Nezavisni stav

Bezobrazluk na tezgama

Bezobrazluk na tezgama
Foto: N.N. | Bezobrazluk na tezgama

Dok svjetska i domaća privreda strahuju šta će biti sutra, da li će neki radnik kao dan ranije zakucavati ekser ili hoće li poljoprivrednik orati njivu i posijati žitarice, naši trgovci i uvoznici bezobrazno dižu cijene osnovnih životnih namirnica.

Cijene brašna, šećera, ulja, mesa i još sijaset osnovnih životnih namirnica otišle su nebu pod oblake i, nažalost, vjerovatno se neće zaustaviti na tome. Uzrok tome je, kako se pravdaju trgovci i uvoznici, rast nabavnih cijena u vrijeme pandemije te poskupljenje goriva. Građani, kao i institucije koje se bave zaštitom potrošača, kažu da nema nikakvog osnova da cijene divljaju i da je krajnji konzument u nezavidnom položaju.

Bezobrazno visoke cijene životnih namirnica su za svaku osudu. Pitam se da li se ikada trgovci i uvoznici zapitaju kako četvoročlana, da ne govorim o višečlanim porodicama, preživljava od prvog do prvog. Osim životnih namirnica, treba još platiti račune za struju, vodu, smeće...

Potrošači su zabrinuti, jer ne znaju kako će se pandemija odraziti na njih zato što je sve kao sistem spojenih posuda - ako se negdje prelije, negdje se mora uliti, odnosno ako podbaci urod pšenice, preliće se na potrošačke novčanike, koji nisu bogzna kako debeli. U svijesti našeg čovjeka najbitnije je da u kući ima brašna, jer onda će biti i hljeba i "nekako će se preživeti". Ali, hoće li biti tako sutra?

Ključnu ulogu u utakmici divljanja cijene trebalo bi da odigra država. Država ne smije da ostavi potrošače (građane) na cjedilu i mora da zapne iz petnih žila da nađe rješenje da se poskupljenje osnovnih životnih namirnica hitno zaustavi. Ona svim svojim snagama mora zaustaviti poskupljena tako što bi, ako i to treba, štetu, ako je imaju, nadoknadila trgovcima i uvoznicima.

Pitam se da li je opravdano da se cijene bezobrazno dižu u vrijeme korona krize? Mislim da nije, pa zato poruka trgovcima i uvoznicima: Smanjite apetite bar u doba pandemije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije