Kolumne

VANILICA U CIRKUSU: Kajgana sa šljokicama

VANILICA U CIRKUSU: Kajgana sa šljokicama
Foto: Svjetlana Panić | VANILICA U CIRKUSU: Kajgana sa šljokicama

Doručaaak! Kakva jaja želite? Za mene uvijek isto, kajgana i to poluživa. Dok čekam da se ulje ugrije, uvijek mi padne na pamet Džulija Roberts kako na galopirajućem konju bježi sa vlastitog vjenčanja, po ko zna koji put. Sjećate li se tog filma i Džulije, odbjegle nevjeste, koja pojma nema kakva jaja voli?

A tek Bridžet Džons? Sigurno je pamtite kako pjeva na kancelarijskoj zabavi pijana sa šljaštećim ušima navrh glave i cigarom u ruci? Ili kako u tigrastim gaćama trči za Mister Darsijem londonskim ulicama dok filmski savršeno pada snijeg?

 

Čim zahladi, počne doba romantičnih prazničnih filmova koje gledamo po stoti put kao da ih nikada gledali nismo, a ja imam totalno retro pitanje za vas?!

 

Da li ste Džulija ili Bridžet? Razmislite. Ako ne znate, možete sasvim jednostavno saznati. Sve ću vam objasniti. Ali nije tako naivno kao što izgleda na prvi pogled.

 

Znate kada Ričard Gir u ulozi novinara stigne u gradić u kom živi Džulija da istraži njene urnebesne bijegove od oltara? I odjednom ukapira da je svaki njen nesuđeni mladoženja ponosno rekao da je Džulija obožavala jaja na isti način kao i on, a svi su bili totalno različiti. A da je Džulija ostala potpuno zbunjena pitanjem kakva jaja ona zaista voli, kolutajući svojim krupnim očima i ne znajući odgovor. Šta je Gir uradio? Odveo je u restoran i tražio da naprave jaja na sve moguće načine. Džulija je isprobala sve i shvatila kakva jaja zaista voli. Ne sjećam se šta je izabrala, to nije ni važno. Bitno je da je zauzela svoj stav i saznala ko je.

FOTO Svjetlana Panić
FOTO Svjetlana Panić

Šta to znači? Džulija nije pojma imala ko je ona, sa svakim vjerenikom je bila neko drugi, baš onakva žena kakvu je on želio pored sebe. Živjela je tuđe želje i snove. Jer ako ne radite na svojim snovima, već će vas neko uposliti da ostvarujete njegove.

 

Da li se povijate kako vjetar duva, idete niz dlaku svima ili imate i branite svoj stav, pitanje je za danas. Važno je. Sa stavovima nema šale.

"Stav je mala stvar koja pravi velike razlike", pametno je Čerčil davno rekao.

 

Dakle, Džulija ili Bridžet? Odgovor je jednostavan, samo zamislite da li ćete svaki put kao Džulija u zadnji čas bježati od posljedica svoje neodlučnosti na galopirajućem konju, ne znajući kog đavola uopšte hoćete u životu ili ćete kao Bridžet trčati po snijegu u tigrastim gaćama ka Mister Darsiju i svojoj sreći. Pa šta bude. Doduše, trčala je Bridžet više puta jer često nešto zabrlja. Ali srećom brzo kapira i trči još brže da stigne život na vrijeme. Jer život se živi svaki dan.

 

Dok se Evropa bavi zabranjivanjem šljokica zbog zagađenja plastikom, svijet nikad nije bio luđi. Ili možda jeste, samo mi nismo živjeli u tim vremenima? Jer ovom svijetu, izgleda samo šljokice smetaju?

FOTO Svjetlana Panić
FOTO Svjetlana Panić

Zašto želimo da budemo isti kao drugi kada smo svi različiti? Plašimo li se da budemo svoji? Kao linije na našim otiscima prstiju. Različiti i jedinstveni.

Dok se aplaudira pumpanju svega osim mozga i duše, ja sam u ime podmlađivanja odrezala šiške. Kada tačno znate šta želite, život vam pokaže put. Jedino na šta vrijedi potrošiti novac i vrijeme je nezaboravno iskustvo. Jer u najčudnijim momentima, naučićete najviše o sebi. Nemojte nikada slušati ljude sa kojima se ne biste mijenjali.

 

Ja sam vam k'o Bridžet Džons, apsolutno svoja i pomalo blesava, ali sretna. Da biste i vi bili Bridžet nisu vam potrebne ni tigraste gaće, niti da loše pjevate. Doduše, nekad vam možda zatrebaju šljokičaste uši, ali ne brinite, imam ja, slobodno me zovite, Evropa pojma nema da pravim zalihe šljokica.

 

MAKE YOUR LIFE A STORY WORTH TELLING.

Živite radost kao pokret otpora. Svijet je ionako totalno lud.

 

Nego, jeste li već doručkovali jaja? Evo ja ne jedem kajganu jutros. Prehlađena sam, a Žmu mi pravi palačinke. Za moj ukus su predebele i pomasne, više liče na "prevrte", što bi rekla moja pokojna baba. Jer ja nisam Džulija, ali Žmu je ipak moj Mister Darsi.

 

Lav ju

Chic Vanilica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije