Kolumne

Utisak do utiska

Utisak do utiska
Foto: N.N. | Utisak do utiska

Ministar psuje po Skupštini, ginekolog na čelu banjalučkog "Vodovoda", nove američke sankcije funkcionerima Srpske, banke u strahu od američkih sankcija, radnici u pravosuđu i dalje u štrajku, direktor "Šuma Srpske" podnio ostavku..., samo su neki od događaja koji su obilježili proteklu sedmicu.

Najveće zgražavanje izazvao je ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović. Njegove psovke upućene Nebojši Vukanoviću ostaće zabilježene kao poseban vid beščašća pod svodovima Narodne skupštine. Pored nedopustivih psovki posebno je zaparao uši odgovor na pitanje odakle njegovoj supruzi 230 miliona KM za investiranje u solarnu elektranu u Semberiji.

"Ne smeta vam kad Bošnjak dobije koncesiju u RS, a smeta vam kad dobije moja žena", bez trunke srama i osviještenosti je rekao Mitrović. Nažalost, ovakva bahatost čudi samo one koji ne znaju da je Mitrović nakon što je "zapelo" oko glasanja za dodjelu koncesije firmi njegove supruge demonstrativno napustio sjednicu Vlade riječima "kakav sam ja ministar ako moja supruga ne može dobiti koncesiju". Nikakav. Persiranje se zaslužuje, ministre. Pu!

***

Najviše "klikova" protekle sedmice izazvalo je imenovanje banjalučkog ginekologa Aleksandra Zolaka za direktora "Vodovoda". Bivši direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u žiži javnosti bio je tokom afere "Kiseonik", koja na kraju nije bila afera. Možda će Zolak biti uspješan direktor, ali njegovim imenovanjem njegov politički patron Draško Stanivuković do kraja je razbio iluzije i razbucao predizborno obećanje da će iskorijeniti korupciju i saradnike i direktore javnih preduzeća i ustanova birati po stručnosti i kompetencijama. Doduše, te iluzije su razbijene kada je Nebojša Drinić na pitanje: "Čim ćete pred narod, gospodine Dodik" dobio odgovor: "S tobom". I ostao nijem. Pametnom dosta!

***

Najveći unutrašnji otpor i odioznost u Srpskoj izazvale su američke sankcije bivšoj potpredsjednici Vlade Srebrenki Golić, savjetniku predsjednika Branislavu Okuki i generalnom sekretaru predsjednika Srpske Bojani Pajić Baštinac zbog njihove uloge u ceremoniji proslave 9. januara, Dana Republike. Ni najtvrdokorniji opozicionari, čak ni oni koji zbog ostrašćenosti i frustracija u svemu vide prste i (ne)djela Milorada Dodika ne gledaju blagonaklono na ovaj potez američke administracije. Poruka da je 9. januar neustavan stvara zaštitnički stav javnosti prema sankcionisanima. Problem je što to nikome od njih neće pomoći ako im banke zamrznu račune. Neki od sankcionisanih, doduše rijetki, ipak žive od plate.

***

Radnici u pravosuđu više od 15 dana su u štrajku sa potpuno opravdanim zahtjevima, a resorni ministar Miloš Bukejlović se zbog toga ni po dupetu ne češe. Bez namjere da im podilazim po zemljačkoj ili nekoj drugoj liniji, ali zamislite Džerarda Selmana ili Antona Kasipovića da se prave gluvi i nijemi u situaciji kada se odgađa na hiljade sudskih procesa, a hiljade radnika traže samo ono što im pripada. Ja ne mogu da zamislim, a to pokazuje koliko je srozana kadrovska politika. Uporedite samo nekadašnje ministre sa pojedinim gurbetima koji danas sjede u ministarskim i direktorskim foteljama. Jedino objašnjenje za ponašanje ministra Bukejlovića je da 15 dana nije vidio Obrena Petrovića, pa mu nije imao ko reći šta da radi. Bljak!

***

Najveću nevjericu protekle sedmice izazvala je ostavka prvog čovjeka "Šuma Srpske" Slavena Gojkovića. Javnost ne može da vjeruje da je bilo koji direktor javnog preduzeća, ustanove ili institucije podnio ostavku, a da to nije radi odlaska na bolju i unosniju funkciju. Zato svaka čast sada već bivšem direktoru "Šuma Srpske" bez obzira na to što je ostavku podnio iz zdravstvenih razloga. Nažalost, ne postoji ni promil šanse da će u dogledno vrijeme neki funkcioner odstupiti zbog loših rezultata ili u znak odgovornosti zbog propusta njegovih podređenih. Nije lud!

***

U narednoj sedmici ćemo dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Jupiiiiiiiii...

***

P.S. Parlament BiH prošlog petka usvojio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH kojim je predviđeno da Komisija za sprečavanje sukoba interesa može da donosi odluke bez glasova dvoje članova iz RS. I tu nema ništa sporno osim ako se to ne uzme kao standard za buduće postupanje ili glasanje u nekim drugim komisijama ili institucijama. Niko ne zaslužuje entitetsku ili etničku zaštitu zato što je u sukobu interesa i tačka. Malo je problem što nas SNSD skoro dvije decenije ubjeđuje u suprotno, a onda glasa za ovakvo zakonsko rješenje. Glasao je i Nebojša Radmanović, samo je prije toga malo galamio.

P.P.S. Žena je i Boga rodila, moj Bobi. Čuj mene, moj predsjedniče.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije