Kolumne

Pratite nas na Google news

USAID-ova nova petogodišnja Razvojna strategija za BiH

USAID-ova nova petogodišnja Razvojna strategija za BiH
Foto: N.N. | USAID-ova nova petogodišnja Razvojna strategija za BiH
Nancy J. ESLICK

Tokom proteklih osam godina Bosna i Hercegovina je zabilježila porast direktnih investicija od 161,1 milion dolara, prosječni godišnji rast prodaje od 11 posto te otvarila 12.000 novih radnih mjesta.

Prateći ekonomski rast, došlo je i do većeg porasta aktivnosti u borbi protiv korupcije - više od 8.300 građana BiH bilo je u tom periodu uključeno u napore za borbu protiv korupcije, a istraženo je ili objavljeno više od 2.000 izvještaja o korupciji.

Ovi značajni rezultati imaju jedanu zajedničku komponentu - Američku agenciju za međunarodni razvoj. USAID je pomogao razvitak bh. kompanija i aktivitet građana, pomažući time put BiH ka transparentnoj i odgovornoj vlasti, ekonomski atraktivnijoj sredini te zemlji u kojoj građani mogu vidjeti svoju budućnost.

USAID je partner s Bosnom i Hercegovinom već 25 godina. Zajedno radimo u mnogim sektorima, a da taj rad ima uticaja pokazuju sljedeći primjeri:

●          Uz pomoć USAID-a, naši partneri iz nezavisnih medija sačinili su 474 istraživačka teksta u kojima su otkriveni slučajevi korupcije. Primjerice, samo jedan od tih tekstova razotkrio je malverzacije u nabavci respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,8 miliona dolara od strane Vlade FBiH.

●          Podrška USAID-a bila je ključna po pitanju Nacrta zakona o gasu Južna interkonekcija, koji će pomoći u stabilizaciji i diverzifikaciji opskrbe prirodnim gasom u BiH.

●          USAID je uspostavio sedam servisnih centara koji pružaju podršku osobama s invaliditetom i njihovim porodicama te povećao zastupljenost ovih kategorija stanovništva u sferi političkih i građanskih pitanja.

●          USAID je osigurao obuku za 3.000 sudija i tužilaca te razvio indeks efektivnosti pravosuđa BiH za mjerenje kvaliteta bh. pravosuđa.

Sva ova unapređenja življenja u BiH nisu samo rezultat projekata koji rade pod imenom USAID-a. Ona su dio šire strategije - Strategije za razvoj i saradnju s BiH, koju implementira USAID kako bi pomogao Bosni i Hercegovini da postigne samoodrživost. Strategija je, u biti, središnja odrednica rada USAID-a u svim zemljama, pa i s našim partnerima ovdje. U njoj su precizirani naši zajednički ciljevi za napredovanje BiH prema danu kada joj više neće biti potrebna strana pomoć. Strategija sadrži mapu puta koja pokazuje kako će USAID, vlasti i drugi sudionici postići te ciljeve.

USAID ove godine globalno slavi 60. godišnjicu svog postojanja, a USAID BiH obilježava 25 godina partnerstva s BiH. Naš fokus je usmjeren na budućnost, te upravo krećemo s implementacijom nove petogodišnje Strategije razvoja za BiH, koja se nastavlja na prethodne rezultate i pomaže transformaciji života u zemlji.

Lako je navesti naše ciljeve u novoj strategiji, ali će njihova implementacija biti izazov. USAID nastoji pomoći građanima BiH da zahtijevaju odgovorniju vlasti, da sudjeluju u robusnoj, zakonitoj ekonomiji te da vrednuju i promoviraju inkluzivno društvo. Ukratko, nova je strategija osmišljena da odgovori na izazove s kojima se BiH suočava u 2021, ali i kasnije. Ti izazovi uključuju iseljavanje stanovništva, nedostatak povjerenja među zajednicama, korupciju i visoku stopu nezaposlenosti. Ova pitanja također stoje između BiH i njenih nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji.

Srž strategije je lokalno osnaživanje, nit koja povezuje odgovornost vlasti, ekonomsku snagu i inkluzivno društvo. Shvatite to kao pristup odozdo prema gore, naspram pristupa odozgo prema dolje. Navešću jedan primjer: USAID-ov program "Snaga lokalnog" potiče razvoj na lokalnoj razini, usmjeren ka rješavanju lokalnih problema. Time se promoviraju snažnije lokalne zajednice, stvara se okruženje za inkluzivnost i, potencijalno, veći ekonomski razvoj.

USAID, također, pokreće nove projekte širom zemlje koji će pomoći u ispunjavanju zacrtanih ciljeva te jačanju puta BiH prema samoodrživosti. USAID-ov nedavno pokrenuti projekat "Razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini" promovirat će BiH kao postkovid međunarodnu turističku destinaciju i podržati razvoj lokalnog turizma. Time će se osigurati otvaranje novih radnih mjesta i dati prilika poduzetnicima, što će ojačati ekonomiju zemlje. Često kažem da bi se BiH, sa svojom netaknutom prirodom, lako mogla smatrati evropskim nacionalnim parkom! Ovaj projekat će prenijeti tu viziju putnicima širom svijeta, željnim putovanja.

Kako korupcija i dalje potkopava put BiH ka euroatlantskim integracijama, naš novi projekat E-uprave će raditi na promovisanju pojednostavljene administracije, čime bi se omogućila lakša i učinkovitija komunikacija građana s predstavnicima vlasti te smanjile mogućnosti korupcije koja opterećuje vlast da funkcionira u interesu građana BiH. Pored toga, naša kontinuirana podrška razvoju nezavisnih medija i istraživačkog novinarstva, također funkcionira kao svojevrsna kočnica za korupciju. Jača ekonomija i niži stepen korupcije mogu pomoći u zaustavljanju iseljavanja građana, jer odlazak građana lišava BiH nekih boljih budućih lidera ili vlasnika uspješnih firmi.

Nova strategija se fokusira i na uključivanje mladih, žena i ostalih marginaliziranih grupa u sve naše projekte u cilju izgradnje kohezivnijeg i inkluzivnijeg društva. Ona se nadovezuje na naš prethodni rad s glavnim vjerskim zajednicama kako bi se pojačale takve aktivnosti. Također, potrebno je osigurati i dugoročni pristup borbi protiv trgovine ljudima, jer ovaj izuzetno ozbiljan problem ugrožava nastavak pomoći američke vlade BiH, ukoliko ne dođe do napretka.

USAID neće imati samostalni pristup. Ova strategija, kao i prethodne, zavisi od koordinacije s drugim donatorima, posebno s EU. Dijaspora će, također, u projektima demokratizacije, ljudskih prava i upravljanja biti od vitalnog značaja za postizanje reformi. Privatni sektor i dijaspora ključni su za podsticanje ekonomskih reformi, a nephodni su za povećanje izvoza u EU, poput onih kojima pomažemo kroz uspješne projekte poljoprivrednog sektora.

USAID i Bosna i Hercegovina su postigli mnogo u proteklih 25 godina. Potrebno je uraditi još mnogo toga, a nova strategija će pomoći BiH da krene naprijed na svom putu ka samoodrživosti te uz sigurnost da će Sjedinjene Američke Države nastaviti ovo partnerstvo. Želimo stvoriti više "Heroja BiH" u zajednicama širom zemlje poput onih koje ove godine predstavljamo na našoj Facebook stranici kako bismo proslavili 25 godina partnerstva s BiH. Da biste saznali više o novoj USAID Strategiji za razvoj BiH posjetite link https://www.usaid.gov/bosnia/cdcs

(Nancy J. Eslick je direktorica Misije Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini od 2019. godine. Kao karijerna diplomatkinja Odjela za inostrane poslove više od 20 godina je radila za USAID širom svijeta.)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije