Nezavisni stav

Bole vakcine

Bole vakcine
Foto: N.N. | Bole vakcine

Što bi rekli stari ljudi, nikada ne obećavaj djeci nešto što ne možeš ispuniti. Tog pravila treba da se drže i institucije u BiH u vezi s nabavkom vakcina protiv virusa korona.

Domaće institucije već su nekoliko puta najavljivale da će vakcina doći ovog datuma, pa onoga, pa će doći ovoliko, pa onoliko, pa stiže prvi kontingent, pa...

Vakcine će stići, ali niko ne treba da obećava kada će se to dogoditi ako nije u to 100 odsto siguran. Znamo da u svijetu vlada velika pomama za njima i da se svaka zemlja dovija na razne načine da ih nabavi. I zato, naši vlastodršci ne bi trebalo da olako daju obećanja ako znaju da ih neće moći ispuniti. Tako samo građane dovode u zabludu i pojačavaju dozu straha da se mi nikada nećemo vakcinisati. Takođe, stvaraju i sliku da su nemoćni u odnosu na neke druge zemlje koje su daleko ispred nas u pogledu imunizacije protiv virusa korona.

Svi znamo da je BiH komplikovana zemlja, da za svaku odluku treba da se slože sve strane i da je to u većini slučajeva nemoguća misija. Ali ovog puta svima treba ova misija da bude prioritet i svi na prvo mjesto moraju da stave zdravlje građana. Moraju animozitete i ega da stave u stranu, da se svi ujedine kako bi se što prije nabavile vakcine, koje su, pored već poznatih epidemioloških mjera, jedino oružje u borbi protiv pandemije.

I da se vratimo na početak djeci. Znamo da se mališani, a bogami i poneki stariji, boje vakcine jer, kako kažu, one bole. Ovu bol ne treba niko da osjeti bar dok ne sjedne na stolicu da mu teta da bocu. Nadam se da ćemo svi uskoro sjesti na stolicu bez obzira na strah i bol jer nema drugog načina da se pobijedi ovaj opaki virus koji je cijelom čovječanstvu promijenio život iz korijena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije