Kolumne

VANILICA U CIRKUSU: Beze torta od mjesečine

VANILICA U CIRKUSU: Beze torta od mjesečine
Foto: Svjetlana Panić | VANILICA U CIRKUSU: Beze torta od mjesečine

Imate li osjećaj da je sve odjednom u PRAVO vrijeme? Ja da, evo baš od juče.

Još luđe nego u Oskarima nagrađenom filmu "Sve odjednom u isto vrijeme", koji ni pored moje poznate sklonosti uvrnutim filmovima uopšte nisam odgledala do kraja. Kao ni što mi se nikada nije dopadao Mali Princ. JebiGaSad, tako je, kako je.

I ne znam da li smije ovako javno da se kaže da mi se uglavnom ne dopadaju stvari kojima se baš svi dive, ali evo rekla sam.

Ukoliko ste do sada pomislili da sam previše blesava i odustali od ove kolumne, odlično. Ako nastavite čitati, sve će biti još luđe. Odlučite sada sami. Učestvujete u eksperimentu.

Čuli ste za biodinamičko vrtlarenje? Poljoprivredu u skladu sa kretanjem Mjeseca? Jabuke se sade kada je mlad mjesec, ruže orezuju za vrijeme punog mjeseca, a grašak se sije u vrijeme silaznog mjeseca da bi bio pun i zdrav…

Jer u vjekovne tradicije spada i posmatranje Mjeseca prilikom sjetve i praćenje njegovog ritma.

Da li znamo sve tajne između neba i zemlje?

Izgubili smo osjećaj za prepoznavanje nevidljivih sila, ne zato što ne postoje, nego jer se ne znamo nositi s njima.

Svjetlana Panić
Svjetlana Panić

Znate onaj moj špajz, tačku haosa? E pa sredili smo ga. Što bi rekla moja baba Draga, sad je "k'o pišta". A vi ćete reći, dosta vala više i tebe i špajza, ali spremila sam ga napokon i neću više ni zucnuti. Osim još ovaj put.

Izbacili smo toliko nepotrebnih stvari koliko nisam ni znala da može da stane u taj prostor. I dalje je pun, ali blistavo uredan. I šta se dogodilo? Sada je jedino mjesto u kom vlada potpuni red u kući, špajz. Haos se preselio u sve ostale prostorije. Tačno sam znala. Haos uvijek mora da postoji.

Ali ima još nešto. Započeli smo eksperiment. Mjesec i ja.

Namjerno smo sredili špajz u danu koji označava početak novog lunarnog mjeseca. To je kao mala nova godina, svakog mjeseca. Svaki lunarni dan ima svoje ime. I svoje značenje. Ovaj prvi zove se Svjetiljka. Simbol je svjetlosti. U tom danu je jaka stvaralačka energija. Zamislite oblik vaše budućnosti, kao da se već desila u vašim mislima, baš tog dana. I događaji krenu u tom pravcu.

Koje su posljedice spremanja višegodišnjeg nereda baš u tom danu? Evo ne znam još. Eksperiment je tek počeo.

I dalje samo hodam po kući i bacam nepotrebne stvari. Žmu ni ne zna da smo baš zbog te male nove godine, u tom lunarnom danu, spremali špajz.

Inače je rekao da mu ne govorim takve sulude stvari, pa zato i nisam.

I šta je još rekao?

"Danas je u ovoj kući praznik, čekam ovo godinama." Tako da nisam htjela da mu kvarim sreću nego sam još napravila i punjene paprike za ručak. Da odvrnemo praznik do daske.

Dan je bio savršen. Haos je svuda još po kući, a u špajzu vlada red, mir i harmonija.

Svjetlana Panić
Svjetlana Panić

Umjesto biodinamičkog vrtlarenja, jer vrhunac mog bavljenja prirodom su lavande i ruzmarin na terasi, odlučila sam da po lunarnom kalendaru živim eksperimentalno jedan krug. Dan po dan. I to baš ovaj krug. Pa ćemo zajedno zaključiti ko je ovdje lud. Mjesec ili ja?

A Žmu je gledajući u savršen špajz tiho rekao: "Sada se već bojim da će se nešto desiti. Mada možda ne bih trebao, imamo mi još haosa na izvoz."

Ali ništa se neće desiti, sve je odjednom zaista u pravo vrijeme. Kako to znam?

U jednoj kutiji u špajzu sam pronašla veliki list papira, na njemu je rukopisom moje mame zapisan recept za njenu čuvenu Beze tortu.

Duboko sam uzdahnula, oči su mi se zasjajile suzom, tačno sam osjetila okus torte. Shvatila sam to kao znak. Da mi mama drži fige, gore na oblaku, gdje vrijeme ne postoji. I da će sve uvijek biti dobro.

Sve ovo može izgledati kao besmislica.

Ali život možemo živjeti samo na dva načina. Kao da ništa nije čudo i kao da je sve čudo, rekao je Ajnštajn.

Ja ću živjeti kao da je sve čudo jer ne znam drugačije.

A kako ćete vi? Javite mi. Baš me zanima.

SVAKI JE KRAJ, NOVI POČETAK

Lav ju

Chic Vanilica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije