Nezavisni stav

Banjaluka koling region

Banjaluka koling region
Foto: N.N. | Banjaluka koling region

Kada je prije dvije godine postignut dogovor o ukidanju rominga između zemalja zapadnog Balkana, mnogi su bili skeptici da će ta priča zaživjeti.

Svi znamo da su mnoge ideje koje bi donijele boljitak svakom građaninu BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije, nažalost, završile neslavno, međutim mnogi su se ovaj put prevarili.

Ipak, 1. jula stigla je lijepa vijest. Ukinut je roming, pa će tako stanovnicima zemalja zapadnog Balkana cijene poziva, SMS-a ili podataka na mobilnim mrežama na teritorijama drugih zemalja u kojima budu biti identične kao u nacionalnom saobraćuju.

Ovo će uticati na mnogo šta. Prije svega na manji trošak građana, odnosno ostaće im više novca u džepovima, veću razmjenu putnika i robe, veći broj dolazaka turista i ko zna šta sve ne. Sve to će doprinijeti i da region saživi što više, da se ljudi i putem telefona približe više jedni drugima.

Tako je nakon više decenija romingu napokon odzvonilo, jer malo ko je od radnika trošio basnoslovne cifre na razgovore kada je od svoje radničke plate skuckao novac da sedam dana svoje najmilije odvede na more ili da posjeti porodicu koju godinama nije vidio. Sada će, kada odu, bar iole biti relaksirani i neće stalno gledati na mobilnom koliko im je ostalo kredita.

Ipak, operateri iz regiona pozivaju svoje korisnike da se prije nego što pođu na put bolje upoznaju sa svojim paketom, odnosno sa sadržajem paketa i tarifom kako bi se izbjegla iznenađenja na računu. Zato, budete oprezni kada se latite mobilnog telefona.

Sa potpunim ukidanjem region je korak bliže smanjenju cijena rominga i sa zemljama Evropske unije, tako da sa nestrpljenjem čekamo da se to dogodi i obećavamo da ovog puta nećemo biti skeptici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije