FETO Fethullah Gülen još boravi u Sjedinjenim Državama. Naša vlada već godinama od Sjedinjenih Američkih Država traži izručenje Gülena našoj zemlji, kao i drugih članova FETO-a iz evropskih zemalja. Nažalost, ti zahtjevi još nisu ispunjeni.

S druge strane, drugdje u svijetu sve veći broj vlada shvata opasnost koju ova teroristička organizacija predstavlja i za njih te poduzimaju potrebne korake. FETO je takođe uključen u ilegalne aktivnosti kao što su prevare s vizama, pranje novca i trgovina oružjem. Kao posljedica toga, članovi FETO-a se brišu iz javnog i privatnog sektora u mnogim zemljama. Mnoge škole povezane s ovom terorističkom organizacijom u inostranstvu su nakon 2016. prešle u tursku Fondaciju Maarif. Danas škole Maarif djeluju u mnogim zemljama i pružaju izvrsno obrazovanje širom svijeta.

Priroda i opseg turske borbe protiv FETO-a ne razlikuju se od onih koje vode druge zemlje protiv organizacija koje su podjednako terorisale zvaničnike i civile, te ugrožavale demokratske vrijednosti, temeljna prava i slobode. Turska čini ono što su te zemlje radile u svojoj borbi protiv terorizma u prošlosti. Sve procedure su u skladu sa zakonom.

Terorizam nema nacionalnost, etničku pripadnost ili vjeru. Ova opasnost prijeti čovječanstvu u cjelini. Stoga odgovor na ovu prijetnju mora biti jedinstven i odlučan. Nijedna država nema taj luksuz da pravi razliku među teroristima i nijedna se teroristička organizacija ne može klasificirati kao "korisna" kada to nekome odgovara. FETO je odgovoran za gubitak stotina života kao i druge teške zločine nad turskim narodom.

Šest godina nakon 15. jula 2016, Turska nastavlja svoju odlučnu borbu protiv FETO-a, baš kao što nastavlja svoju borbu protiv drugih terorističkih organizacija kao što su PKK, PYD-YPG, DHKP-C i DAESH.

Očekujemo da će međunarodna zajednica biti solidarna s Turskom u borbi protiv terorizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije