Kolumne

Vođstvo nisu igre i političko hazarderstvo

Vođstvo nisu igre i političko hazarderstvo
Foto: N.N. | Vođstvo nisu igre i političko hazarderstvo

Bosna i Hercegovina (BiH) dospijeva na naslovne strane iz potpuno pogrešnih razloga. Umjesto da slavi prekretnice na putu ka EU, vijesti o BiH podsjećaju na prošlost. Politička kriza uzrokovana prijetnjama o poništavanju 26 godina mira i napretka može ugroziti ostvarenje potencijala BiH.

Vođstvo vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) testira granice političkog hazarderstva, prijeteći aktivnostima koje podrivaju ekonomske i zdravstvene interese u RS i strukturu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U Federaciji BiH mnogi političari održavaju status quo blokirajući napredak i baveći se političkim igrama umjesto da poboljšaju podjelu vlasti i funkcionalnost institucija.

EU podržava nezavisnu državu BiH, kao i sve građane BiH, koji su umorni od korupcije i koji žele imati mogućnost da svoje vođe drže odgovornima za stvaranje bolje budućnosti.

Evropska vizija za BiH i zapadni Balkan je vizija prosperiteta i sigurnosti, u čijoj osnovi su vladavina prava i slobodno kretanje robe, kapitala, ljudi i usluga. Vizija BiH čvrsto utemeljene u okviru EU. Dosta je bilo prošlosti, evropska budućnost je mnogo privlačnija.

Građani BiH ujedinjeni su u želji za ekonomskim napretkom, boljim zdravstvenim uslugama i obrazovanjem, stabilnošću i bezbjednošću za svoje porodice i biznise, za život bez korupcije i odgoj djece u nezagađenoj, kao i u sredini koja ne zagađuje njihove umove. Žele uživati u svojim etničkim, vjerskim, kulturnim i građanskim identitetima, bez obzira na to gdje žive, pri čemu ti identiteti ne bi bili prepreka za zaposlenje niti za javni, društveni i politički život. Oni žele standarde EU i članstvo u EU.

Zapadni Balkan u cjelini doživljava ekonomski rast bez presedana, ali BiH zaostaje i nespremna je da bi imala koristi od regionalne ekonomske integracije. Pokušaji da se povrate nadležnosti u oblasti lijekova, oružanih snaga, PDV-a i drugih centraliziranih funkcija kreiraju nestabilnost i još više unazađuju BiH. Građani RS mogli bi izgubiti više nego ikada. Jesu li sve bojazni koje navode stranke RS neopravdane? Ne, same po sebi nisu.

Nedostatak državnog imovinskog zakona stvara nesigurnost, koja će i dalje sprečavati punu zaštitu i funkcionalno korištenje javnog zemljišta od strane entiteta.

Odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi bonska ovlaštenja kako bi kriminalizirao negiranje genocida ne tiče se kolektivne krivice i nije napad na RS nego se tiče dostojanstva svih žrtava.

Parlament BiH mjesto je za debatu o tim pitanjima. Umjesto preduzimanja jednostranih mjera koje doprinose destabilizaciji zemlje, fokus bi trebalo da bude na pomirenju, izgradnji povjerenja i poštovanja među zajednicama. Što se tiče Ureda visokog predstavnika (OHR), Evropska unija ostaje pri stavu da superviziju, preko odgovornih institucija, treba predati građanima BiH. Slažemo se sa 5+2 agendom za zatvaranje OHR-a, ali uslovi još nisu ispunjeni. Trenutne aktivnosti jednostavno odgađaju završetak međunarodne supervizije.

Oni koji najglasnije pozivaju na zatvaranje OHR-a najviše i doprinose potrebi za njegovim daljim prisustvom.

Politička rješenja nisu iscrpljena. Potrebno je izbjeći dalju eskalaciju i osigurati pozitivan put naprijed kako bi se vratili na konstruktivno donošenje odluka u okviru institucija BiH.

Vidjeli smo da kada postoji iskrena politička volja, vođstvo BiH može provesti reforme. Međutim, u ovom trenutku, BiH je spriječena da pokaže svoj puni potencijal usljed nedostatka povjerenja i spremnosti na kompromis koalicionih "partnera" SDA, SNSD-a, HDZ BiH i DF-a, što dovodi do ćorsokaka i nemogućnosti postizanja zdravorazumskih dogovora.

Stoga je ustavna i izborna reforma hitan prioritet.

To je krucijalna mjera za izgradnju povjerenja i sprečavanje izbornih prevara.

Cilj ustavne reforme jeste ukloniti diskriminaciju iz Ustava BiH kroz potpunu provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Predsjedništvom BiH i Domom naroda BiH.

Tu spadaju amandmani na Izborni zakon s ciljem jačanja integriteta izbora. Ne radi se o ukidanju koncepta konstitutivnih naroda ili njihovih prava nego o osiguranju prava za sve na način koji čuva teritorijalnu strukturu BiH. Zajedno sa Sjedinjenim Državama, EU radi na facilitiranju tih rasprava.

Naši ekspertni timovi, koje predvode visoki dužnosnici Angelina Eichhorst i Matt Palmer, zajedno s našim ambasadorima facilitiraju politički dijalog kako bi se ispitale opcije u skladu sa standardima koji će imati neophodnu podršku u parlamentu. Naši visoki dužnosnici ponovo su bili u BiH ove sedmice kako bi intenzivno sarađivali sa domaćim liderima.

U okviru tog procesa želimo unaprijediti funkcionalnost upravljanja, posebno u Federaciji BiH. Promjene koje utiču na izbore moraju se napraviti puno prije izbora 2022. godine.

EU će u potpunosti podržati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a tamošnja vojna operacija EU - EUFOR ALTHEA - nastavit će izvršavati svoj osnovni mandat održavanja sigurne i bezbjedne sredine za sve građane BiH, kao i provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bolja budućnost za sve u BiH zahtijeva nadogradnju, ne rušenje. Politika straha je gubitnička strategija. Vrijeme je za povratak za sto kako bi lideri iz oba entiteta došli do koncenzusa i rješenja za bolju budućnost svih građana BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije