Kolumne

Zajedno se okrenuti prema budućnosti

Zajedno se okrenuti prema budućnosti
Foto: N.N. | Zajedno se okrenuti prema budućnosti

Francuski predsjednik Šarl de Gol i njemački kancelar Konrad Adenauer potpisali su 22. januara 1963. Jelisejski sporazum, osnivački dokument o francusko-njemačkom odnosu kakav danas poznajemo, samo 18 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Ovim je uspostavljeno izuzetno partnerstvo između Francuske i Njemačke još dok je i dalje vladalo veliko nepovjerenje između naše dvije zemlje, nakon što su se u tri navrata između 1870. i 1945. generacije oštro sukobljavale. Sve rane ni izdaleka nisu bile zarasle. Prema tome, odluka o stvaranju osnove za pomirenje u tom trenutku bila je dokaz impresivne političke hrabrosti. Potpisivanje Jelisejskog sporazuma bila je važna etapa na putu pomirenja i evropske izgradnje. Francusko-njemačko prijateljstvo izgrađeno je u posebnom kontekstu i jasno je da nije direktno prenosivo iskustvo, ali ipak konkretno pokazuje da je moguće pomirenje između naroda koji su vijekovima u sukobu.

I Bosni i Hercegovini treba pomirenje i povjerenje. Put nije lagan, to svi znamo. Francusko-njemačko pomirenje je primjer onoga što se može napraviti kada postoji istinska politička volja za prevazilaženjem prošlosti. Za to je potrebna hrabrost. Francuska i Njemačka su zajedno uz vas da pruže podršku i pomoć, ali i akteri iz Bosne i Hercegovine imaju odgovornost da zajedno osmisle viziju za budućnost.

Putujući ovom zemljom, već smo vidjele konkretne i pozitivne primjere organizacija i lica uključenih u izgradnju budućnosti i truda na pomirenju u Bosni i Hercegovini.  Njemačka i Francuska pozdravljaju one koji su pokazali želju da zajedno idu naprijed, kao i trud na tome u Bosni i Hercegovini. Ali sadašnji ambijent nas zabrinjava. Više od 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, vrijeme je da se politički akteri u Bosni i Hercegovini okrenu ka budućnosti i dobrobiti svih građana ove zemlje.  Pomirenje i definicija zajedničke budućnosti zavise od specifičnog konteksta i nema jedinstvenog modela. Prema tome, Bosna i Hercegovina treba da nastavi da traži svoj vlastiti put, a mi smo spremni da podržimo taj proces. Naše iskustvo pokazuje da korist od takve saradnje vrijedi hrabrosti i uloženog truda.

Iz naše vlastite istorije dijelimo ubjeđenje da je važno stvarati prilike da se mladi upoznaju i druže. Oni igraju ključnu ulogu u pomirenju, ali i traženju rješenja za zajedničke izazove. Tako su Njemačka i Francuska podržale od samog početka rad Regionalnog ureda za mlade sa cijelog Balkana (RYCO), organizaciju sa ciljem jačanja veza među mladima u toj regiji i podsticanju mobilnosti kao i povećanju mogućnosti zapošljavanja. Kao inspiracija poslužio je model Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ), koji je i ključni partner projekta. Jelisejski sporazum postavio je osnove za čvrst odnos koji i danas povezuje naša dva naroda. Francusko-njemački odnosi su se intenzivirali i postali su raznovrsni tokom ovih 59 godina. Naše ekonomije su se zajedno razvijale, redovno obavljamo političke konsultacije i tijesno koordiniramo u oblasti spoljne politike. Izgrađena su brojna partnerstva između gradova i škola, sve je više veza između naše dvije zemlje i pravih prijateljstava među građanima.

Naše dvije zemlje željele su dati novi elan našoj saradnji i tako je 22. januara 2019. potpisan Sporazum iz Ahena, koji ima za cilj proširiti naš zajednički angažman u korist sigurnosti i prosperiteta naših građana. Mi ćemo nastaviti da koristimo taj angažman u službi suverenije, ujedinjenije i demokratskije Evrope. Krajnje je vrijeme da nam se priključi Bosna i Hercegovina. Mi zbog toga pozivamo političke vlasti da prevaziđu svoje razlike i konačno zajedno rade na realizaciji 14 prioriteta potrebnih za otvaranje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije