Kolumne

Vještačko suđenje

Vještačko suđenje
Foto: N.N. | Vještačko suđenje

Ti si novinar, ti to moraš znati. Šta će, Boga ti, biti s Milom? Hoće li ga osuditi? Jašta će, je l' de?!

Ovako otprilike počinje razgovor na svakoj slavi, daći i sličnom okupljanju kojem sam prisustvovao posljednjih mjeseci. Nađe se u svakoj prilici neko ko voli da bistri politiku i ko poslovično zna odgovor na sva pitanja koja postavlja, pa tako i na pitanja u vezi sa suđenjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Kako ne bih više morao odgovarati na pitanja na koja niko ne zna tačan odgovor, dosjetio sam se da za epilog ovog vještačkog procesa, koji se vodi pred vještačkim institucijama u vještačkoj zemlji pitam - vještačku inteligenciju (AI).

Vještačka inteligencija se slaže da slučaj ima političke implikacije i različite interpretacije, uključujući osporavanje legitimiteta visokog predstavnika od strane Republike Srpske.

Za pitanje da li slučaj ima političke implikacije, AI kaže da je kompleksno i da ne postoji jednostavan odgovor, navodeći sljedeće razloge:

"Dodik je lider Republike Srpske i kontroverzna figura sa dugom istorijom sukoba sa međunarodnom zajednicom i institucijama BiH. Njegovo suđenje neizbježno ima političke implikacije, jer se radi o suđenju licu s velikim uticajem. Suđenje se odvija u kontekstu dugotrajnih sukoba i političkih podjela u BiH, što može dovesti do različitih interpretacija. Međunarodna zajednica je aktivno uključena i ima interes za ishod suđenja. Postoji rizik da se sudski proces zloupotrijebi u političke svrhe."

Na pitanje da li su opravdane tvrdnje da je proces politički motivisan kaže da su mišljenja podijeljena i da postoje argumenti za i protiv.

"Postoje tvrdnje da su optužbe protiv Dodika dio šire strategije da se marginalizuje njegov politički uticaj i da se slučaj može iskoristiti za postizanje političkih ciljeva umjesto da se fokusira isključivo na pravdu i zakonsku odgovornost."

Iako kaže da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi hoće li Dodik biti osuđen, AI smatra da je međunarodna zajednica zainteresovana da Dodik bude osuđen.

"Proces se odvija u kontekstu složene političke situacije u BiH, a međunarodna zajednica je zainteresovana za sprovođenje Dejtonskog sporazuma i mogla bi vršiti pritisak na sud da Dodika osudi", kaže AI.

Ni na pitanje da li je moguće da Dodik bude oslobođen ne daje konkretan odgovor, ali ponavlja da presuda može imati političke dimenzije.

"Nemoguće je sa sigurnošću utvrditi da li će biti oslobođen, jer nedovoljno poznajem detalje optužbi, dokaze tužilaštva i strategiju odbrane. Sudski sistem BiH je kompleksna struktura sa različitim nivoima, a slučajevi protiv visokoprofilnih pojedinaca mogu uključivati političke i međunarodne dimenzije", zaključuje AI.

Za vještačku inteligenciju je kompleksno i pitanje da li je zakonita promjena postupajućeg sudije u ovom predmetu, ali kaže da bi to moglo uticati na tok suđenja.

"Trenutno ne postoji konačna ocjena o legalnosti te promjene. Postoje tvrdnje da postupak nije bio u skladu sa propisima, što bi moglo uticati na tok suđenja, a izražava se i zabrinutost o mogućem političkom pritisku na pravosudni sistem, što bi moglo dovesti do neobjektivnog suđenja."

Ne može dati definitivan odgovor ni na pitanje da li je Dodik prekršio zakon o neizvršavanju odluka visokog predstavnika, jer je, kako kaže, pravno tumačenje kompleksno.

"Šta predstavlja 'neizvršavanje odluka' i da li u to u potpunosti spadaju Dodikovi postupci može biti predmet pravnih rasprava i različitih interpretacija", kaže AI.

Razdvajanje postupka protiv Dodika i direktora "Službenog glasnika RS" Miloša Lukića za AI ne znači nužno i uticaj na ishod procesa.

"Sudija će za svakog od njih donijeti zasebnu odluku na osnovu individualnih okolnosti i dokaza."

Moja je uloga, kaže dalje AI, pružiti objektivne informacije i različite perspektive na temu, a ne izricati vlastite sudove o političkim motivima.

"Dodikova odbrana ima pravo iznositi argumente i osporavati optužbe. To uključuje i navođenje političkih motiva kao jednog od mogućih razloga za podizanje optužnice. Konačna presuda treba da se temelji na zakonu i dokazima, a ne na političkim spekulacijama."

AI ne može dati konkretan odgovor da li ratna biografija sudije Sene Uzunović može uticati na proces, navodeći da se od sudija očekuje da prilikom donošenja odluka lične poglede, predrasude i iskustva ostave izvan sudnice.

"Ipak, ratna iskustva mogu duboko uticati na ljude i oblikovati njihove stavove. Ljudi s različitim iskustvima u ratu mogu imati različite perspektive o suđenju i ulozi sudije. Važno je da se sudija procjenjuje na osnovu njenih djela u sudnici, a ne na osnovu ratne biografije, ali branioci Milorada Dodika imaju pravo da izraze zabrinutost o sudijinoj pristranosti", zaključuje AI.

Ne bih ništa dodavao, a ako moram, onda bih rekao da ne postoji sudija u Sudu BiH koji je spreman da izrekne oslobađajuću presudu Miloradu Dodiku. Dovoljno je vidjeti kakav linč je u Sarajevu doživio najpoznatiji tviteraš među poslodavcima Saša Trivić zbog jednog nespretnog tvita (ono čemu je trenutno izložen u Banjaluci je drugi par opanaka). 

Zamislite šta bi se desilo sudiji koji bi oslobodio Dodika?! Zar neko vjeruje da bi smio da zanoći u "multietničkom olimpijskom gradu podno Trebevića"?! Ne bi stigao da zanoći, jer bi ga razularena rulja sačekala odmah po izlasku iz sudnice. Zato ne treba gajiti iluzije da će Dodik pred Sudom BiH dočekati pravdu. Čak ni kad bi mu sudila vještačka inteligencija, a kamoli ratni komandant Armije RBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije