Nezavisni stav

Divljanju cijena se mora stati ukraj

Divljanju cijena se mora stati ukraj
Foto: N.N. | Divljanju cijena se mora stati ukraj

Svaki dan kada odete u neku pekaru, prodavnicu, market ili benzinsku pumpu dočekaju vas nove cijene. Tako danas kruh platite 1,5 marku, sutra vas dočeka cijena od 1,8, kilogram šećer danas platite 1,6 KM, a juče je bio 1,4, za litar ulja danas izdvojite 3,3 marke, a samo dan ranije koštao je 3,2 KM ili juče ste litar goriva platili 2,4 KM i samo što ste prespavali noć ugledate novu cijenu na pumpi.

U suštini, treba da iskeširate 50 maraka za jednu običnu kesicu robe, u kojoj se nalazi samo nekoliko stvari koje četvoročlanoj porodici ne mogu da potraju ni do podneva. I tako nas iz dana u dan dočekuju poskupljenja da smo na njih već i navikli i više se i ne iznenadimo kada odemo u prodavnicu, jer se potrepštine, pogotovo one osnovne, moraju kupiti da ne znam koliko koštaju.

Razni su razlozi poskupljenja, od skoka cijena nafte i naftinih derivata, skuplje struje za industriju, većih cijena ulaznih komponenti za proizvodnju... Tu je još i inflacija, čija je stopa u decembru prošle godine iznosila 5,9 odsto. Sve se to odražava na džep građana, koji je sve prazniji, a cijene sve veće.

Divljanja cijena jedino može da zaustavi država i krajnje je vrijeme da to uradi. Ona mora da povuče poteze, pošto u svojim rukama drži mehanizme koji će neutralisati skok cijena. Tako može da smanji marže, da na teren pošalje inspektore, koji treba da utvrde da li je poskupljenje nekog proizvoda opravdano, da poveća plate radnicima, da se odrekne nekih svojih naknada i nameta...

Najbolje rješenje su robne rezerve, pogotovo za osnovne životne namirnice, ali nažalost mi ih nemamo. O ponovnom aktiviranju robnih rezervi država treba ozbiljno da razmisli, jer sada, da ih imamo, mogla je na tržište da ubaci tone i tone brašna, šećera, soli, ulja i drugi potrepština, pošto se tako mogu kontrolisati inflatorni tokovi i obezbijediti snabdijevanje građana osnovnim namirnicama.

Bez obzira na to šta država imala ili ne, ona mora preduzeti sve što je u njenoj moći da se ovo ludilo s cijenama zaustavi.

Ponavljam, divljanju cijena se mora stati ukraj jer novi udar poskupljenja mnogi novčanici građana neće moći izdržati.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije